Εδώ η καλή εκμετάλλευση!!

Ξέρω πως η κατάσταση στην ελλάδα δεν είναι και ιδανική όσον αφορά τις δουλειές, αλλά δεν μπορώ, εκνευρίζομαι, και δεν ξέρω από πού να αρχίσω να τα χώνω!!!

Εισαγωγή

Έχω διάφορες ιστορίες από γνωστούς μου, τις οποίες βρίσκω τραγικές. Σήμερα λοιπόν θα κράξω τις επιχειρήσεις. Δεν είμαι παράλογη, οικονομικά έχω σπουδάσει και καταλαβαίνω την θέση της επιχείρησης. Δεν περιμένω να λειτουργεί για την ψυχή της μάνας του ιδιοκτήτη ούτε να «θυσιάζεται» για τον εργαζόμενο. Όμως δενυπάρχουν μόνο άκρα κι αυτό που γίνεται εδώ είναι καθαρή γαϊδουριά. Μετά από σκέψη αποφάσισα να μην βάλω τα ονόματα των εταιριών, δεν νομίζω βέβαια πως θα ασχοληθούν με το ιστολόγιό μου αλλά τέλος πάντων.

Ιστορία νούμερο ένα:

Εταιρία παροχής υπηρεσιών, συμβουλευτική, ευρέσεως εργασίας κλπ.

Ναι τα κάνει όλα και συμφέρει αυτή η εταιρία. Βέβαια σαν εργοδότης ίσως να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά. Προφανώς είναι μεγάλη εταιρία κι έχει διάφορα τμήματα που δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, γιατί ξέρω άτομο που δουλεύει εκεί κι είναι μια χαρά. Εντάξει δουλεύει αρκετές ώρες αλλά ανταμείβεται και υπάρχει καλό εργασιακό περιβάλλον και όχι μόνο δεν έχει παράπονο αλλά γουστάρει κιόλας.

Ξέρω όμως και άτομο που έφυγε ράκος από κει, και σωματικά και ψυχολογικά.

Ωράριο

Καταρχάς είχαν ένα «υπέεεεεροχο» σύστημα σύμφωνα με το οποίο έπρεπε κάθε ώρα να γράφουν τι κάνουν. Μερικά πράγματα όμως (μιλάω με τον πελάτη στο τηλέφωνο πχ) δεν μπορούσαν να τα γράψουν. Επίσης καλώς ή κακώς σε ένα γραφείο μπορεί για μισή, μία ώρα να μην έχεις πολύ δουλειά και να μην κάνεις κάτι συγκεκριμένο. Ε βγάλε από δω, βγάλε από κει, καθόντουσαν στον γραφείο 9-7+ για να συμπληρωθεί ένα 8ωρο. Οπότε δεν υπήρχαν υπερωρίες, παρόλο που ήταν στο γραφείο 10 ώρες. Κι έχει τύχει να είναι κι 11. Καλό;

Περιβάλλον

Κάποιοι από εκεί είχαν μύτη μέχρι το ταβάνι και μιλούσαν σ’όσους ήταν πιο κάτω στην ιεραρχία λες κι ήταν τα σκυλάκια τους. Που πας βρε κακομοίρη και την έχεις δει βασιλιάς;;; Γίνεται η κάθε αγάμητη διευθύντρια και βγάζει τα απωθημένα της στους καινούριους. Αυτό γίνεται ακόμη χειρότερο αν αυτή δεν έχει και πτυχία ενώ οι καινούριοι έχουν και μεταπτυχιακό πάνω ακριβώς στο αντικείμενο της δουλειάς. Αυτό βέβαια θα μου πείτε ισχύει παντού, σε κάθε δουλειά υπάρχουν μαλάκες. Συμφωνώ. Δυστυχώς.

Πόσο γαϊδούρια είναι όμως μερικοί άνθρωποι;; Όταν πέθανε ο παππούς της φίλης μου ήθελε να φύγει νωρίτερα για να πάει στην κηδεία (μα τι περίεργο) και ξίνισαν!!! ΞΙΝΙΣΑΝ!! Τα ζώα…

Κι είναι και μεγάλη εταιρία, με καλή φήμη στην αγορά, μη χέσω… Το έχουν οι μεγάλες εταιρίες όμως, όπως θα δούμε και στην επόμενη ιστορία.

Ιστορία νούμερο δύο:

Πασίγνωστα καταστήματα ρούχων που ανήκουν σε μια εταιρία η οποία έχει 7 (!!!!) πασίγνωστες αλυσίδες καταστημάτων ρούχων (φτωχαδάκια δηλαδή)

Γενικά από ό,τι έχω καταλάβει όλες οι αλυσίδες αυτής της εταιρίας είναι ελαφρώς μπουρδέλα στο θέμα δουλειάς, αλλά σε κάποιες τα νεύρα των υπαλλήλων γίνονται κρόσσια ενώ σε άλλες το περιβάλλον είναι πιο ευχάριστο.

