Η υποτίμηση του κινδύνου

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο οι άνθρωποι να υποτιμούν την επικινδυνότητα του θρησκευτικού φανατισμού. Ή έστω να την εντοπίζουν σε μεμονωμένες ομάδες, συνήθως στις ομάδες που δεν ανήκουν οι ίδιοι. Οι χριστιανοί την εντοπίζουν στους μουσουλμάνους, οι ορθόδοξοι στους καθολικούς, οι παγανιστές στους μονοθεϊστές κ.ο.κ. Κι όμως όλες οι θρησκείες μπορούν να δημιουργήσουν ακραίες τάσεις στους ανθρώπους και αδικαιολόγητο μίσος προς οτιδήποτε διαφορετικό. Δείτε εδώ για παράδειγμα.

Ίσως έτσι δεις την αλήθεια και ακολουθήσεις κι εσύ την θρησκεία της αγάπης.

Είμαι σίγουρη πως αν ρωτήσεις αυτά τα άτομα θα σου πουν την πολυχρησιμοποιημένη καραμέλα για τον χριστιανισμό: Είναι η θρησκεία της αγάπης, ο Χριστός είπε «αγαπάτε αλλήλους», αυτό με τα μάγουλα, με τους χιτώνες, γενικότερα μια εικόνα που δεν έχει και μεγάλη σχέση με το «Σκοτώστε τους» και «Ελπίζω να πάνε στην κόλαση» που εξέφρασαν ποικιλοτρόπως στο συγκεκριμένο θέμα. Και όχι, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την δικαιολογία ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά (είδαμε τι έκανε ένα μεμονωμένο περιστατικό φανατισμού στην Νορβηγία). Πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί ένας χαρισματικός ηγέτης που θα ενώσει αυτές τις φωνές και θα ξεκινήσει τον δικό του, πολύ πραγματικό και αιματηρό πόλεμο εναντίων άθεων και αλλόθρησκων; Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Αυτό που συμβαίνει στα μυαλά αυτών των ανθρώπων τους ωθεί στο να εκφράζουν το απόλυτο μίσος και παρόλα αυτά να θεωρούν πως αυτό είναι φυσιολογικό στα πλαίσια της αγάπης της οποίας υποτίθεται πως διδάσκει η θρησκεία τους. Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός τότε δεν ξέρω τι είναι.

Όσο η θρησκευτική υποταγή γίνεται πιο σημαντική από την λογική και η αγάπη προς τον θεό πιο σημαντική από την αγάπη προς τον άνθρωπο θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αιματηρής επίλυσης των «διαφορών».

Advertisements

6 thoughts on “Η υποτίμηση του κινδύνου

 1. Ο/Η heliotypon λέει:

  Χωρίς να θέλω να κάνω τον σοφό, ψυχανεμίζομαι ότι μόνο όταν καταργηθούν οι θρησκείες, όταν τα παιδιά δεν θα μαθαίνουν στο σχολείο παραμύθια για υπερφυσικές οντότητες που κανείς δεν γνώρισε ποτέ, ούτε καμία ένδειξη έχει για την ύπαρξή τους, τότε θα εκλείψει και ο θρησκευτικός φανατισμός που χωρίζει τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς, ανάλογα με το τυπικό της «λατρείας» του ανύπαρκτου, κατά τεκμήριο, «θείου». Οι θρησκείες στηρίχτηκαν σε ψέματα για να εξουσιάζουν κάποιοι τους ανθρώπους. Φτάνει πια. Η εποχή μας δεν έχει χώρο για θρησκείες και ειδικά για φανατισμούς. Αλλά ξέχασα, προς στιγμή, ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας ζει ακόμη στον μεσαίωνα. ‘Ενα είδος μεσαίωνα με τεχνολογικές ανέσεις που δίνει τη δυνατότητα να σκοτώνεις χιλιάδες με τηλεχειρισμό εκκρηκτικών!

 2. Ο/Η Αόρατη Μελάνη λέει:

  Ο θρησκευτικός φανατισμός μπορεί να εκλείψει κάποτε (αν και δεν θα ζήσουμε να το δούμε αυτό, πολύ φοβάμαι), αλλά ο φανατισμός γενικά πολύ αμφιβάλλω αν θα εκλείψει.

  Η θρησκεία είναι ένα βολικό όχημα για τον φανατισμό, αν όμως ο φανατισμός δεν βρει αυτό το όχημα θα βρει άλλο, όπως λόγου χάρη τον εθνικισμό, τις πολιτικές διαφορές και άλλα.

  Δεν ξέρω αν είναι εφικτό να πάψουν οι άνθρωποι να φανατίζονται γενικώς. Κάτι που βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου (όταν είσαι βολεμένος δεν έχεις μεγάλη όρεξη να ξεκινάς πολέμους γιατί έχεις πιο πολλά να χάσεις παρά να κερδίσεις) και η συνεπαγόμενη άνοδος του μορφωτικού επιπέδου (εντάξει, μπορεί να λέμε ότι δεν έχουμε παιδεία και είμαστε αμόρφωτοι και τέτοια, αλλά σε σύγκριση με πριν 100 χρόνια ή σε σύγκριση με υπανάπτυκτες χώρες, αρκετά καλύτερα είμαστε).

  Αλλά η ανθρώπινη φύση δεν νομίζω να αλλάξει.

 3. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  heliotypon συμφωνώ πως η θρησκεία, και ειδικά η διδασκαλία της στα σχολεία, αποβλακώνει τον κόσμο και δημιουργεί πιόνια έτοιμα για χρήση. Όμως δυστυχώς νομίζω πως έχει δίκιο η Μελάνη. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να βρουν κάτι για να φανατιστούν.

 4. Ο/Η Βίκυ λέει:

  Καλώς το δήθεν ανεξίθρησκο απολειφάδι. Ακόμα προσπαθείς να ψαρέψειςμε την αθεία ρε σατανίστρια;

 5. Ο/Η aris3gambeta λέει:

  ο φανατισμος δε θα τελειωσει ποτε δεν λεω οτι ειναι καλο βεβαια

 6. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Το να λέμε ότι κάτι δεν θα τελειώσει ποτέ μας οδηγεί απλά στο να μην κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε Άρη. Ναι ίσως δεν θα τελειώσει ποτέ όμως δεν χάνουμε τίποτα με το να προσπαθούμε να μορφώσουμε τους ανθρώπους και να τους κάνουμε πιο λογικούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s