Φωτιά και φωτιές…

Πάντα μου άρεσε η φωτιά, δεν ξέρω γιατί αλλά πάντα ήταν το αγαπημένο μου στοιχείο… Από μικρή δηλαδή χάζευα τζάκια, κεριά (και είχα και την μανία να βάζω τα χέρια μου πάνω στην φλόγα – στα κεριά όχι στα τζάκια…) και γενικά την βρίσκω απόλυτα μαγευτική… Δεν συνειδητοποιούσα πως είναι και τόσο επικίνδυνη και σίγουρα παλιότερα δεν μου περνούσε από το μυαλό πως κάποια στιγμή θα την φοβόμουν…

Δεν υπάρχει λόγος να αναλύσω την κατάσταση, καίγονται πολλά μέρη, κάηκαν δάση, σπίτια, κινδύνεψαν άνθρωποι κλπ, τα κλασσικά που συμβαίνουν κάθε χρόνο – για περαιτέρω πληροφορίες για τις περιοχές που καίγονται ή/και απειλούνται υπάρχουν διάφοροι ειδησεογραφικοί ιστότοποι που λένε τα πάντα αναλυτικά και έχουν και συνεχείς ενημερώσεις.

Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω είναι η επίσης κλασσική αντίδραση: όπως και κάθε χρόνο οι φωτιές προκάλεσαν έκπληξη, οργή και υποσχέσεις για την αναζήτηση και την τιμωρία του υπεύθυνου.

Ποιος είναι υπεύθυνος όμως;

Ευθύνες

Ναι θα το πω το κλισέ μου για άλλη μια φορά αλλά υπεύθυνοι είναι πάαααρα πολλοί.

Πρώτον, αυτός φυσικά που ξεκινά την φωτιά. Ανεύθυνο και ανεγκέφαλο γουρούνι που δεν σκέφτεται στιγμή πως μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων και φυσικά δεν τον/την ενδιαφέρει καθόλου αν η Ελλάδα γεμίσει τσιμέντο. Ένας άνθρωπος που δεν αγαπάει και δεν εκτιμάει την αξία ενός δάσους έχει σοβαρό πρόβλημα.

Και τώρα πάμε στον δεύτερο υπεύθυνο. Είναι αυτός που δεν αναγνωρίζει το πόσο μεγάλο πρόβλημα έχει ένας εμπρηστής στον εγκέφαλο και τον αφήνει να κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν υπάρχει αυστηρός έλεγχος για πρόληψη και σύλληψη και φυσικά δεν υπάρχουν και αυστηρές ποινές. Το να του κόψουν τα χέρια – που ήταν η πρώτη ποινή που «πετάχτηκε» στο μυαλό μου είναι ίσως λίγο ακραίο, το να τον κλείσουν απλά στην φυλακή (για πάντα;) είναι ίσως κάπως καλύτερο (έχω πρόβλημα με τις φυλακές όμως, θα το αναλύσω αλλού αυτό). Ακόμη καλύτερο θα ήταν να τον έβαζαν να δεντροφυτεύει τις περιοχές, ΟΛΕΣ, μέχρι να ξαναγίνουν δάση. Και να τον είχαν και σε φυλακή βέβαια παράλληλα, επικίνδυνοι άνθρωποι ΔΕΝ πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι, πώς να το κάνουμε τώρα!

Αλλά οι υπεύθυνοι δεν τελειώνουν εδώ. Αντιθέτως ο κατάλογος είναι μακρύς.

Βρε «φίλτατοι» πολιτικοί, ως πότε θα εκπλήσσεστε και θα αναζητείτε τους υπεύθυνους μετά τις καταστροφές; Πριν δηλαδή δεν μπορεί να γίνει κάτι; Μιλάμε για πλήρη ανικανότητα και αδιαφορία σε συνδυασμό με μεγάλη δόση ηθικής σαπίλας.

