Μαντέψτε…

Μαντέψτε τι έκανα το Σάββατο.

………

……………….

…………………………..

Εντάξει δεν πρόκειται να το μαντέψετε, οπότε θα σας το πω: Πήγα σ’έναν γάμο. Κι όχι μόνο πήγα, αλλά χάρηκα και συγκινήθηκα τόσο πολύ που δεν ήθελα να σχολιάσω τα ευτράπελα που συνέβησαν αμέσως (είπα να περάσουν 2-3 μέρες).

Γιατί ναι, έγιναν πράγματα που δεν ήταν και πολύ σωστά και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ότι είμαι άθεη και δεν συμπαθώ την εκκλησία.

Καταρχάς μπορώ να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι για κάποιον πιστό να εκφράσει την αγάπη του προς το ταίρι του ενώπιον του θεού του. Να επισημοποιήσει την σχέση του και να ζητήσει από τον θεό του να την ευλογήσει. Σε έναν άθεο μπορεί αυτά να ακούγονται ανούσια, για έναν θρήσκο όμως έχουν ιδιαίτερο νόημα, το οποίο σέβομαι. Από την στιγμή που η κοπέλα που παντρευόταν ήταν γνωστή μου, ήξερα τι είχε περάσει στην ζωή της και πόσο σημαντικός ήταν ο γάμος σαν ιδέα για αυτήν, θεωρούσα πως της αξίζει να έχει την τελετή που ονειρεύεται και όχι μόνο δεν είχα πρόβλημα να πάω, αλλά χάρηκα κιόλας πάρα μα πάρα πολύ.

Πήγα με κάθε καλή διάθεση λοιπόν. Όμως δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τον παπά. Και δεν μπορώ να μην σχολιάσω κιόλας, μερικές συμπεριφορές είναι απαράδεκτες.

Χριστιανοί;

Πήρε λοιπόν ο παπάς τους κουμπάρους κάποια στιγμή πριν τον γάμο και τους ρώτησε αν είναι χριστιανοί. Δεν κατάλαβα προς τι η ερώτηση. Δηλαδή αν κάποιος είναι αλλόθρησκος, άθρησκος ή άθεος απαγορεύεται να παντρέψει κάποιον φίλο του; Η κολλητή μου που ήταν κουμπάρα είναι άθεη. Όμως η κοπέλα που παντρευόταν ήταν φίλη της από όταν ήταν μωρά, είναι σαν αδερφές, εννοείται και ήθελε όχι μόνο να είναι κοντά της σε μια τόσο σημαντική μέρα αλλά να την ευχαριστήσει όσο μπορεί.

Αφού την ήθελε για κουμπάρα δηλαδή τι να της έλεγε; Α είμαι άθεη ευχαριστώ δεν θα πάρω; Είναι δυνατόν οι θρησκείες να αποτελούν εμπόδιο στις σχέσεις των ανθρώπων; Και τι τον ένοιαζε τον παπά; Ίσα ίσα που θεωρώ πως με την πράξη της, αν και άθεη δηλαδή να θέλει να την παντρέψει την τίμησε σαν φίλη – και το ίδιο έκανε και η νύφη, γιατί επέλεξε την κουμπάρα της με βάση την αγάπη κι όχι την θρησκεία.

Η φίλη μου λοιπόν απάντησε ναι στην ανόητη αυτή ερώτηση, αφενός γιατί δεν την περίμενε και την βρήκε απροετοίμαστη κι αφετέρου γιατί δεν ήθελε να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα 10 λεπτά πριν τον γάμο.

Χρήματα…

Και συνεχίζει ο παπάς το ρεσιτάλ, ζητώντας από τους κουμπάρους να δώσουν κάτι για την εκκλησία, για τους ψάλτες, τους καντηλανάφτες κλπ. Και δίνει το παιδί 100 ευρώ. Και τους λέει το κορυφαίο: «τίποτα παραπάνω;»

Δεν φτάνει που ζητάει ελεημοσύνη στον γάμο, δεν του φτάνουν κι 100 ευρώ!!! Του είπαν όχι τα παιδιά και τότε συνέχισε τα κορυφαία: «για την διακόσμηση όμως είχατε..». Είχε και θράσος δηλαδή!!

Βέβαια όταν ένα νέο ζευγάρι ξεκινά την ζωή του μαζί κλπ κλπ κλπ, είναι όντως υπερβολικό κατά την γνώμη μου να ξοδεύει τόσα χρήματα σε μία και μόνο βραδιά (γιατί ένας γάμος είναι υπερβολικά ακριβός όπως είδα πάλι) αλλά τουλάχιστον είναι επιλογή τους και σίγουρα δεν είναι δουλειά του παπά να τους κρίνει. Θα τους πει ο παπάς πως θα κάνουν τον γάμο τους; Επίσης είχε σίγουρα 6 γάμους εκείνη την ημέρα, μη σας πω και περισσότερους. Από 100 ευρώ να έδινε ο καθένας, που κάποιοι θα έδωσαν και παραπάνω, έβγαλαν 600 ευρώ τουλάχιστον. Σε μία μέρα!!!!!!!!!!!! Κι έχουν το θράσος και μιλάνε;;

Εδώ λοιπόν πήγε να γίνει  ένα μικροεπεισόδιο γιατί τα πήρε η φίλη μου και του την είπε αλλά τέλος πάντων, δεν συνεχίστηκε το θέμα….

Τραγούδι

Κατά την διάρκεια του μυστηρίου ο παπάς είχε την φαεινή ιδέα να το ρίξει στο τραγούδι. Εκεί που έψελνε δηλαδή, όταν μια φράση τέλειωνε σε -ου το γυρνούσε σε μπαλάντα. Έλεγε πχ: «.. και του κυρίου –ου ου ουυυυυυυυυ», «και του υιού – ου ου ουυυυυυυυυυ». Τώρα βέβαια άλλο να το διαβάζετε κι άλλο να το ακούτε. Εμείς λυθήκαμε στα γέλια όταν το ακούσαμε, δεν γινόταν ρε παιδιά, σοβαρά προσπαθούσαμε να κρατηθούμε από σεβασμό στο ζευγάρι αλλά όταν έγινε στο μυαλό μου ο παραλληλισμός με τον axl rose το χάσαμε τελείως, μόνο που δεν πέσαμε κάτω…

Δικό σας

Μετά δε πάει να πει το πάτερ ημών  και λέει: «τώρα θα πούμε το πάτερ ημών, πάμε όλοι μαζί!!» μ’ένα κέφι, μια χαρά, που πάλι μας έκανε να λυθούμε στα γέλια… Μα πάμε όλοι μαζί; Που νόμιζε ότι ήταν, πάλι καλά που δεν μας είπε να χτυπάμε παλαμάκια με τον ρυθμό…

Ίσως ήθελε να γίνει τραγουδιστής κι έβγαζε τα απωθημένα του, τι να πω..