Στην σημερινή μας ιστορία θα ασχοληθούμε με μία από αυτές τις αλυσίδες που για κάποιον «περίεργο» λόγο όταν ζητάει άτομα δεν ζητάει ακριβώς αυτό που θέλει. Αντί να γράφει:

Ζητούνται σκλάβοι που θα κάνουν τους μαλάκες και θα δουλεύουν με χαρά χωρίς να πληρώνονται ουσιαστικά και χωρίς να παίρνουν σωστά ένσημα (δηλαδή θα δουλεύουν γιατί γουστάρουν το μαστίγωμα)

ζητάνε υπαλλήλους για καταστήματα ρούχων. Λες όμως βρε άνθρωπε κατάστημα ρούχων, και μάλιστα μεγάλο, κι ο άλλος ο κακομοίρης που ψάχνει για δουλειά νομίζει πως θα έχει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Λάθος του θα μου πεις μεγαλοεπιχειρηματία – που στο λαιμό να σου κάτσει ο αστακός που τρως στύβοντας τους εργαζόμενους. Λάθος τους, έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για εκμετάλλευση μεγάλου βαθμού.

Βέβαια θα μου πεις, εδώ βάζεις παιδάκια στην ινδία να πεθαίνουν για να σου φτιάξουν τα ρούχα (δεν θα αρχίσω μ’αυτό το θέμα τώρα γιατί συγχύζομαι και θα ξεφύγω, διαβάστε το No Logo όμως και θα επανέλθω κάποια στιγμή), δεν θα βάλεις φοιτητές εδώ στην ελλάδα να δουλέψουν λίγο τζάμπα;

Λοιπόν, για να τα πάρω από την αρχή.

Ωράριο

Πάει ο αδαής να πιάσει δουλειά, part time, και του λένε οκ, 20 ώρες την εβδομάδα. Σε πειράζει αν κάτσεις και λίγο παραπάνω καμιά φορά; Θα πληρώνεσαι, γιατί πάει με την ώρα. Όσο κάτσεις τόσα θα πάρεις. Ωραία λέει ο άλλος (που 8 στις 10 φορές είναι φοιτητής), θα κάθομαι και που και που παραπάνω να βγάζω κάνα φράγκο επιπλέον να πάω και στην συναυλία που ήθελα. Κανένα πρόβλημα λέει λοιπόν, ας κάτσω και λίγο παραπάνω.

Και πάει στην δουλειά και βλέπει το πρόγραμμα. 5ωρα κάθε μέρα και μια μέρα παραλαβή στις 8 το πρωί (και την προηγούμενη να σχολάει 9 το βράδυ). Εντάξει λέει μωρέ, καλά είναι. Την άλλη μέρα το ξανακοιτάει, η παραλαβή έχει γίνει 6 το πρωί και τα μισά 5ωρα έχουν γίνει 7ωρα. Ουπς. Κι αυτό συνεχίζεται και συνεχίζεται και συνεχίζεται κι αντί να φτιάχνει χειροτερεύει.

Και σε ρωτάνε ευγενικά ευγενικά, μωρέ μήπως θα σε πείραζε να κάτσεις λίγο παραπάνω σήμερα (γιατί όλη την εβδομάδα δεν καθόσουν ας πούμε…); Λες κι εσύ (γιατί σε πιάνει το φιλότιμο) εντάξει μωρέ, γιατί όχι όχι. Επειδή έχει φοβηθεί το μάτι σου εκεί μέσα όμως ρωτάς, τι εννοείς λίγο παραπάνω; Ε, 1-2 ώρες. Ε, άντε και γαμήσου. Θα έπρεπε να είναι η απάντηση. Δεν είναι όμως συνήθως. Άντε να πουν όχι δεν μπορώ να κάτσω παραπάνω και να πάνε σπίτια τους.

Και το καταλαβαίνω βέβαια, κάποιοι δουλεύουν από ανάγκη, δεν έχουν την επιλογή να το κάνουν θέμα και να σηκωθούν να φύγουν. Άλλοι πάλι είναι φοιτητές και δεν τους νοιάζει το να δουλέψουν λίγο παραπάνω. Και γενικά δεν είναι εύκολο να μιλήσεις απότομα σε κάποιον, γιατί στην τελική δεν είναι δική του η εταιρία, κι είσαι και ψαρωμένος κι ευγενικός κλπ (θα το σχολιάσω και αυτό πιο μετά). Αλλά δεν είναι το πρόβλημα το να κάτσεις λίγο παραπάνω. Είναι το ότι αν δεν μιλήσεις απότομα σε βρίσκουν εύκολο και σε πατάνε κάτω.