Γελούσαμε στην Ουαλία με την παράνοια των κατοίκων και των αρχών με τις φωτιές. Θεωρούσαμε πως εκεί έπρεπε να προσπαθήσει πολύ κανείς με ένα φλογοβόλο για να κάψει το δάσος, έβρεχε συνέχεια και τα πάντα ήταν υγρά, πώς να φουντώσουν. Κι όμως ήταν όλα άψογα όσον αφορά την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Δηλαδή δεν έχουν το πρόβλημα που έχουμε εμείς αλλά έχουν πολύ καλύτερη οργάνωση από εμάς (τι πρωτοτυπία).

Εδώ είναι τα πάντα γεμάτα ξερές πευκοβελόνες, οι οποίες στην περίπτωση που δεν το γνωρίζουν οι αρχές (αλλά και οι κάτοικοι κάποιων περιοχών) είναι ΕΥΦΛΕΚΤΕΣ!! Αλλά σιγά μην μπει κανείς στην διαδικασία να τις μαζέψει… Σιγά μην ανοίξουν ειδικές διόδους στα δάση για την περίπτωση φωτιάς (αυτό το είδα στην Γερμανία, άλλη οργάνωση από εκεί), σιγά μην φροντίσει κανείς να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός της πυροσβεστικής και να αυξηθούν και τα οχήματα και οι πυροσβέστες, σιγά μην έχουν προβλέψει για οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει (είμαι σίγουρη πως  υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν τα ξέρω).

Γιατί; Γιατί χρειάζονται χρήματα για όλα αυτά; ΚΑΙ; Μην ακούω αηδίες, λέει κάποιος πως δεν γίνεται να μαζευτούν όλες αυτές οι πευκοβελόνες. Χέστηκα, να τις μαζέψουν μία μία αν χρειαστεί, τι πάει να πει δεν γίνεται; Γιατί δεν γίνεται; Το να καίγεται η Ελλάδα γίνεται δηλαδή; Να ξοδευτούν όσα χρήματα χρειαστούν, τι είναι πιο σημαντικό;

Αυτό ισχύει και για τους κάτοικους βέβαια. Μας έλεγε μια φίλη που μένει στην Πάρνηθα πως οι αυλές των γειτόνων της ήταν γεμάτες με ξερά φύλα και πευκοβελόνες και δεν έμπαιναν στον κόπο να τις μαζέψουν.

Γιατί δεν έχει συναίσθηση ο κόσμος. Μόνο όταν πάθει το κακό αρχίζει να φωνάζει. Και ναι φυσικά και θα τα έβαζα και με τον κόσμο, σιγά μη μου ξέφευγαν. Πρώτον, όταν βλέπεις παράληψη από μεριάς του κράτους αγαπητέ φίλε, και μάλιστα παράληψη που μπορεί να σου στοιχίσει ακριβά πρέπει αφενός να προσπαθήσεις να την διορθώσεις ο ίδιος – ναι καλύτερα να σου βγει λίγο η πίστη και να ξεβολευτείς αλλά να κάνεις κάτι που μελλοντικά μπορεί να βοηθήσει στο να μην καείς (ζώον) – και αφετέρου να πιέσεις το κράτος να κάνει σωστά την δουλειά του. Να πιέσεις όμως = να ξεβολευτείς πάλι, να αφήσεις τον καναπέ και να πιάσεις τα τηλέφωνα, να τρέχεις στα δημαρχία και να τους σπάσεις τα νεύρα μέχρι να βρεις μια άκρη. Παίδεμα; Σίγουρα αλλά έτσι όπως έχουμε κάνει τα πράγματα στην ελλάδα ή θα καούμε (μεταφορικά και κυριολεκτικά) ή θα αντιδράσουμε κάπως. Σωστές αντιδράσεις όμως, όχι πίνω φραπέ όλη μέρα αραχτός και μόλις ενοχληθώ αρχίζω να γκαρίζω σαν γάιδαρος και να ψάχνω το «δίκιο» μου. Ααααααααα, και άμα πας και αγοράζεις φίλτατε άμυαλε παράνομα οικόπεδα σε πρώην δασικές περιοχές επειδή γύρω γύρω έχουν δάσος και σ’αρέσει (ενώ βλέπεις πως ούτε δρόμο δεν έχει και περιμένεις πότε θα πάει ρεύμα προς τα εκεί) ε, όσο να πεις πρέπει να το περιμένεις ότι τον επόμενο χρόνο θα καείς ελαφρώς, δεν θέλει και πολύ μυαλό…