Παραλήρημα

Ε ναι, τον έπιασε κι ένα παραλήρημα στο τέλος. Και μας αρχίζει (στο περίπου, δεν τα θυμάμαι ακριβώς όλα – στις παρενθέσεις τα σχόλιά μου):

Έχω όμως να πω πως όταν είπαμε το πάτερ ημών δεν σας άκουσα όλους. Είμαστε τόσα άτομα εδώ, πρέπει να σειστεί η εκκλησία κανονικά (ε πείτε μου, είναι αυτό απωθημένο ή όχι τώρα;;;;). Να μην ντρέπεστε να πείτε το πάτερ ημών (καλέ ποια ντροπή, οι μισοί ξεράθηκαν στα γέλια με το πάμε όλοι μαζί κι οι άλλοι μισοί είχαν μείνει κάγκελο μ’αυτά που άκουγαν, γι’αυτό δεν έψαλαν οι άνθρωποι) και να κάνετε τον σταυρό σας……….Μπλα μπλα μπλα (ε δεν τα θυμάμαι όλα, είχε πάρει φόρα κι έλεγε κι έλεγε)….

Και όσο για την νέα γρίπη (ωπ τα πιάσαμε τα λεφτά μας) να μην φοβάστε! Μην ακούτε τι λένε ότι δεν πρέπει να έρχεστε στην εκκλησία για να μην κολλήσετε, δεν κολλάτε στον οίκο του θεού (ναι κανονικά είναι γιατρός και πυρηνικός φυσικός αλλά στον ελεύθερο χρόνο του κάνει και γάμους). Όποιος λαμβάνει το σώμα και το αίμα του Χριστού είναι προστατευμένος (=όσοι έχουν κολλήσει το οτιδήποτε δεν έχουν κοινωνήσει ποτέ στην ζωή τους;;)….

Κι είχε έρθει μια γιαγιά τις προάλλες εδώ με τα εγγόνια της και σκούπισε την εικόνα της παναγίας πριν βάλει τα παιδιά να την φιλήσουν. Αυτό ήταν ντροπή, προσβολή, καλύτερα να μην τα έφερνε τα παιδιά (ναι έπρεπε να τα βάλει να φιλήσουν μια εικόνα που έχει 10 κιλά κραγιόν και σάλια πάνω της, γιατί μερικοί νομίζουν ότι αν δώσουν ρουφηχτό γλωσσόφιλο στην εικόνα θα αποδείξουν τον σεβασμό τους καλύτερα και μερικές θεωρούν πως αν δεν βάλουν ό,τι καλλυντικό έχουν στο ντουλάπι τους ο θεός θα τις παρεξηγήσει).

Και να ξέρετε πως κανένας κληρικός δεν έχει κολλήσει ποτέ καμία αρρώστια, ούτε AIDS, ούτε ηπατίτιδα, ούτε μπλα μπλα μπλα (δεν θυμάμαι τον κατάλογο με τις υπόλοιπες αρρώστιες που δεν έχουν κολλήσει ποτέ οι κληρικοί).

Κάπου εκεί μας λυπήθηκε και σταμάτησε.

1ον: Ρε άνθρωπε εντάξει, σ’έχει πιάσει τρομάρα πως το ποίμνιο σου θα μειωθεί ΚΙ ΑΛΛΟ λόγω της γρίπης, είναι ανάγκη να κάνεις κήρυγμα μες στον γάμο;;; Κάντο την Κυριακή μετά την λειτουργία, τώρα βρήκες;;;

2ον: Αρχίζεις να μιλάς για AIDS και ηπατίτιδα στον γάμο;;; Μα τόσο τακτ και διπλωματία πια που αναρωτιέμαι μήπως είναι και στο διπλωματικό σώμα εκτός των άλλων. Δεν θέλει πολύ μυαλό, όταν ο άλλος παντρεύεται δεν θέλει να του πεις τον πόνο σου και κυρίως δεν θέλει να ακούσει για θανατηφόρες αρρώστιες, πώς να το κάνουμε τώρα;;;

Εντάξει έλεγε ασυναρτησίες και φυσικά ούτε που του περνούσε από το μυαλό πως μπορεί να υπήρχαν και μη χριστιανοί στο κοινό του, αλλά αυτά λέω να μην τα σχολιάσω. Είναι γνωστές οι θέσεις της εκκλησίας σε πολλά θέματα, όπως και οι εμμονές μερικών κληρικών. Τα έχω πει αλλού και θα τα πω κι αλλού.

Αυτό που ήθελα να θίξω στο παρόν άρθρο είναι η αναισθησία του συγκεκριμένου παπά – η οποία συναντάται σε αρκετούς δυστυχώς. Έδωσε στο μυστήριο του γάμου λιγότερη αξία από όση του έδωσα εγώ που είμαι άθεη. Για αυτόν προφανώς ήταν μια ευκαιρία να βγάλει λεφτά και να κάνει κήρυγμα (για να προσελκύσει πιστούς και να βγάλει περισσότερα λεφτά). Δεν σεβάστηκε πως για το ζευγάρι αυτό ήταν κάτι διαφορετικό, μια υπόσχεση όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και απέναντι σ’έναν θεό στον οποίο αυτοί πιστεύουν και τον οποίο σέβονται και ήθελαν να τιμήσουν.