Εγώ να δουλέψω και πολύ παραπάνω, να υπάρχει λόγος όμως. Να είναι πχ μια μικρή εταιρία που παλεύει να σταθεί και χρειάζεται προσπάθεια; Να κάτσω 12 ώρες την μέρα αν χρειαστεί και ας μην υπάρχει αντίστοιχος μισθός. Να υπάρχει σεβασμός όμως και ειλικρίνεια και να αναγνωρίζεται η προσπάθεια.

Όχι να έρχεται ο κολοσσός, που έχει κέρδος 500% και να προσπαθεί με πούστικους τρόπους να εκμεταλλευτεί τον εργαζόμενο. Όχι να σου λέει ναι μεν δουλεύεις 7ωρο και πληρώνεσαι για 7 ώρες (4 και κάτι ευρώ την ώρα) αλλά παίρνεις ένσημα μόνο για τις 4 ώρες την μέρα (γιατί υπέγραψες για 20 ώρες στην σύμβαση – τότε γιατί δουλεύω 120 ρε μαλάκα;;;), που σημαίνει πως για τις 3 παραπάνω ώρες δουλειάς παίρνεις απλά 12 και κάτι ευρώ. Ουάου. Επίσης μπορεί να έρθεις και 2 φορές την εβδομάδα στις 6 το πρωί και πάλι θα πάρεις τα 4 και κάτι ευρώ την ώρα (μη σου πω να μην πάρεις και τίποτα γιατί είναι τόσο μεγάλη η ικανοποίηση του να ξυπνάς στις 4-5 για να πας να διπλώσεις πουκάμισα που δεν χρειάζεται μισθός) και μπορεί που και που (πιο σπάνια, δεν λέω), να κάτσεις και μέχρι τις 11.30 το βράδυ για να περάσουμε τιμές. Χωρίς ένσημα για τις επιπλέον ώρες.

Παιδιά κελεπούρι λέμε, αν θέλετε να σας πω και ποια εταιρία είναι να κάνετε αίτηση για δουλειά μην χάσετε την ευκαιρία!!

Περιβάλλον

Α έχω κι άλλα να σούρω τελικά και νόμιζα πως τέλειωνα… Το περιβάλλον είναι συνήθως σκατά, όλοι έχουν νεύρα όπως είναι λογικό. Κι αυτό για τους υπεύθυνους που είπα παραπάνω. Ναι οκ, δεν είναι δική τους εταιρία αλλά όταν χώνουν τον άλλον να δουλεύει σαν σκυλί και να παίρνει το τίποτα πως νιώθουν; Θεωρώ πως παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο χαρακτήρας του υπεύθυνου. Σε άλλη αλυσίδα της ίδιας εταιρίας που δούλευε άλλη φίλη μου τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Όχι από θέμα μισθού ή ενσήμων, αλλά τουλάχιστον υπήρχε καλό κλίμα, την σεβόντουσαν και δεν την ξεπάτωναν στην δουλειά. Το εργασιακό περιβάλλον παίζει πολύ μεγάλο ρόλο..

Τέλος θέλω να δώσω συγχαρητήρια σ’αυτούς που φτιάχνουν τα καταστήματα, την διακόσμηση κλπ και αναρωτιέμαι είναι καθυστερημένοι ή απλά στ’αρχίδια τους τα πάντα;

Γιατί είναι πάρα πολύ λογικό το να ΜΗΝ υπάρχει ένα δείγμα κρεμασμένο από κάθε ρούχο. Γιατί είναι πολύ πιο απλό και κυρίως πιο πρακτικό να υπάρχουν σε στοίβες και να τα ανοίγεις όλα και να τα πετάς από δω και από κει. Ευχάριστο και για τον πελάτη, γιατί έτσι πρέπει να ψάξει στους σωρούς να βρει τι του αρέσει, κι αν το βρει πρέπει να ψάξει ή/και να μαντέψει που μπορεί να είναι η σωστή στοίβα μπας και βρει το νούμερό του. Να έχεις μια πρόκληση βρε αδερφέ, τι πήγες, είδες τι θες, το πήρες κι έφυγες; Πφφφ, ξενέρωτα πράγματα… Επίσης είναι ευχάριστο και για τον εργαζόμενο γιατί αφενός βοηθάει τον πελάτη κι έτσι αυξάνεται η αδρεναλίνη του από το μυστήριο και την αγωνία του αν θα βρουν τελικά την σωστή μπλούζα και έχει και να διπλώσει άπειρα ρούχα ΣΥΝΕΧΕΙΑ, δεν βαριέται και αποκτά και τρομερή επιδεξιότητα στο να διπλώνει – η οποία είναι από τις πιο χρήσιμες ικανότητες ενός ανθρώπου.