Τέλος ο μεγαλύτερος υπεύθυνος είναι βέβαια το κράτος. Αν ποτέ καμία καμένη δασική έκταση δεν γινόταν οικόπεδο δεν θα υπήρχαν και φωτιές. Είναι τόοοοοσο απλό, αλλά οι πολιτικοί μας δεν μπορούν να το εφαρμόσουν. Βασικά είναι τόσο απλό που δεν έχει νόημα να το συζητάμε καν, όλοι ξέρουμε τι φταίει, όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και απλά δεν γίνεται. Όπως πάντα στην χώρα αυτή…

Advertisements

11 thoughts on “Φωτιά και φωτιές…

 1. Ο/Η billtaxi λέει:

  Aγαπητή Ιοκάστη το 1980 και το 1990 που είχαμε πάλι φωτιές οι περιοχές τις σταματάς και τις Ροδόπολης και τις καλιτεχνουπολης δεν υπήρχαν κτίστηκαν παράνομα και τώρα φωνάζουν ότι καίγονται για αυτό δεν ασχολούμαι με τους νεοέλληνες και με κατηγορείς ότι βγάζω αρνητική ενέργεια το κάνω γιατί βλέπω την αλήθεια

 2. Ο/Η Αόρατη Μελάνι λέει:

  Να του κόψουν τα χέρια, δεν λέω, αλλά ποιανού τα χέρια? Του φουκαρά που πέταξε ένα αναμμένο στουπί για 500 ή 100 ευρώ? Θα βρεθούν άλλοι πενήντα φουκαράδες να τον αντικαταστήσουν.

  Τον κομψό κύριο με τη γραβάτα και το κουστούμι που ψιθύρισε δυο κουβέντες στο τσιράκι του και το έστειλε να δώσει τα 500 ευρώ στον φουκαρά, αυτόν πρέπει να στείλουμε στην πυρά (και λίγο του είναι).

  Αυτόν όμως κανείς ποτέ δεν θα τον πιάσει. Αντιθέτως θα του μιλούν με σεβασμό και θα ρίχνουν την ψήφο τους στον υποψήφιο βουλευτή που χορηγεί ο κομψός κύριος.

 3. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  @billtaxi

  Απλά θεωρώ πως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα…

  @Αόρατη Μελάνι

  Συμφωνώ πως ο μεγαλύτερος ένοχος είναι άλλος, αν υπήρχαν αυστηρότερες τιμωρίες για όλους όμως ίσως έβαζαν μυαλό μερικοί… ‘Όπως λέω και στο άρθρο θεωρώ πως πολλοί, ακόμη και κάποιοι κάτοικοι των περιοχών που καίγονται έχουν έναν βαθμό ευθύνης, αλλά κλασσικά ποτέ κανείς δεν τιμωρείται ανάλογα με το λάθος/έγκλημά του στην Ελλάδα και πολλοί δεν τιμωρούνται καθόλου (ενώ άλλοι το πληρώνουν υπερβολικά ακριβά)…

 4. Ο/Η Prince λέει:

  Ενα πραγμα ξερω:

  Η φωτια ειναι καλη αλλα ειναι και κακη.

  Σε ζεσταινει, σου δινει ενεργεια, εργαλεια, σε βοηθα να λυγιζεις τον σιδερο, και σου ψηνει το φαγητο.

  Ομως μπορει μια φλογα να σε καψει ζωντανο.

  Δε ξερω εχω απηυδησει δλδ πλεον…

 5. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Πρίγκιπα μου έχεις δίκιο. Νομίζω πως τα πάντα έχουν 2 χρήσεις, η μία θετική και η άλλη αρνητική στην ζωή μας, κι είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε ποια θέλουμε. Δυστυχώς πολλοί επιλέγουν την λανθασμένη χρήση, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους. Ελπίζω να είστε εντάξει στις περιοχές σας, κι εσύ κι η φίλη σου.