Μια χριστιανή κοπελιά που ήταν στην παρέα μας τα είχε πάρει με τον παπά, και με το δίκιο της. Βλέπει πως κάνουν την θρησκεία της τσίρκο. Αν εγώ κι η κουμπάρα ως άθεες ενοχληθήκαμε μια φορά γιατί θεωρήσαμε πως η συμπεριφορά του παπά προσέβαλε το ζευγάρι που ήταν φίλοι μας, η συγκεκριμένη κοπελιά ενοχλήθηκε 10 φορές, γιατί τέτοιες συμπεριφορές προσβάλουν αυτό που πιστεύει κι αυτό που αγαπάει. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω, απλά κρίμα γιατί μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά κι απογοητεύονται χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα όμως (το γιατί είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα)…

22 thoughts on “Μαντέψτε…

 1. Ο/Η EvanT λέει:

  Είναι νέα μόδα αυτή με τα Πατερημά; Και σ’ένα γάμο τις προάλλες το ζήτησε το χοροδιακό ο παπάς. Βέβαια, ήτανε και κοτζαμάν αρχιμανδρίτης (όχι, παίζουμε). Το λογύδριο δε μετά το γάμο ήταν απερίγραπτο. Λες και οι φίλοι μου ήταν οι πρώτοι που παντρεύτηκαν στην Ελλάδα με θρησκευτικό γάμο τον τελευταίο χρόνο. Μπας και το έχει γυρίσει ο κόσμος σε πολιτικούς γάμους λόγω κρίσης τον τελευταίο χρόνο και τους χαλάνε τη φάμπρικα;

 2. Ο/Η Polykarpos λέει:

  Αυτό που περιγράφεις είναι ο κανόνας αγαπητή μου…

 3. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

  Η ουσία του άρθρου σου είναι ότι από εδώ και στο εξής δεν πρέπει να χάνουμε γάμο φίλων και συγγενών!!!!! Επίσης, αν ήμουν εγώ κουμπάρος νομίζω πως δεν θα άντεχα και θα του απαντούσα ότι είμαι άθεος!!!! 🙂

  Μόνο 100 Ευρώ καλά δεν ντρέπεστε;; Πρώτο τραπέζι πίστα ήσασταν δώστε κάτι παραπάνω!!!!!

 4. Ο/Η ellinaki λέει:

  Ο μόνος λόγος για να πάω σε γάμο θα ήταν κάποιος κολητός ή κολητή και πάλι όμως θα καθόμουν έξω από την εκκλησία.

  Θα σταθώ όμως στο κουμπαριλίκι. Προσωπικά δεν θα δεχόμουν σε καμία περίπτωση να γίνω κουμπάρος σε ένα τέτοιο πανηγύρι, ειδικά αν η πρόταση προέρχεται από καλό φίλο. Διότι πολύ απλά, ο «καλός φίλος» που μου κάνει τέτοια πρόταση, σημαίνει ότι δεν με σέβεται. Όπως εγώ δεν θα ζητούσα ποτέ από έναν χριστιανό φίλο μου να παραβρεθεί σε κάτι που θα θεωρούσα ότι θα τον πρόσβαλε, την ίδια αντιμετώπιση θα περίμενα και εγώ.

  Άρα από τη στιγμή που ένας δικός σου φίλος ή φίλη έχει την απαίτηση να σεβαστείς την επιθυμία του/της παρακάμπτοντας τις αξίες σου, σημαίνει ότι κι εσύ μπορείς να δεχτείς, παρακάμπτοντας όμως τις δικές του/της αξίες. Άρα στην προκειμένη περίπτωση, η κουμπάρα θα έπρεπε να ρίξει ένα γαμόσταυρο στον παπά για αυτά που έλεγε και να σηκωθεί να φύγει. Επειδή όμως αυτό δεν θα ήταν σωστό, τελικά καταπίεσε πλήρως τον εαυτό της. Και γι’ αυτό άλλωστε θα ήταν καλό εξ’ αρχής να μην της γίνει πρόταση για κουμπαριλίκι.

  Επειδή το παπαδαριό εκμεταλεύεται επίτηδες την έννοια της παράδοσης και τη συγχέει (πάλι επίτηδες) με τη θρησκεία, δε σημαίνει πως πρέπει να ακολουθούμε στα τυφλά.

 5. Ο/Η Estarian λέει:

  Θα σου πω εγώ τι θα γίνει σε μερικές μέρες που βαφτίζω.. :p

 6. Ο/Η Newton λέει:

  Χαχαχα, απίστευτη ιστορία, μα πιο πολύ γέλασα με τα σχόλιά σου.
  Πάντως για να λέμε την αλήθεια το ellinaki έχει δίκιο. Εγώ προσωπικά δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου ούτε να παντρεύει (σε εκκλησία) ούτε να βαφτίζει. Δεν νομίζω να τα αντέξω αυτά. Αλλά και από την άλλη κανένας φίλος μου δεν θα μου το πρότεινε γιατί γνωρίζει την κατάσταση! Μόνο καλεσμένος.
  Και τώρα που ανέφερες την ιστορία με έβαλες σε μεγάλες σκέψεις. Η κοπέλα μου πιστεύει κανονικά στο θεό αλλά θα έλεγα ότι ενώ πιστεύει και δεν γίνεται να το αποβάλει δεν έχει καμία σχέση με τους κολλημένους χριστιανούς, πιστεύει για τον εαυτό της. Εγώ από την άλλη ακούω θρησκεία και αλλάζω δρόμο. Το όνειρό της, λοιπόν, είναι να παντρευτεί στην εκκλησία και να ντυθεί νύφη με όλα τα νταβαντούρια που προηγούνται και ακολουθούν. Εγώ πάλι θέλω ένα γάμο στο δημαρχείο με ένα γλέντι μεταξύ φίλων μετά. Και επειδή αν της χαλάσω το χατίρι θα στεναχωρεθεί μάλλον πρέπει να πάω σε εκκλησία! Έρε και γίνουν τέτοια ευτράπελα σαν της φίλης σου, θα αφρίσω!

 7. Ο/Η Πάρης Μπρούζος λέει:

  Τραγελαφική περίπτωση ο παπάς.

  Για αυτόν προφανώς ήταν μια ευκαιρία να βγάλει λεφτά και να κάνει κήρυγμα

  Μόνο για αυτόν; Μα θρησκεία και χρήμα (ειδικά το αφορολόγητο) είναι έννοιες σχεδόν ταυτόσημες.