Και φυσικά οι υπάλληλοι πάνε κι έρχονται, κανείς δεν μένει πολύ. Μερικοί μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση κι έτσι το κατάστημα μπορεί να μην έχει αρκετούς εργαζόμενους για κάποιες μέρες. Κι αναρωτιούνται μετά οι υπεύθυνοι γιατί τους «κρεμάνε» έτσι. Μα όταν ο εργοδότης σε έχει χεσμένο και κοιτάζει να σε πατήσει κάτω με ποια λογική να σεβαστείς την εταιρία; Πάλι καλά που μόνο τους «κρεμάνε» και δεν τα σπάνε όλα…

Και ρωτάω, δεν είναι ντροπή για καταστήματα με τέτοιο όνομα, με τόση πελατεία και τόσο κέρδος να μη φέρονται σωστά στους εργαζόμενούς τους; Να μην παίρνουν αρκετούς; Να μην τους κολλάνε ένσημα;

Ε ρε φτύσιμο που θέλουν. Αφού λέω να σταματήσω να ψωνίζω από αυτούς. Επειδή έχω σταματήσει κι από άλλους, για παρόμοιους λόγους, δεν ξέρω τι θα φοράω στο τέλος… Καμιά ιδέα;;

Θα σταματήσω τώρα γιατί έγραψα άπειρα. Θα επανέλθω με άλλο ένα κράξιμο προς τις εταιρίες, για τις τιμές τους αυτή την φορά, αλλά και με κράξιμο υπέρ των εταιριών (ναι έχω κι από αυτό), με κράξιμο για τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το κράτος. Ναι θα τους πάρει όλους η μπάλα γιατί όλοι την κάνουν την μαλακία τους, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο.

Καλό απόγευμα!

Advertisements

7 thoughts on “Εδώ η καλή εκμετάλλευση!!

 1. Ο/Η Πενθεσίλεια λέει:

  Ιοκαστούλα μου, χαίρομαι πολύ που ανέβασες αυτό το άρθρο, επιτέλους ξεμπρόστιασες την εταιρία και πίστεψέ με, τη φωτογράφισες τέλεια!

  Τα πράγματα παιδιά είναι ακριβώς έτσι και το ξέρω από πρώτο χέρι γιατί εγώ είμαι η φίλη της που δουλεύει σ’αυτή την αλυσίδα καταστημάτων!

  Τελικά όσο χάλια είναι το κατάστημα από την πολυκοσμία και τους πελάτες που είναι όλοι στ’αρχίδια τους και τα παρατάνε όλα όπου βρίσκουν (προσοχή: δεν έχω καμιά απολύτως απαίτηση να τα διπλώνουν ή να τα πηγαίνουν καν στη θέση τους, αλλά λιιιιιιίγο πιο πολλή προσοχή ρε παιδιά, εμείς δε στεκόμαστε δευτερόλεπτο – κυριολεκτικά, αλλιώς τα ακούμε άσχημα- κάντε κάτι κι εσείς…), άλλο τόσο χάλια είναι και το σύστημα εκεί μέσα. Δεν έχω να προσθέσω πολλά, τα είπες όλα χαρτί και καλαμάρι Ιοκάστη, απλά πως παίζει μεγάλο ρόλο ο υπεύθυνος τελικά, γιατί όπως είπες, η άλλη φίλη μας δεν περνούσε έτσι σε άλλο κατάστημα της ίδιας αλυσίδας.

  Σίγουρα βέβαια από κει και πέρα είναι στάνταρ και πολιτική της εταιρείας, πχ ποτέ δεν απολύουν, γιατί εδώ που τα λέμε, σου κάνουν τόσο πόλεμο νεύρων που φεύγεις μόνος σου. Μια κοπέλα που τους ανάγκασε να την απολύσουν με τη συμπεριφορά της (δηλ. τους έγραφε όλους κανονικά) πολύ την παραδέχτηκα! Μαγκιά της ρε! Σου κάνουν αμέσως σύμβαση αορίστου χρόνου για να μη μπορείς να μπεις στο ταμείο ανεργίας μετά κι εδώ φυσικά έρχεται το καλύτερο: ΠΩΣ ΔΙΑΟΛΟ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΚΟΛΛΑΝΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΝΣΗΜΑ;;; ‘Εχουμε υπογράψει 20 ώρες τη βδομ., δουλεύουμε γύρω στις 35 και τις 15 παραπάνω δε μας τις κολλάνε. Και όπως είπε κι η Ιοκάστη είναι 4,34 ευρώ την ώρα. Δηλ. αν κάτσω 8ωρο αντί 4ωρο θα πάρω 17,36 ευρώ παραπάνω – χωρίς ένσημα, ξαναλέω! Να τα βράσω τα 17,36, δε με σώζουν! ‘Ομως τα νεύρακια μου που θα γίνουν τσαταλάκια από την εκμετάλλευση θα με έσωζαν αν δε γίνονταν…