 6. Ο/Η Ocean Soul λέει:

  Ο εμπρησμός μου φαίνεται απ’ τα πιο διαστροφικά πράγματα.. Όχι τους ηθικούς αυτουργούς, αλλά ούτε και τους εμπρηστές αυτούς καθαυτούς μπορώ να δικαιολογήσω.. Μα πόσο σταματημένο μπορεί να είναι ένα μυαλό για να καταστρέφει κάθε ίχνος δάσους.. λες και ..δεν μπορώ να καταλάβω.. ακόμα κι αν δεν νοιάζονται στο ελάχιστο για τις ζωές που καταστρέφουν, αυτοί δεν θα ζήσουν μήπως στον κόσμο που καταστρέφουν;

 7. Ο/Η Elva λέει:

  Ιοκαστη μου

  Χαθηκαμε παλι, αλλα με ολα αυτα που συμβαινουν, πολλοι απο εμας στεναχωρεθηκαμε και εντος και εκτος της χωρας…..
  Και εγω την ιδια γνωμη εχω, ο μεγαλύτερος υπεύθυνος είναι το κράτος με την τακτικη του να μην εφαρμοζει νομους και να μη τιμωρει.
  Ας τους τιμωρησουμε λοιπον εμεις στις επομενες εκλογες. Ποσα χρονια θα μας κοροιδευουν, πια;

  Υ.Γ
  Ριξε και μια ματια στο παρακατω link, ελεγες οτι σου αρεσουν τα κερια… 🙂

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8211543.stm

 8. Ο/Η Αντιγόνη λέει:

  Καλημέρα Ευδοκουλίνι,
  χάζευα στο Internet και έπεσα πάνω στο άρθρο σου και ήταν πραγματικά ενδιαφέρον! Το σαββατοκύριακο που ξέσπασαν οι πολλές εστίες ήμουν στην Εύβοια σε μια απομονωμένη παραλία που ούτε στο κινητό δεν είχα σήμα και έτσι δεν είχα καταλάβει τι γίνεται. Την Κυριακή στην επιστροφή με έπιασε πραγματικά η καρδιά μου. Το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό…..Είναι αδιανόητο να το κάνουν αυτό άνθρωποι….
  Κάηκαν 150.000 στρέμματα!!!!!!! Πώς θα αποκατασταθεί αυτή η ζημιά;;;;;;;
  Συμφωνώ ότι ευθύνες βαραίνουν πολλούς αλλά να σου πω κάτι με αυτούς που μα κυβερνούν πρέπει να εξοργιζόμαστε. Τον εμπρηστή (αν είναι ένας και όσους εμπλέκονται σε αυτό-γιατί συμφωνώ με την Αόρατη Μελάνι ότι στους εμπρησμούς υπάρχει αυτός που ανάβει το φυτίλι αλλά υπάρχουν κι αυτοί που καταστρώνουν το σχέδιο κι είναι οι χεορότεροι) του αξίζει η μέγιστη τιμωρία, όμως ποιος έχει ψηφίσει νόμο (3208/03 κάπου διάβαζα) που αποχαρακτηρίζει τεράστιες δασικές εκτάσεις και νομιμοποιεί την τσιμεντοποίηση; Πλέον ,και αυτό είναι το εξοφρενικό, δεν είναι ένας και καλά παράνομος μηχανισμός που χτίζει στις καμένες εκτάσεις…..Είναι η ίδια η κυβέρνηση…….Και τώρα που βγαίνουν όλοι αυτοί οι καραγκιόζηδες και μιλάνε για μέτρα που θα παρθούν….Ποιος τους πιστεύει; Τι έγινε στην Πάρνηθα, στην Ηλεία;; Είδα στην τηλεόραση ένα συμβασιούχο πυροσβέστη που μίλαγε κι έλεγε ότι στην Αθήνα είναι 600 ή 800 συμβασιούχοι τους οποίους ΔΕΝ τους χρησιμοποιήσαν στην κατάσβεση!Αν είναι δυνατόν!Καιγόταν ο κόσμος και αυτοί δεν χρειάζονταν; Ή άκουσα ότι τα πυροσβεστικά που ερχόντουσαν από την επαρχία πλήρωναν τα διόδια!! Έλεος!!!
  Και τελευταίο γιατί μπορεί να γράφω με τις ώρες…Για τους κατοίκους που έγραψες έχεις δίκαιο ότι έχουν κι αυτοί ευθύνες. Φωνές και κακό όταν συμβεί το κακό αλλά μέχρι εκεί. Από την άλλη αν μεμονωμένα ο καθένας προσπαθήσει να κάνει κάτι μέσω δημόσιων υπηρεσιών συνήθως το αποτέλεσμα θα είναι να τον γράψουν στα παπούτσια τους. Από την άλλη ο καθαρισμός των αγριόχορτων. Άντε και καθαρίζεις το χωράφι σου και του δίπλα σου λέω εγώ. Αυτό αρκεί; Όταν αυτό δεν γίνεται από τη δασική υπηρεσία τακτικά και σε όλες τις δασικές εκτασείς, η φωτιά θα έρθει στα σπίτια έτσι κι αλλιώς….Χρειάζεται συλλογική δράση. Μου ήρθε mail -κάλεσμα από bloggers σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 7μμ στο Συνταγμα….