 8. Ο/Η Αγησίας λέει:

  «Και να ξέρετε πως κανένας κληρικός δεν έχει κολλήσει ποτέ καμία αρρώστια, ούτε AIDS, ούτε ηπατίτιδα, ούτε μπλα μπλα μπλα» Μπα, δεν ήταν κληρικός ο Χριστόδουλας; Ή μήπως πήγε από βαθειά γεράματα;

 9. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  @ EvanT,
  Τι να πω, παίζει. Έχει πέσει η πελατεία μάλλον. Κι είναι και λογικό, εδώ και χριστιανοί καταφεύγουν στον πολιτικό γάμο πλέον για καθαρά οικονομικούς λόγους (είναι τρελά λεφτά, απορώ πως παντρεύονται πραγματικά, με δάνειο;;;)

  @Polykarpos,
  Ναι ε; Είχα να πάω σε γάμο πάνω από 10ετία και δεν θυμόμουν και πολλά από το τι γίνεται…

  @aeroxeimarros,
  Άστα κι αυτή δεν ξέρω πως κρατήθηκε, γιατί γενικά ακόμη κι όταν «πρέπει» δεν το κλείνει το στοματάκι της, αλλά εδώ μάλλον υπερίσχυσε η ανησυχία μην πάει στραβά ο γάμος και φρικάρει η φίλη της.

  @ellinaki,
  «Ο μόνος λόγος για να πάω σε γάμο θα ήταν κάποιος κολητός ή κολητή και πάλι όμως θα καθόμουν έξω από την εκκλησία.»

  Γι’αυτό πήγα κι εγώ, γιατί η κουμπάρα είναι από τις πιο στενές μου φίλες… Αλλά έξω δεν θα καθόμουν, καταρχάς ήθελα να δω τι γίνεται μέσα και κατά δεύτερον ήθελα να δω την φίλη μου να κάνει τα κουμπαρικά της εκεί πέρα.

  Όσο για το κουμπαριλίκι αυτό καθ’αυτό. Συμφωνώ και διαφωνώ ταυτόχρονα.
  Συμφωνώ πως η όλη κατάσταση είναι πανηγύρι και πως η εκκλησία το ξεφτιλίζει το θέμα.

  Όμως καταλαβαίνω πως για μερικά άτομα είναι σημαντικό, κι όχι μόνο γιατί είναι παράδοση αλλά γιατί ο γάμος κανονικά έχει κάποια σημασία, την ένωση του ζευγαριού μπροστά στον θεό κλπ. Για κάποιον που πιστεύει αυτό είναι πολύ όμορφο και σπουδαίο και δεν μπορώ να κρίνω την ανάγκη τους να το κάνουν. Εμένα θα μου άρεσε αν ήταν αλλιώς τα πράγματα να μπορούσα να λαμβάνω μέρος σε θρησκευτικές τελετές φίλων μου αν χρειαστεί, χωρίς να πιστεύω, γιατί ουσιαστικά δεν είναι θέμα πίστης εκείνη την στιγμή αλλά ανθρώπων. Γιατί θεωρώ πολύ όμορφο η θρησκεία να μην στέκεται εμπόδιο στο να μοιραστείς στο έπακρο την χαρά του άλλου.

  Τώρα βέβαια η εκκλησία τα έχει κάνει σκατά κι όλα αυτά είναι πολύ πιο περίπλοκα από όσο θα έπρεπε.

  Οπότε δεν ξέρω τι θα έκανα σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Ευτυχώς δεν νομίζω πως θα χρειαστεί να μάθω, οι περισσότερες φίλες μου είναι άθεες/άθρησκες κλπ.

  @Estarian,
  Ααααααααααα, προφήτη μας θα γίνεις νονός; Καλά έχεις να περάσεις πανηγυράκι κι από κει. Είχα γίνει παλιάααααααα, όταν πήγαινα γυμνάσιο (κι ήμουν χριστιανή)… Μέσα σ’όλα τ’άλλα θα πρέπει να πεις και το «πιστεύω» και να αποταχθείς και τον σατανά 3 φορές (φτύσιμο στο πάτωμα φτου κακέ διαολάκο ένα πράγμα). Πες μας τις εμπειρίες σου μετά κι αν τον έπιασε και τον δικό σας παπά παραλήρημα, θα περιμένουμε!!!!!!!

  @Newton,
  Αυτό είναι το πρόβλημα βρε Newton. Το 95% των χριστιανών που έχω γνωρίσει πιστεύουν για τον εαυτό τους και δεν έχουν σχέση με τους κολλημένους χριστιανούς. Αλλά τι να το κάνεις, ουσιαστικά πάλι την εκκλησία στηρίζουν με τις πράξεις τους, αλλά από την άλλη τι να τους πεις κιόλας…

  Αυτό το πανηγύρι του γάμου πάντως πολλοί το θέλουν. Ακόμη και μη χριστιανοί, γιατί είναι η όλη φάση που βλέπουμε στην τηλεόραση από κοριτσάκια. Ποτέ δεν μου έκανε εντύπωση και ποτέ δεν ήθελα θρησκευτικό γάμο, ούτε όταν ήμουν χριστιανή (μάλλον γιατί όποτε πηγαίναμε σε γάμους με τους γονείς μου σκυλοβαριόμουν, τι να πω).
  Άντε βρε, καλή παντρειά 🙂

  @Πάρης Μπρούζος,
  Αχ, έχεις δίκιο. Να σου πω θα έπρεπε κι οι πιστοί να ξεσηκωνόντουσαν λιγάκι, να ζητάνε αποδείξεις για την εφορία πχ, να κάνουν κάτι πάντως για να κοπεί και το θράσος των παπάδων. Αλλά που τέτοια τύχη…

  @Αγησίας,
  Χαχαχα, ναι αυτή ήταν μια ερώτηση που κάναμε πολλοί από εμάς.. Εντωμεταξύ λέει AIDS και ηπατίτιδα και μου λέει ένας φίλος που του τα έλεγα: «Δεν μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τις δραστηριότητες των κληρικών» και κάτι άλλα που λέω να μην τα γράψω γιατί είναι λίγο χοντρά αλλά καταλαβαίνετε πάντως το γενικότερο νόημα. Χιχιχι…

 10. Ο/Η Elva λέει:

  Ιοκαστη μου η εμπειρια αυτη που περιγραφεις ειναι και για γελια και για κλαμματα! 🙂

  Για μενα ειναι πολυ περιεργο που ενω καποιοι βλεπουν ολα τα »στραβα » των θρησκευτικων γαμων και το λενε, παρ ολα αυτα, αποφασιζουν να κανουν το χατηρι καποιων…Γιατι;

  Ας προσπαθησουν να πεισουν τους φιλους, ες τους να κανουν ενα πολιτικο γαμο. Χαθηκε ο κοσμος δλδ;
  Μετα φαινεται οτι σε κα ποιους αρεσει να τους τα ….παιρνουν οι παπαδες να τους κανουν ρεζιλι και μετα να εχουν το θρασσος να ζητανε και περισσοτερα χρηματα απο πανω! Εγω κατι τετοια ρεζιλικια δεν τα ανεχομαι με τιποτα!