  Κι ας μην αρχίσω να μιλάω για το φοβερό και θεϊκό ωράριο του 6 τα ξημερώματα!! Κάθε Δευτ. και κάθε Παρασκευή. Κάθε Κυρ. και κάθε Πεμπ. πέφτω σε κατάθλιψη που πρέπει να σηκωθώ 4.45 το πρωί. Συν ότι φυσικά δουλεύουμε 7ωρο ή 8ωρο εκείνες τις μέρες (κι άλλες εννοείται, απλά αυτές είναι στάνταρ) γιατί δεν τον συμφέρει τον υπεύθυνο να σε διώξει 10 το πρωί (στο 4ωρο σου δηλ.), οπότε δούλευε μαλάκα εσύ γιατί η εταιρεία τσιγκουνεύεται να πάρει ομάδα παραλαβής. Βγάζει ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 350.000.000 ευρώ (υπολογίστε σε δραχμές αν σας βολεύει καλύτερα) και φυσικά δε «βγαίνει» η κακομοίρα να προσλάβει κι άλλους υπαλλήλους… Σχεδόν τη λυπάμαι…

  ‘Ηθελα επίσης να σχολιάσω τα παιδάκια στην Ταϊβάν και σε λοιπές τέτοιες χώρες. Είναι αλήθεια πως εκεί συσκευάζονται τα ρούχα και τις συνθήκες και το κόστος παραγωγής εκεί το γνωρίζουμε όλοι…

  Να αναφέρω πως πληρωνόμαστε κάθε 8 του μηνός και όχι κάθε 30 ή 31, για να παίρνει η εταιρεία τους τόκους από την τράπεζα. ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΚΕΡΔΟΣ ΕΧΕΙΣ, πόσο καθίκι, αλαζόνας, φιλάργυρος και άπληστος πρέπει να είσαι πια για να παρέχεις τέτοιες συνθήκες στους εργαζόμενούς σου;

  ‘Αντε μετά απ’όλα αυτά (κι ίσως να μην έχουν αναφερθεί και όλα, σίγουρα κάτι θα έχουμε ξεχάσει κι εγώ κι η Ιοκάστη), να είσαι ΕΣΥ εντάξει απέναντι στην εταιρεία… Ρωτώ, γιατί; Τι κερδίζεις; Και σημειώνω πως εγώ προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ παράπονο, αντιθέτως ό,τι μου ζητούν το κάνω για να μη δείξω άσχημο πρόσωπο παναθεμά με…

  ‘Εχει πολλή πλάκα που μας λένε να προσέχουμε για αντικλεπτικά! Γελάω πολύ όταν γίνεται κάτι τέτοιο και πέφτει πανικός στο κατάστημα… ΣΙΓΑ ΜΗΝ «ΠΕΣΕΙ ΕΞΩ» Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ, που θα με νοιάξει εμένα μην την κλέψουν… Εμένα που με (κατα)κλέβει τη νοιάζει; Πόσο γουστάρω να κάνω μια καταγγελία στο ΙΚΑ δε σας το περιγράφω.

  Επίσης θέλω να πω, πως δεν είναι όλες οι μεγάλες εταιρείες έτσι. Δούλευα σε μια άλλη μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, που ήταν ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Γιατί και τα καλά πρέπει κι αυτά να λέγονται. Αυτή θα την κατονομάσω, διαφήμιση θα κάνω άλλωστε, για τη WIND μιλάω. Εκεί λοιπόν, δούλευα 4ωρο και 5ημερο, έπαιρνα 500 ευρω καθαρά και μια φορά το τρίμηνο απο τα bonus 900 ευρώ. Στο 4ωρο είχαμε δύο 10λεπτα διαλείμματα (!), δε μας άφηναν ποτέ να δουλέψουμε αν δεν είχαν μεσολαβήσει 24 ώρες (όχι σαν εκεί που είμαι τώρα που φεύγουμε 23.00 το βράδυ λόγω αλλαγής τιμών πχ και την άλλη μέρα είμαι 6 το πρωί), δε μας άφηναν να δουλέψουμε ποτέ 6 μέρες συνεχόμενες (εκεί που είμαι τώρα σου «τρώνε» κάλλιστα ρεπό). Και τέλος, μας έδωσαν δωρεάν συσκευή με δωρεάν χρόνο προς όλες τις άλλες εταιρείες και σταθερά και όλα τα sms επίσης δωρεάν. Κοινώς, δεν πληρώναμε κινητό καθόλου! Και είχαμε και δωροεπιταγές κάθε μήνα 50 ευρώ! Είναι δυνατόν Σ’ΑΥΤΗ την εταιρεία να μην είσαι κι εσύ «σπαθί»; Κι είναι δυνατόν στην άλλη να μην πεις «στ’αρχίδια μου σας γράφω όλους»;

  Φχιου, πολλά είπα κι εγώ. Βέβαια, θέλω να σας πω και κάτι που το σκέφτομαι από την αρχή έχοντας κάνει έναν συνειρμό. Δεν έχει να κάνει με την εταιρεία και την εκμετάλλευση, αλλά με την ανθρώπινη ηλιθιότητα.

