Η σημασία της ύπαρξης ή ανυπαρξίας του θεού (του οποιουδήποτε θεού ή θεών!!)

Λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες θα γίνει μεγάλη αποκάλυψη σήμερα εδώ, γι’αυτό δώστε βάση:

Η σημασία της ύπαρξης ή ανυπαρξίας του θεού (του οποιουδήποτε θεού ή θεών!!) είναι μηδαμινή! Για να μην πω μηδενική, ανύπαρκτη…

Ας τα πάρουμε με την σειρά λοιπόν:

Χριστιανικός Θεός

Καταρχάς το να υπάρχει θεός όπως τον περιγράφει ο χριστιανισμός (και πάνω κάτω όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες) είναι αδύνατον. Ε ναι πώς να το κάνουμε, είναι αδύνατον. Το γιατί το έχουν εξηγήσει πολλοί, θα παραθέσω μόνο το άρθρο που έγινε η αφορμή για το άρθρο που διαβάζετε τώρα (τα σχόλια του άρθρου βασικά με ώθησαν στο να γράψω σχετικά αλλά τέλος πάντων):

http://loukritia.wordpress.com/2009/06/27/god-is-impossible/

ένα βιβλίο:

https://iocaste.wordpress.com/2009/01/08/irreligion/

και θα προσθέσω πως ένας τέτοιος θεός θα ήταν πιο μικροπρεπής κι από κάτι σπαστικές κατίνες σε κάτι χωριά. Μα είναι δυνατόν να τσαντίζεται επειδή κάποιος λέει ότι δεν υπάρχει ή επειδή έφαγε λάδι μια μέρα που δεν έπρεπε; Ποιος λογικός (για να μη πω φιλεύσπλαχνος) πατέρας θα έβαζε το αγαπημένο του παιδί σε αιώνια τιμωρία για μια τέτοια μπαρούφα; (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όσοι χριστιανοί διαφωνείτε απλά γιατί δεν πιστεύετε πως ο χριστιανικός θεός είναι έτσι μην μπείτε στον κόπο να αρχίσετε τις διαμαρτυρίες. Δεν με ενδιαφέρει το πώς έχει φανταστεί τον προσωπικός θεό ο καθένας γιατί αντικειμενικά αυτό δεν είναι χριστιανισμός αλλά άπειρες προσωπικές αιρέσεις. Εδώ μιλάω ξεκάθαρα και ΜΟΝΟ για τις επίσημες θέσεις των επίσημων αντιπροσώπων του συγκεκεριμένου θεού στην γη: των ιερέων και της εκκλησίας και ό,τι γράφεται στην βίβλο).

Οπότε ας αφήσουμε τον χριστιανικό θεό στην άκρη, κι ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός θεού γενικότερα, μιας ανώτερης δύναμης.

Απροσδιόριστος θεός/θεοί/ανώτερη δύναμη:

Ωραία, άντε ας υποθέσουμε πως υπάρχει κάτι τέτοιο. Κάτι απροσδιόριστο και ακατανόητο στο οποίο δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένες ιδιότητες και το οποίο μας έφτιαξε. Υπέροχα! Που υπάρχει αυτό το κάτι τώρα στην ζωή μας; Επηρεάζει έστω και στο ελάχιστο την καθημερινότητά μας; Άμα πέσω από  έναν γκρεμό θα με σώσει; Δεν νομίζω, μάλλον θα γίνω χαλκομανία… Άμα προσευχηθώ σ’αυτό θα κερδίσω το λαχείο; Μάλλον όχι, άμα δεν δουλέψω με βλέπω να ψωμολυσσάω με τις προσευχές μόνο. Άμα δεν πιστεύω σ’αυτό το κάτι θα πέσει κεραυνός να με κάψει; Όχι, απόδειξη ότι ακόμα ζω.