  Ουτε φυσικα μου αρεσει να ακουω παπαδες να προσπαθουν να …
  ψαλλουν κατι σε γαμους, αλλα να καταληγει σε εξαψαλμο για το …ΑIDS και τη γριππη με αποτελεσμα να γινονται ρεζιλι σ ολο το κοσμο!

  Μετα απο αυτα λυπαμαι για τη κατασταση της κοινωνιας στην Ελλαδα και καταλαβαινω πιο καλα τωρα γιατι βγαινει μια η ….Ν.Δ και μια το ΠΑΣΟΚ καθε 4 χρονια. Mε τετοια μυαλα που φοβουνται να κανουν καποιες αλλαγες πιστευω οτι και το Λ.Α.ΟΣ θα εχει περισσοτερους ψηφοφορους… 😦

 11. Ο/Η ellinaki λέει:

  @ iocaste

  Με κάλυψε η Elva. Επίσης, ακριβώς επειδή «για αυτούς είναι σημαντικό» ή «για τους γονείς είναι σημαντικό» κλπ κλπ, οι θρησκευτικές τελετές καλά κρατούν στη χώρα μας. Ακριβώς επειδή η μειοψηφία (δηλαδή οι άθεοι), κάνει άααλλη μία υποχωρησούλα, η εκκλησία παραμένει ισχυρή και ανδιαμφισβήτητη.

  Στα καφενεία μπορεί όλοι να βρίζουν τους παπάδες, αλλά τελικά και αυτοί θα πάνε στην εκκλησία να παντρευτούν και να βαφτίσουν. Είτε επειδή «είναι σημαντικό για τον γαμπρό ή για τη νύφη», είτε επειδή «μόνο για τους γονείς το κάνουμε» κλπ κλπ.

  Μιλώντας καθαρά ανιδιοτελώς, θεωρώ ότι η ανάγκη να ξεκολήσει πια ο κόσμος από τον θρησκευτικό σκοταδισμό της χώρας μας είναι πολύ σημαντικότερος από την ανάγκη που έχει ένας κολητός ή μία κολητή μας να ζήσει το παραμύθι του για μισή ώρα.

  Στην τελική, αν είναι όντως φίλος ο άλλος, θα σεβαστεί και τις δικές σου αρχές και μπορείτε να γιορτάσετε το γάμο του κάποια άλλη στιγμή με άλλους τρόπους.

 12. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Elva μου άστα να πάνε, εμείς ήμασταν 3 ελαφρώς χαζοχαρούμενες οπότε το ρίξαμε στα γέλια…

  @Elva & ellinaki

  Το θέμα είναι πως τα στραβά των θρησκευτικών γάμων τα βλέπουν κυρίως οι άθρησκοι/άθεοι. Ο χριστιανός και να θεωρήσει πως υπάρχει μια μικρή παρέκκλιση στην συμπεριφορά της εκκλησίας, η πίστη του είναι τόσο δυνατή που την αγνοεί, γιατί χρησιμοποιεί την καραμέλα του «παντρεύομαι για τον θεό κι όχι για τον παπά». Βέβαια διαφωνώ, ο παπάς θα τα τσεπώσει κι όχι ο θεός..

  Αλλά διαφωνώ κάπου και με την προσέγγισή σας. Προσωπικά δεν νομίζω πως θα παντρευτώ ποτέ (ούτε πολιτικά, ούτε θρησκευτικά) και φυσικά αν κάνω παιδιά δεν θα τα βαφτίσω. Αυτό θεωρώ πως μπορεί να κάνει ο κάθε άθεος/άθρησκος ουσιαστικά.

  Όμως δεν μπορώ να πείσω κάποιον να μην παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο. Νομίζω πως ούτε να προσπαθήσω δεν πρέπει. Φυσικά θα συζητήσω τις απόψεις μου, όλοι οι φίλοι μου ξέρουν τι νιώθω για αυτά τα θέματα, και θα υποστηρίξω τον πολιτικό γάμο αλλά ως εκεί. Μεγάλα παιδιά είμαστε, δεν θα πιάσω κάποιον που είναι αποφασισμένος να κάνει θρησκευτικό γάμο – ενώ ξέρει τα στραβά της εκκλησίας – να του κάνω «κήρυγμα» υπέρ του πολιτικού.

  Τέλος θεωρώ άλλο το να παντρευτεί κάποιος άθεος κι άλλο το να συμμετέχει σε μια θρησκευτική γιορτή ενός φίλου του. Το πρώτο το θεωρώ μάλλον λανθασμένη υποχώρηση, το δεύτερο όμως δεν δίνει κάτι στην εκκλησία, δηλαδή και που πήγα στον γάμο δεν κέρδισε τίποτα ο παπάς από εμένα. Και να σας πω και κάτι, αν δεν γινόταν κουμπάρα η φίλη μου θα γινόταν κάποια άλλη, δεν θα άλλαζε τίποτα για την εκκλησία…

  Συμφωνώ πως ο σκοταδισμός πρέπει να φεύγει σιγά σιγά, αλλά αυτό πρέπει να γίνει από νωρίς, τώρα αν η άλλη είναι 30 και το όνειρο της ζωής της είναι να παντρευτεί δεν νομίζω πως θα κάνεις την μεγάλη διαφορά με το να μην πας στο γάμο ή να μην την παντρέψεις εσύ. Θεωρώ άλλες κινήσεις πιο ουσιαστικές. Κι ας ξαναπώ πως δεν έχω πρόβλημα με τον θεσμό του γάμου, τον βρίσκω λογικό για κάποιον πιστό, η στάση της εκκλησίας με ενοχλεί, όπως πάντα…