  Ο κόσμος, που φυσικά κοιτάει το τομαράκι του, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μπορεί να κάνει μεγάλες κοτσάνες! Μια μέρα λοιπόν, υπερφορτωμένη ρούχα από την αποθήκη (είμαι κι 1,53μ. και πάντα σχεδόν χάνομαι κάτω από τον όγκο των ρούχων), το μαγαζί άδειο κι οι άλλοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, με σταματάει μια και μου λέει «κοπελιά, μπορείς να με εξυπηρετήσεις»; What the hell was she thinking???????

  Και το άλλο κουφό κι αστείο και τελειώνω, προχθές, έχοντας σχολάσει και φορώντας μπουφάν, κασκόλ και κοινώς ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, μου κάνει μια άλλη κυρία «είσαι εδώ; Πού είναι εκείνα τα μπλουζάκια που είχατε σ’αυτό το ράφι»; Φαίνεται θα με είχε δει πριν λίγο με τη στολή και θα θυμόταν το πρόσωπό μου κι ότι δούλευα εκεί, αλλά ρε κοπελιά… ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕ ΦΟΡΑΩ ΣΤΟΛΗ ΠΙΑ;;; Την εξυπηρέτησα βέβαια, κόπο δε μου έκανε, δεν το λέω νευριασμένη αυτό το περιστατικό, ίσα ίσα γέλασα κιόλας, αλλά τι σκατά έχουν στο μυαλό τους κάποιοι άνθρωποι;;;;

  Αυτά νομίζω παιδιά, τα ακούσατε από 1ο χέρι κι επειδή σίγουρα καταλάβατε για ποια εταιρεία μιλάμε, ΜΗΝ ΞΑΝΑΨΩΝΙΣΕΤΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ, ας στηρίξουμε πια λίγο και τις μικρές επιχειρήσεις που μετά κλαιγόμαστε ότι η οικονομία της χώρας πάει κατά διαόλου…

  Χαιρετώ!

  Φιλιά πολλά σε όλους!

 2. Ο/Η imagine λέει:

  Καταρχήν, να σας ενημερώσω ότι η Αμερική έχει ανακαλυφθεί εδώ και 1500 χρόνια. Λυπάμαι, δεν είστε οι πρώτοι που την είδατε. Καλή προσπάθεια πάντως.
  Δεύτερον, προς τι όλα αυτά τα σεντόνια; Με μια λέξη όλα όσα είπατε: καπιταλισμός – σύγχρονη δουλεία.

  Δε μου λες ρε Ιοκάστη, τι είναι οι επιχειρήσεις για να ντραπούν; Έχουνε δώσει όρκο ηθικής ή είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα; Ή μήπως αν φύγεις (όχι εσύ προσωπικά) δε θα βρούνε να σε αντικαταστήσουν; Η αγορά είναι ελεύθερη και το κράτος δίνει το δικαίωμα στον κάθε επιχειρηματία/βιομήχανο/εφοπλιστή/απατεώνα να έχει στη δούλεψη του 10 ή 100 ή 1000 μαύρους να δουλεύουνε για αυτόν με μαστίγια πάνω από τα κεφάλια τους, να του παράγουν τον πλούτο και να τους αμείβει με ψίχουλα. Κι εσύ κολλάς σε «λεπτομέρειες» των συνθηκών εργασίας! Που να πας και σε δουλείες όπου δεν έχεις άμεση επαφή με τον πελάτη. Εκεί να δεις κλάμα.
  Το αστείο είναι ότι νομίζετε πως αν σταματήσεις να ψωνίζεις έχεις βρει και τη λύση. Λες και στους άλλους δεν υπάρχει εκμετάλλευση. Λες και το πρόβλημα είναι το μαγαζί και όχι το σύστημα.

  Η κατάντια μας φαίνεται στο σχόλιο της φίλης που αποθεώνει την WIND, 4ωρο 500 ευρώ. ουάου. χέστηκες στο τάλιρο. στη θέση σου θα παντρευόμουν. Η wind είναι η καλή λοιπόν, επειδή υπάρχουν και χειρότεροι. Παραιτήσου και γύρνα πίσω στον παράδεισό wind τότε, απορώ γιατί δε το έχεις κάνει ήδη.

