Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη

Ακούμε στην Ελλάδα δηλώσεις του στυλ: «και στην Ευρώπη υπάρχει οικονομική κρίση», «παντού τα ίδια είναι τώρα», «δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος πουθενά» και κάτι τέτοια.

 Και δεν μπορώ, μου γυρνάει το μάτι ανάποδα! Γιατί ΟΧΙ δεν είναι παντού τα ίδια και ΟΧΙ δεν μπορείς φίλε Έλληνα να μου λες με υφάκι «και το Βέλγιο περνάει οικονομική κρίση», λες κι αυτό δικαιώνει τα σκατά στα οποία βρίσκεται η Ελλάδα, γιατί δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει στο Βέλγιο. Ούτε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης προφανώς.

Ιρλανδία

Ας ξεκινήσω από την Ιρλανδία που έχει ήδη καταρρεύσει και έχουν τραγικό πρόβλημα. Στην Ιρλανδία λοιπόν δυο χρόνια πριν ο μισθός στο Δουβλίνο ήταν 1900 ευρώ τον μήνα άνετα και σε δουλειές στυλ τηλεφωνικό κέντρο. Ναι, όταν έψαχνες για δουλειά στο Δουβλίνο κάτω από 20000 ευρώ τον χρόνο ήταν λίγα, δεν κοιτούσες καν τέτοιες αγγελίες (το ίδιο και στο Λονδίνο, ακόμα έτσι είναι βασικά). Φυσικά δεν είναι όλα τα επαγγέλματα στην ίδια μισθολογική κλίμακα, ούτε όλες οι περιοχές όμως γενικά μιλώντας οι μισθοί ήταν πολύ καλοί, τα επίπεδα ανεργίας πολύ χαμηλά και η κοινωνική πρόνοια είχε μπερδευτεί και νόμιζε ότι τα λεφτά που μοίραζε ήταν της Μονόπολης.

Έμαθα πρόσφατα πως μπορούσε  όποιος ήθελε να πάει στην Ιρλανδία σαν μετανάστης, να δηλώσει άπορος και να παίρνει χρήματα από το κράτος. Προφανώς το έκαναν πολλοί αυτό :p. Γι’αυτό στους Ιρλανδούς ήρθε λίγο κεραμίδα η όλη κατάσταση. Ήταν μια χαρά το κράτος τους, το διέλυσε η κυβέρνηση πολύ γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά, όμως πριν γίνει αυτό δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα, δεν έπαιρναν 700 ευρώ τον μήνα, δεν περνούσαν οδύσσεια κάθε φορά που ήθελαν κάτι από το δημόσιο, δεν ζούσαν σε ένα μπουρδέλο. Οπότε δεν είναι το ίδιο, ξεκολλήστε.

Επίσης στην Ιρλανδία έχει μέρη σαν κι αυτό που μπορεί να πεθάνεις, μόνο και μόνο επειδή είναι δύσκολο να αντέξεις τόση τελειότητα γύρω σου

Αγγλία

 Στην Αγγλία δε ίσχυαν τα ίδια με την Ιρλανδία. Υψηλοί μισθοί, χαμηλά επίπεδα ανεργίας, καλή πρόνοια. Και ναι η πρόνοια στην Αγγλία τα σπάει και δεν μπορώ να ακούω βλακείες. Καταρχάς αν σε απολύσουν και μπεις στο ταμείο ανεργίας παίρνεις επίδομα μέχρι να βρεις άλλη δουλειά. Ναι, ακόμη κι αν σου πάρει 5 χρόνια. Βέβαια ψάχνουν να σου βρουν δουλειά κι αν σε πάρουν κάπου και δεν πας σου κόβουν το επίδομα. Πράγμα το οποίο βρίσκω λογικό, είπαμε καλοί καλοί αλλά δεν είναι και μαλάκες. Επίσης αν είσαι ανήλικη, ανύπαντρη μητέρα σου δίνουν ένα σπιτάκι κι έναν μισθό για να ζεις το παιδί σου. Εντάξει αυτό είναι λίγο τραγικό γιατί βλέπεις τα 16χρονα με τα καροτσάκια αβέρτα και εκεί που η πρόνοια το έκανε για να βοηθήσει σε μια δυσάρεστη (αρκετά συχνή) κατάσταση τώρα έχει γίνει σύστημα. Δεν είναι και λίγο να σου έρθει σπίτι από το πουθενά. Α ναι ξέχασα, το σπίτι είναι δικό σου, για πάντα. Απλά δεν μπορείς να το πουλήσεις, αν θες να φύγεις επιστρέφει στο κράτος για να πάει στην επόμενη ανύπαντρη, ανήλικη μητέρα.

 Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα αυτό, πάντως μέχρι το 2008 που έφυγα ίσχυε. Και εκεί που έμενα τα σπίτια που τους έδιναν ήταν τέλεια.