 13. Ο/Η Jackal λέει:

  Αγαπητή Ιοκάστη

  Να πω την αλήθεια βρέθηκα στο ιστολόγιο σου κατά τύχη .
  Θα ήθελα να προσθέσω λοιπόν με βάση αυτή τη τρέχουσα ανάρτηση σου μερικά :

  Γνωρίζω αρκετούς αριστερούς (με οικειοθελή ταμπέλα) και ειδικά σε ηλικίες 30 – 40+ όπου τις προηγούμενες δεκαετίες δήλωναν δογματικά άθεοι ( θεωρώ πως και εσύ με τις αναφορές σου αυτό δηλώνεις) οι οποίοι με κάθε ευκαιρία δήλωναν το γνωστό «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού».

  Παρόλα αυτά συμμετείχαν σε πολλά «μυστήρια» της Εκκλησίας (γάμοι -βαφτίσια) και συνέχιζαν να «κάνουν» Ανάσταση και τα λοιπά. Όλα αυτά χαλαρά αφού άλλωστε μετά την μεταπολίτευση κανένας δεν σου ζητούσε πιστοποιητικό «θρησκευτικών » φρονημάτων.
  Έτσι λοιπόν εμπλούτιζαν τους χώρους των εκκλησιών σε τακτά χρονικά διαστήματα αντιλαμβανόμενοι το όλο θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία» ως ναι μεν ένα θεσμικό παράγοντα με υπολογίσιμη εξουσία στην Ελληνική κοινωνία αλλά δε ως κομμάτι του εθνικού φοκλόρ (ή τοπικά ήθη και έθιμα ).

  Σε κάποιες όμως δύσκολες στιγμές της ζωής τους ανέτρεξαν να ανάψουν κανένα κεράκι ή και προσδοκούσαν σε μια θεϊκή παρέμβαση (έστω και ευχές).
  Δηλαδή «καλού κακού » κρατούσαν όπως φάνηκε και «πίσω πόρτα» με τα «Θεία».

  Αυτό πιστεύω ότι κάνουμε όλοι ανεξάρτητα της πολιτικής μας στάσης και αξιώνουμε να κάνουμε κριτική γιατί η εμπορευματοποίηση καλά κρατεί και στην τέλεση των Ορθοδόξων Γάμων , Βαφτίσεων, Κηδειών κτλ.

  Απλά έχει χαθεί το ασυμβίβαστο της προσωπικής δοξασίας (στάση ζωής) διότι λίγοι έχουν μπει στον κόπο (και δικαιολογημένα κατ’ με) να πουν ότι αφού δεν πιστεύουν να μην συμμετέχουν.

  Και σε όλο αυτό το «χαλαρό» και το «και τι έγινε» προσβάλουν ίσως την ανάγκη τους να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα στην συνείδηση τους ή ακόμα και να αποδώσουν την πρέπουσα αυτοκριτική όταν κάτι που πίστευαν έχει πια ξεχαστεί γιατί κανείς δεν τους το ζητά ως επιβεβαίωση του.

  ‘Ισως λοιπόν μια πραγματική αποχή από θρησκευτικές τελετές που δεν τις πιστεύουμε να γινόταν οι αφορμή και για αυτούς που δεν θα τα πιστεύουν αλλά συμμετέχουν ενεργά να επανεξέταζαν την ουσία τους και την σκοπιμότητα τους.

 14. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Γεια σου Jackal! Καλώς μας ήρθες 🙂

  «Γνωρίζω αρκετούς αριστερούς (με οικειοθελή ταμπέλα) και ειδικά σε ηλικίες 30 – 40+ όπου τις προηγούμενες δεκαετίες δήλωναν δογματικά άθεοι ( θεωρώ πως και εσύ με τις αναφορές σου αυτό δηλώνεις) οι οποίοι με κάθε ευκαιρία δήλωναν το γνωστό “η θρησκεία είναι το όπιο του λαού”.»

  Όχι δεν δηλώνω αυτό, ίσως θα έπρεπε να το ξεκαθαρίσω σε κανένα ποστ προς αποφυγή παρεξηγήσεων…

  1ον: Το ότι είμαι άθεη δεν έχει καμία σχέση με τα πολιτικά μου πιστεύω. Έφτασα στην αθεΐα από τελείως διαφορετικό δρόμο.

  2ον: Ένα από τα βασικά προβλήματά μου με τον χριστιανισμό είναι ο δογματισμός και δεν είναι λογικό να υιοθετώ συμπεριφορές που με ενοχλούν.

  Δεν είμαι δογματικά άθεη λοιπόν (έτσι νομίζω τουλάχιστον). Αν διαβάσεις κι άλλα ποστ μου θα δεις πως και με τους άθεους θα τα βάλω αν εντοπίσω δογματικές και φανατισμένες συμπεριφορές και κάπου πρέπει να έχω εξηγήσει γιατί ασχολούμαι και με το θέμα της αθεΐας και γράφω γι’αυτό (στα γρήγορα: δεν με νοιάζει τι πιστεύει ο καθένας αλλά με ενοχλεί η συμπεριφορά της εκκλησίας και πολλών πιστών που θέλουν να επιβάλουν την θρησκεία και την «ηθική» τους στους πάντες – και να μην μιλήσω και για τα οικονομικά σκάνδαλα..).

  «Έτσι λοιπόν εμπλούτιζαν τους χώρους των εκκλησιών σε τακτά χρονικά διαστήματα αντιλαμβανόμενοι το όλο θέμα “Ορθόδοξη Εκκλησία” ως ναι μεν ένα θεσμικό παράγοντα με υπολογίσιμη εξουσία στην Ελληνική κοινωνία αλλά δε ως κομμάτι του εθνικού φοκλόρ (ή τοπικά ήθη και έθιμα ).»

  Να πω απλά πως προσωπικά δεν το θεωρώ κομμάτι του εθνικού φολκλόρ, τα βλέπω απλά ως τελετές μιας θρησκείας και τίποτα παραπάνω.