 9. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  @ Ocean Soul

  Ναι αυτό είναι μια καλή ερώτηση.. Προφανώς όμως δεν θα ζήσουν στον κόσμο που καταστρέφουν ή δεν τους ενδιαφέρει καθόλου από την στιγμή που έχουν χρήματα, γιατί απλά μπορούν να ζήσουν όπου θέλουν και τίποτα δεν τους αγγίζει :s

  @Elva

  Γειαααααααααα!! Τί κάνεις;;;;

  Ναι χαθήκαμε όντως αλλά καλοκαιράκι γαρ δεν ήμουν και πολύ στο pc (κι ακόμα δεν είμαι βασικά…). Είχα και κάτι τραβήγματα, στην αρχή με το ρούτερ, μετά με το laptop κι ακόμα δηλαδή δεν έχω κανονικό υπολογιστή, έχω έναν εφεδρικό που σέρνεται πιο αργά κι από χελωνάκι…

  Άστα να πάνε με τις φωτιές, κάθε χρόνο η ίδια ιστορία κι οι ίδιες αντιδράσεις, είμαστε γραφικοί πια στην Ελλάδα… Το χειρότερο ίσως είναι πως μέχρι τις εκλογές οι περισσότεροι θα τα έχουν ξεχάσει όλα και θα ψηφίσουν σαν να μην έγινε τίποτα…

  Ουπς, ωστέ έτσι τα κεριά ε; Λέω να το αγνοήσω όμως, πολλά λένε και άμα τα άκουγα όλα δεν θα ζούσα γιατί σχεδόν ό,τι μ’αρέσει είναι με κάποιο τρόπο κακό για την υγεία :p

 10. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Γειααααααααα σου Αντιγόνηηη!! Το είχε κρατήσει για έγκριση το σχόλιο και δεν το είχα δει…

  Εννοείται, άμα ήταν αυστηροί στο να αναδασώνουν τις καμένες εκτάσεις και να μην χτίζεται τίποτα κάποια στιγμή θα το έπαιρναν απόφαση κι όσοι θέλουν να τα καίνε και θα σταματούσαν. Τώρα ξέρουν πως αύριο θα έχουν τις βιλίτσες τους εκεί οπότε…

  Και ναι όντως, χρειάζεται συλλογική δράση, σιγά μην μαζευτεί κανείς όμως πριν τις φωτιές για να ασχοληθεί, ο καθένας κοιτάει την πάρτη του :s

  Για αύριο λες ε; Θα μιλήσουμε να κανονίσουμε.

 11. Ο/Η kitsosmitsos λέει:

  Υπεύθυνοι είμαστε πάρα πολλοί. Αυτό μάλλον ξεχνάμε συνήθως 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s