  Καλώς ήλθατε στην απάτη της δημοκρατίας. Λες ότι θέλεις, κάνεις ότι λένε.

 3. Ο/Η billtaxi λέει:

  εγώ αγαπητή μου τα ξέρω αυτά για αυτό μισώ την έλλαδα και τους έλληνες μέχρι ΘΑΝΆΤΟΥ εσύ που μπορείς να πας αλλού γιατί δεν πας?

 4. Ο/Η Evan T λέει:

  Δημοκρατία; Αααα… εννοείς την αιρετή ολιγαρχία. Τώρα σ’έπιασα!!

  Παιδιά. Μια είναι η λύση. Να πάνε να εργαστούν σε τέτοιες εταιρίες άτομα που ασχολούνται σε άλλους κλάδους (οπότε δεν τους νοιάζει το «κακό όνομα») και να βαράνε τη μία αναφορά στο ΙΚΑ μετά την άλλη, μπας και γίνουν άνθρωποι!!

  Αφού τα παιδιά που δουλεύουν εκεί μέσα δεν τους παίρνει. Έχω δει μέχρι και γνωστή μου Κνίτισσα να κάνει τουμπεκί εκεί πέρα. Όταν η φτώχεια μπαίνει από την πόρτα, το δίκιο του εργάτη βγαίνει απ’το παράθυρο.

 5. Ο/Η Πενθεσίλεια λέει:

  Για τον imagine να πω, πως είπα ότι η WIND ήταν πολύ καλή για μεγάλη και πολυεθνική εταιρεία με πολλές παροχές όπως περιέγραψα αν είδες και τα λεφτά για 4ωρο είναι πολύ καλά! Φαντάσου ότι οι 8ωροι έπαιρναν 1100 καθαρά και μια φορά το τρίμηνο με τα bonus 1800. Δεν ξέρω που δουλεύεις, αλλά βρες μου εσύ άλλη δουλειά σε ιδιωτικό τομέα με τόσα λεφτά και θα σου πω οκ!

  Επίσης Ιοκάστη μπορείς στο επόμενο σου άρθρο να μιλήσεις για τον ΠΑΝΗΛΙΘΙΟ ελληνικό εγκέφαλο, τον καλομαθημένο, που μπαίνει στο κατάστημα 17.55 ενώ κλείνεις 18.00 και κάθεται με το πάσο του μέχρι τις 18.30 και για την ακόμα πιο μαλακισμένη νοοτροπία του «δεν του λέω τίποτα, μπας και τον χάσω από πελάτη – κυριολεκτικά»; Πες για την Αγγλία που τους στέλνουν απο τις 17.30 και με το δίκιο τους…

 6. Ο/Η Πενθεσίλεια λέει:

  Α! Και ξέχασα να πω, πως στις 8 ώρες είχαμε μια ώρα διάλειμμα και στις 4 ώρες 20 λεπτά. (Για τη WIND λέω. Καλά, τόση διαφήμιση που τις έχω κάνει πρέπει να πάρω ποσοστά! Χαχα! ‘Οχι πάντως το λέω γιατί ήταν πολύ εντάξει σε όλα τους για πολυεθνική)! Αυτά!

 7. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  @Πενθεσίλεια

  Ρώτησα διάφορα για την υπερεργασία κλπ και μάλλον το θέμα σηκώνει πολλές καταγγελίες τελικά. Δεν ξέρω αν έχουν βρει παραθυράκια αλλά μίλησα με άτομο με 30 χρόνια εμπειρίας και τον εμπιστεύομαι. Πάμε στην επιθεώρηση εργασίας και βλέπουμε.

  Σίγουρα δεν είναι όλες οι μεγάλες εταιρίες έτσι. Και κυρίως δεν είναι στο εξωτερικό έτσι, μικρές μεγάλες. Εδώ έχουμε το μικρόβιο της υπέρμετρης μαλακίας στο αίμα μας…

  Για τους πελάτες τι να πει κανείς. Το μικρόβιο που αναφέρω παραπάνω το έχουν όλοι σ’αυτή την χώρα. Δηλαδή δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοκράξει, κράζεις τους μεν κράζεις και τους δε και μένει κι άλλο κράξιμο. Θα ακολουθήσει κι άλλο άρθρο εννοείται.

  @imagine

  «Καταρχήν, να σας ενημερώσω ότι η Αμερική έχει ανακαλυφθεί εδώ και 1500 χρόνια. Λυπάμαι, δεν είστε οι πρώτοι που την είδατε.»

  Εγώ πάλι δεν λυπάμαι καθόλου, αφενός δεν είμαι 1500 ετών (φιουυυυ και γιούπι!!) κι αφετέρου δεν διεκδικώ πρωτιά πρωτοτυπίας ούτε υποστηρίζω πως αυτά που γράφω δεν έχουν ξαναγραφτεί. Πως σου ήρθε αυτό;;;;;

  «Καλή προσπάθεια πάντως.»