  Επίσης σταμάτησα να πηγαίνω στην ανάσταση και στην εκκλησία γενικότερα όταν σταμάτησα να δηλώνω χριστιανή (γύρω στα 20 ήμουν)

  «Αυτό πιστεύω ότι κάνουμε όλοι ανεξάρτητα της πολιτικής μας στάσης και αξιώνουμε να κάνουμε κριτική γιατί η εμπορευματοποίηση καλά κρατεί και στην τέλεση των Ορθοδόξων Γάμων , Βαφτίσεων, Κηδειών κτλ.»

  Ανεξάρτητα με την πολιτική μου στάση δεν ανάβω κεριά ποτέ και δεν έχω σκοπό ούτε να παντρευτώ, ούτε να βαφτίσω αν κάνω παιδί ούτε να κηδευτώ με το χριστιανικό εθιμοτυπικό.

  Αν κάποιος φίλος/συγγενής όμως επιθυμεί να παντρευτεί θα πάω στον γάμο του κλπ. Το βρίσκω διαφορετικό. Θα συζητήσω μαζί του για το τι σκέφτομαι για τις συγκεκριμένες τελετές αλλά κατανοώ πως αν κάποιος πιστεύει είναι σημαντικό να παίρνει μέρος στα μυστήρια της πίστης του, κι αν η εκκλησία δεν ήταν ξεφτιλισμένη δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να συμμετέχω κι εγώ – το θεωρώ πολύ ανθρώπινο να μπορείς να μοιράζεσαι με τον άλλο και καταστάσεις για τις οποία έχετε διαφορετικές απόψεις.

  Τώρα βέβαια που η εκκλησία φέρεται όπως φέρεται έχω ένα θεματάκι αλλά δεν μπορώ προς το παρόν να το αντιμετωπίσω αλλιώς. Απλά συμμετέχω αν χρειαστεί και πραγματικά νομίζω πως ένα κεφάλι παραπάνω στους καλεσμένους ενός γάμου δεν κάνει καμία διαφορά. Ο γάμος θα γίνει, τι να έχει 10 καλεσμένους τι 100 και τα ίδια λεφτά θα βγάλει η εκκλησία γιατί άλλοι πληρώνουν κι όχι οι καλεσμένοι.

  Ευτυχώς δεν χρειάζεται συχνά παντως, είχα να πάω σε γάμο πάνω από 10 χρόνια, έχω να πάω σ’άλλον έναν φέτος – αλλά όχι στην εκκλησία, μόνο στο γλέντι μετά – και αυτάαααααααα προς το παρόν. Στην πλειοψηφία τους οι φίλοι μου δεν έχουν πρόθεση να κάνουν γάμους και βαφτίσια κλπ.

 15. Ο/Η Αόρατη Μελάνη λέει:

  Ο παπάς σαφώς ήταν απαράδεκτος, αλλά σε ένα θέμα ήταν σωστός:

  όταν ρώτησε τους κουμπάρους αν είναι χριστιανοί.

  Ο γάμος μπορεί να είναι ΚΑΙ κοινωνικό δρώμενο, αλλά από την σκοπιά του ιερέα είναι (και οφείλει να είναι) ένα θρησκευτικό μυστήριο. Για να είναι συνεπής με τον εαυτό του, την πίστη του, το ποίμνιό του, οφείλει να τηρήσει τους κανόνες τέλεσης του μυστηρίου. Ε και πώς να το κάνουμε, θρησκευτικό μυστήριο με άθρησκους δεν γίνεται!

  Ότι η φίλη σου και οι κουμπάροι και όλη η οικογένεια ήθελαν το κοινωνικό δρώμενο και δεν έδιναν δεκάρα (ή έδιναν δεκάρα αλλά όχι ευρώ) για τα θρησκευτικά τυπικά, είναι κατανοητό. Όμως αυτό θα έπρεπε να το σκεφτούν εκείνοι, όχι ο παπάς. Η φίλη που αποφάσισε να παντρευτεί θρησκευτικά και η κουμπάρα που δέχτηκε να παίξει αυτό το παιχνίδι (συνειδητά, μια και ήξερε ότι δεν ήταν θρήσκα) ανέλαβαν την ευθύνη παραποίησης της τελετής – μιας τελετής που υποτίθεται ότι τους ενδιέφερε πολύ και ήταν πολύ σημαντική για εκείνους (για όσους τουλάχιστον ήταν θρήσκοι).

  Καλά έκανε ο παπάς και τους ρώτησε, κι εκεινοι όφειλαν να σκύψουν ευλαβικά το κεφάλι και να πουν βεβαίως, χριστιανοί είμαστε! Διαφορετικά ας μην είχαν πάει καθόλου εκεί! Το να πας εκεί για κουμπαριά και να χλευάσεις τον παπά και να το παίξεις έξυπνος λέγοντας ότι είσαι άθεος, είναι το λιγότερο γαϊδουριά και να με συγχωρείτε.

  Η φίλη σου θα έπρεπε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει ΚΑΙ την θρησκεία της ακέραιη ΚΑΙ την παρουσία όλων των φίλω της, θρήσκων και άθρησκων. Και θα έπρεπε να κατλάβει ότι η ίδια η θρησκεία της είναι που την περιορίζει με τον τρόπο αυτόν. Και από εκεί και πέρα να παίρνει πιο συνειδητοποιημένες αποφάσεις.

 16. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  «Ε και πώς να το κάνουμε, θρησκευτικό μυστήριο με άθρησκους δεν γίνεται!»

  Γιατί δεν γίνεται; Τι την πειράζει την εκκλησία; Ίσα ίσα αν δεν πειράζει τους άθρησκους/άθεους γιατί να πειράζει τον παπά; Καταλαβαίνω πως το λες αλλά πιστεύω πως αυτή η αντίληψη της εκκλησίας είναι λανθασμένη, γιατί δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να συμμετέχουν στις χαρές των συνανθρώπων τους όπως θέλουν – σε αναγκάζει να μείνεις έξω από ένα κομμάτι της ζωής του άλλου.