 Στο θέμα ιατρική περίθαλψη τώρα. Με μια λέξη: ΤΕΛΕΙΑ. Είσαι ασφαλισμένος από το πανεπιστήμιο όταν σπουδάζεις και φυσικά όταν δουλεύεις. Και εντάξει, έμενα σε κωλοχώρι οπότε δεν μπορώ να κρίνω πως θα ήταν στις μεγάλες πόλες, πάντως όταν ήθελα οτιδήποτε έπαιρνα τηλέφωνο στο αντίστοιχο ΙΚΑ στις 8 το πρωί πριν πάω δουλειά και μου κλείνανε ραντεβού την ίδια μέρα στις 12.30 που είχα διάλειμμα, εκτός κι αν ήταν για αίμα που πήγαινα το επόμενο πρωί πριν την δουλειά. Ευγενέστατοι εννοείται και με ενδιαφέρον για τους ασθενείς τους. Είχαν τον φάκελο του καθένα και σου έστελναν γράμμα όταν ήταν καιρός να κάνεις τις γυναικολογικές σου εξετάσεις ή τις εξετάσεις αίματος ή οτιδήποτε. Μην ξεχαστείς και δεν πας.

 Κάτι άλλο περίεργο που έμαθα είναι πως αν είσαι κάτω από 18 δεν πληρώνεις στον οδοντίατρο. Και ναι μου έκανε εντύπωση γιατί το έμαθα όταν το 15χρονο ξαδερφάκι μου κατάφερε να ξεκολλήσει ένα δόντι του που είχε σπάσει λίγο πριν έρθει για διακοπές και τρέχαμε να βρούμε οδοντίατρο. Και όταν πήγα να τον πληρώσω μου είπε μόνος του ότι φαίνεται κάτω από 18 το παιδί οπότε δεν πληρώνει. Έτσι απλά. Ούτε ταυτότητα δεν μου ζήτησε κι ήμασταν και ξένοι!!!

 Ναι, ναι, ίδια με την Ελλάδα είναι και στην Αγγλία…

 Βέλγιο

Το Βέλγιο, όπως και οι παραπάνω χώρες περνάει κρίση επειδή μπερδεύτηκαν λιγάκι κι αυτοί, Μονόπολη κι εδώ.

Εεε, εσείς τι θα θέλατε; Μωβ ή πράσινα;

Σας απέλυσαν; Πάρτε λεφτά, για όλη σας την ζωή και με επίδομα που είναι καλύτερο από τον βασικό μισθό στην Ελλάδα. Έχετε παιδιά και είστε άνεργοι και οι 2 γονείς; Πάρτε περισσότερα λεφτά. Για πάντα! Είστε μετανάστης και δηλώνετε άπορος; Ααα, εσείς κι αν θα πάρετε λεφτά. Αν έχετε και παιδιά δε ότι θέλετε θα σας κάνουν.

Ναι η πρόνοια εδώ σκορπάει τα λεφτά τόσο ηλίθια που όσοι δουλεύουν τα έχουν πάρει γιατί δουλεύουν για να κάθονται οι υπόλοιποι. Και δεν υπερβάλω, αυτό ισχύει. Στο Βέλγιο είναι αδύνατον να μην βρεις δουλειά αν έχεις ανάγκη. Βρε καθαρίστρια, βρε σε εργοστάσιο, θα βρεις όμως. Και με αρχικό μισθό 1200 το μήνα (και το λένε και λίγο :s) και με κόστος ζωής πάνω κάτω όπως στην Ελλάδα. Όμως σου λέει ο άλλος, γιατί να τρέχω να δουλεύω; Αφού τα ίδια μου δίνει και το κράτος για να κάθομαι (true stories).

 Ας βγούμε από το καβούκι μας λοιπόν κι ας σταματήσουμε τις βλακείες για την κρίση. Μαζευόμαστε εδώ οι μετανάστες από χώρες (Ιρλανδία, Ρουμανία και Ελλάδα) που είναι στα χειρότερα τώρα και τραβάμε τα μαλλιά μας όταν ακούμε για κρίση στο Βέλγιο.

Γιατί ναι, περνάνε κρίση για τα δικά τους δεδομένα τώρα, όμως αν έρθει ένας Έλληνας θα διαπιστώσει πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν στην Ελλάδα πριν από την κρίση!!!!

Advertisements

One thought on “Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη

 1. Ο/Η aris3gambeta λέει:

  ναι δεν βλεπω σημμετοχη σε αυτο το θεμα προφανος δε πουλαει η κριση γιατι ολοι για αυτο μιλανε καθημερινα

  οποιος νομιζει οτι η οικονομικη κριση ηρθε το 2009 ασ αλλαξει πλευρο και ασ δει αλλο ονειρο
  η κριση υπαρχει απο το 1999 αλλα τοσο βλακες εισασταν-ειμασταν και δε το καταλαβαιναμε
  βεβαια εγω δυσκολευομουν οικονομικα και το 2000 και το 2004 και το 2007 και μετα το 2009 ναι οκ απο το 2011 μεχρι τωρα η διαφωρα ειναι τεραστια
  τωρα σκεφτεσαι τα παντα ενω μεχρι ασ πουμε το 2009 δε το πολυ σκεφτοσουνα αλλα η κριση υπηρχε εγω το καταλαβαινα αρκετοι δε το καταλαβαινανε

  αν ειχαμε λιγο μυαλο θα μπορουσαμε απο τοτε να φτιαξουμε την κατασταση και τωρα αν εχουμε λιγο μυαλο μπορουμε να την φτιαξουμε αλλα οπως και το 1999 οπως και τωρα το 2013 ο νεοελληνας θα κοιταξει την παρτι του και θα πει την αντιλαικη ατακα του
  εγω να εχω δουλεια να περναω καλα και αδιαφωρο για τους αλλους
  οταν αλλαξουμε νοοτροπια τοτε θα φτιαξουμε και σαν λαος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s