  Μα τι προσπάθεια; Δεν ξέρω τι καταλαβαίνεις εσύ, πάντως αυτό είναι ένα ιστολόγιο όπου γράφω τις σκέψεις μου. Αυτά.

  «Δεύτερον, προς τι όλα αυτά τα σεντόνια; Με μια λέξη όλα όσα είπατε: καπιταλισμός – σύγχρονη δουλεία.»

  Τα σεντόνια είναι γιατί μ’αρέσει να μιλάω πολύ. Έχεις πρόβλημα; Για τον καπιταλισμό συμφωνώ και διαφωνώ. Γενικά δεν μ’αρέσουν οι ισοπεδωτικές απόψεις. Έχω δουλέψει σε εταιρία όπου όλα ήταν τέλεια, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό. Και ξέρω γενικά εταιρίες που όλα είναι μια χαρά. Παραδόξως ξέρω τέτοιες εταιρίες και στην ελλάδα (λίγες βέβαια). Απλά για μερικούς το ότι έχουν υψηλή θέση σε μια εταιρία (ή το ότι έχουν την ίδια την εταιρία) δεν σημαίνει (ή δεν θα έπρεπε να σημαίνει) αυτόματα πως σταματάνε να είναι άνθρωποι και γίνονται γαϊδούρια.

  Όμως για αυτό δεν φταίνε μόνο οι επιχειρήσεις. Φταίνε και οι πελάτες και οι εργαζόμενοι. Γιατί ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα σοβαρά.

  Οικονομικά έχω σπουδάσει και ξέρω πάααααααρα πολύ καλά πως λειτουργεί το σύστημα. Όμως προσωπικά δεν μπορώ να πάρω τις καραμπίνες και να κάνω επανάσταση. Αν βρεθεί κάποιος που να έχει τα αρχίδια να το κάνει και να έχει και ιδέες που μ’αρέσουν για το μετά την επανάσταση ευχαρίστως να τον ακολουθήσω.

  Όμως δυστυχώς οι περισσότεροι απλά φωνάζουν, χωρίς να έχουν καν να προτείνουν κάτι βιώσιμο, ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο για το μετά. Ε εντάξει, αυτούς δεν τους παίρνω πολύ στα σοβαρά.

  Όσο για την wind, τι θα ήθελες δηλαδή; Να δουλεύεις 2 ώρες, να σου δίνουν 5000 ευρώ και να σου παίρνουν πίπες; Η εταιρία φερόταν στους εργαζόμενους πολύ καλά, το περιβάλλον ήταν καλό, ο μισθός για τις ώρες και για τα δεδομένα της ελλάδας ήταν πολύ καλός. Εμείς αυτό το θεωρούμε καλή φάση. Διαφωνείς. Δικαίωμά σου.

  Είναι πάντα θέμα χαρακτήρα. Εμένα προσωπικά δεν με νοιάζει να χεστώ στο τάλιρο ούτε να γκρινιάζω για να γκρινιάζω. Ό,τι θεωρώ πως μπορεί να γίνει το κάνω και ναι, το να μην ψωνίζω από μαγαζιά που δεν μ’αρέσει η πολιτική τους μπορεί να μην κάνει ουσιαστική διαφορά (μόνο και μόνο γιατί οι περισσότεροι χέστηκαν για την πολιτική των καταστημάτων και συνεχίζουν να ψωνίζουν) αλλά ταιριάζει καλύτερα με την συνείδησή μου.

  @billtaxi

  «εγώ αγαπητή μου τα ξέρω αυτά για αυτό μισώ την έλλαδα και τους έλληνες μέχρι ΘΑΝΆΤΟΥ εσύ που μπορείς να πας αλλού γιατί δεν πας?»

  Καταρχάς μπράβο, είσαι από τους λίγους που εντοπίζουν το πρόβλημα στην ελλάδα. Κι έτσι είναι, έξω πραγματικά δεν είναι τόσο σκατά τα πράγματα. Βασικά σε κάποια μέρη είναι υπερβολικά καλά.

  Το γιατί δεν πάω στο έχω ξαναπεί, δεν έχω σκοπό να το αναλύσω εδώ. Πάντως για μένα δεν είναι το παν η δουλειά και δεν μισώ τους έλληνες. Έξω είχα άλλα εδώ έχω άλλα, δεν μπορείς να κρίνεις μια χώρα ή μια κατάσταση αν δεν την ζήσεις.

  @Evan T

  Συμφωνώ Evan. Το σκέφτηκα να πάω μόνο και μόνο για να τους κάνω καταγγελίες. Κάτι θα κάνουμε πάντως, δεν θα περάσει έτσι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s