  Κάτι φίλοι παγανιστές που ήθελαν να παντρευτούν (με τον παγανιστικό τρόπο) νομίζω πως δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να τους παντρέψουν άθεοι ή τέλος πάντων μη παγανιστές (και μιας και δεν υπάρχει ιερατείο εκεί δεν θα είχε και κανένας πρόβλημα). Αυτό μ’αρέσει πολύ σαν ιδέα και το βρίσκω πολύ λογικό..

  « ανέλαβαν την ευθύνη παραποίησης της τελετής – μιας τελετής που υποτίθεται ότι τους ενδιέφερε πολύ και ήταν πολύ σημαντική για εκείνους (για όσους τουλάχιστον ήταν θρήσκοι).»

  Μα αυτό δεν καταλαβαίνω, γιατί θα πρέπει ντε και καλά και οι κουμπάροι να είναι χριστιανοί; Δηλαδή αν ήταν μουσουλμάνοι; Και καλά, ζούμε στην Ελλάδα, αν ζούσαν σε κάνα Λονδίνο που είναι πολύ πιθανό να ήταν οι μισοί τους φίλοι άθεοι, οι άλλοι μισοί μουσουλμάνοι, οι άλλοι καθολικοί, οι άλλοι ευαγγελιστές, ινδουιστές και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα έπρεπε να επιλέξουν χριστιανούς ορθόδοξους για τον γάμο κι ας μην ήταν από τους πιο κοντινούς τους; Η θρησκεία δημιουργεί χάσματα εδώ, και το βρίσκω μεγάλο λάθος. Επειδή προσωπικά δεν ζητάω την εξάλειψη της θρησκείας πιστεύω πως κάποια χαρακτηριστικά της θα πρέπει να αλλάξουν – κι αυτό είναι ένα από αυτά.

  «Καλά έκανε ο παπάς και τους ρώτησε, κι εκεινοι όφειλαν να σκύψουν ευλαβικά το κεφάλι και να πουν βεβαίως, χριστιανοί είμαστε!»

  Αυτό έκαναν βασικά.

  «Το να πας εκεί για κουμπαριά και να χλευάσεις τον παπά και να το παίξεις έξυπνος λέγοντας ότι είσαι άθεος, είναι το λιγότερο γαϊδουριά και να με συγχωρείτε.»

  Συμφωνώ πως είναι γαϊδουριά αν το κάνεις έτσι, αλλά δεν είπα αυτό. Δεν είναι ανάγκη να το κάνεις καθόλου αν δεν σε ρωτήσει, εκεί κολλάω στο γιατί να ρωτήσει. Μπορείς κάλλιστα πάντως να πεις στον παπά με ωραίο τρόπο πως όχι, δεν πιστεύω αλλά σέβομαι το ότι η φίλη μου πιστεύει και θέλω να λάβω μέρος στο μυστήριο γιατί καταλαβαίνω πως έχει ξεχωριστή σημασία για αυτήν. Δεν είναι ανάγκη ούτε να τον χλευάσεις ούτε να τον προσβάλεις. Βέβαια αυτό για μένα θα ίσχυε σε μια ιδανική κοινωνία, τώρα έτσι όπως είμαστε καλά έκανε και δεν είπε τίποτα…

  «Η φίλη σου θα έπρεπε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει ΚΑΙ την θρησκεία της ακέραιη ΚΑΙ την παρουσία όλων των φίλω της, θρήσκων και άθρησκων. Και θα έπρεπε να κατλάβει ότι η ίδια η θρησκεία της είναι που την περιορίζει με τον τρόπο αυτόν. Και από εκεί και πέρα να παίρνει πιο συνειδητοποιημένες αποφάσεις.»

  Σ’αυτό συμφωνώ. Γενικά οι χριστιανοί δεν συνειδητοποιούν τους περιορισμούς που τους επιβάλλει η θρησκεία. Τώρα η κοπελιά που παντρεύτηκε δηλαδή δεν πιστεύω πως κατάλαβε ούτε στο ελάχιστο πως η κουμπάρα ήρθε σε κάπως δύσκολη θέση γενικά με το όλο θέμα. Για τους περισσότερους χριστιανούς αφενός κάποια πράγματα είναι αυτονόητα και αφετέρου έχουν μάθει μάλλον να αγνοούν τα λάθη της εκκλησίας και των κληρικών (το κήρυγμα μες στον γάμο πχ) και να κρατάνε μόνο ό,τι τους αρέσει (ή νομίζουν πως τους αρέσει).

 17. Ο/Η Γιωργος λέει:

  Να ειναι καλα τα παιδια να μας ζησουν και σε ναο να μην ξαναπατησουν γιατι και με την καλυτερη διαθεση να πας κατι θα στην χαλασει,δεν παιζεται το παπαδομανι κι οταν μπαινουν στην μεση και τα «ψιλα» η κατασταση ξεφευγει (για μας τους θνητους) και δειχνουν το πραγματικο τους προσωπο!!

 18. Ο/Η IOKASTE « The Human Manual λέει:

  […] Δημοσιεύθηκε ΕΔΩ […]

 19. Ο/Η GreekCthulhu λέει:

  Ειναι οι παπαδες for the dick και έτσι όπως έχουν καταντήσει τη θρησκεία ακόμα ποιο for the dick. Διασκεδαστικά τα σχολια σου και όντως μου τη σπάνε και εμενα πολλά από αυτά που ανέφερες.
  Όπως ειπε και ο Μπεν Αφλεκ στο Shes just not that into you, ‘ οι άνθρωποι κάνουν γάμους γιατι δεν είναι σίγουροι για την αγάπη τους και ετσι με ενα μεγάλο πάρτι το πιστοποιούν στο κόσμο και στον εαυτό τους.» ή κάπως έτσι.. :ρ

 20. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  GreekCthulhu

  Η πλάκα είναι πως μετά τον γάμο για κάποιο λόγο (τον οποίο δεν μπορώ να καταλάβω) πολλοί αρχίζουν να νιώθουν το «βάρος» της δέσμευσης πιο έντονα και χαλάει η σχέση. Τρέχα γύρευε δηλαδή…

 21. Ο/Η GreekCthulhu λέει:

  Τρεχω, αλλα τι ακριβως να γυρεψω? :ρ
  🙂

 22. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Την λογική πίσω από την όλη κατάσταση (αλλά θα τρέχεις για πολύ ακόμα μάλλον :p)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s