Ε τότε γιατί να το κάνουμε θέμα; Ακόμη κι αν υπάρχει κάτι και απλά μας έφτιαξε και μετά αποσύρθηκε στα βάθη του σύμπαντος και κάνει κάτι άλλο τώρα που δεν έχει σχέση μ’εμάς ή κάθεται και μας κοιτάζει χωρίς να επεμβαίνει στην ζωή μας, τι ΠΡΑΚΤΙΚΗ σημασία έχει για μας αν υπάρχει ή όχι;

Και το κυριότερο, είναι δυνατόν η συζήτηση σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι να δημιουργεί  έντονες διαφωνίες; Και αυτές οι διαφωνίες σε μεγάλη κλίμακα να οδηγούν σε «ιερούς» πολέμους; Είναι τρελός ή τυφλός ο κόσμος;;;; Δηλαδή να σκοτωνόμαστε για το αν υπάρχει ή όχι κάτι άυλο που δεν έχουμε δει ποτέ, δεν μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε μαζί του, δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε και δεν μας επηρεάζει με κανέναν τρόπο… Εεεε, ναι, οκ πάρα πολύ λογικό μου ακούγεται (OXI;;)

Τέλος πάντων, αφού πάντως δεν έχω καμία απόδειξη για την ύπαρξη μιας οποιασδήποτε ανώτερης δύναμης προσωπικά δεν πιστεύω πως υπάρχει κάτι. Το ότι έχω 1000 αποδείξεις πως η πίστη σε κάτι τέτοιο οδηγεί σε απίστευτους βαθμούς εκμετάλλευσης, ρατσισμού και μίσους δεν βοηθάει στο να αλλάξω γνώμη. Και όχι το ότι υπάρχει ο κόσμος δεν είναι από μόνο του απόδειξη, έχω ακούσει άλλες 100 θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την ύπαρξη του κόσμου και ίσως για μένα καμία να μην καταφέρνει να δώσει μια απόλυτα ικανοποιητική απάντηση αλλά σόρυ, ούτε και η ύπαρξη θεού δίνει ικανοποιητική απάντηση!!!

Advertisements

14 thoughts on “Η σημασία της ύπαρξης ή ανυπαρξίας του θεού (του οποιουδήποτε θεού ή θεών!!)

 1. Ο/Η newton λέει:

  Τι ψάχνεις να βρεις, νομίζω ότι αυτοί που πιστεύουν θα έχουν μιαν απάντηση για κάθε σου συμπέρασμα και σίγουρα οι περισσότεροι θα έχουν δει και ένα θαύμα! Άμα κάτι στο πιπιλίζουν από τα γεννοφάσκια σου δύσκολα το βγάζεις από το μυαλό σου φιλενάδα.

 2. Ο/Η tyler durden λέει:

  η θρησκεία, όπως την ξέρουμε, είναι μαζική ανασφάλεια στην χειρότερη, οπότε, η κλειστότητα, ο δογματισμός, η επιβολή και η απόρριψη του άπιστου είναι απαραίτητα στοιχεία μιας τέτοιας πίστης

  στην καλύτερη είναι μια προσπάθεια διαλόγου με αυτό που μένει έξω από την σφαίρα κατανόησης των πραγμάτων (μεταφυσική). Αλλά αυτή η προσπάθεια οφείλει να έχει γνώση όχι μόνο των περιορισμένων δυνατοτήτων της αλλά προπαντός και της σχετικότητάς της, μια και άλλοι άνθρωποι, άλλες κοινωνίες έχουν ανοίξει διαφορετικό τέτοιο διάλογο και νοιώθουν ικανοποιημένοι.

 3. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

  Η χειρότερη ματαιοδοξία, είναι ο άνθρωπος! Τον οποίο τον δημιούργησε κατά τις «ιερές» γραφές ο Τέλειος Θεός, ο οποίος συναίνεσε στη μετριότητα αυτή. Γιατί;;

  Πιθανότητα: Δεν υπάρχει.

 4. Ο/Η heliotypon λέει:

  Και το χειρότερο: ‘Ολοι οι πιστοί λένε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ον, αλλά μεταξύ τους τσακώνονται (σκοτώνονται) για το ποιό είναι το αληθινό, του μωαμεθανού, του χρισττιανού, ή του εβραίου; Και αυτό το ον τους αφήνει να σκοτώνονται, αλλά …τους αγαπάει! Είδα κάποτε ένα εκπληκτικό κλιπάκι στο youtube όπου ο άθεος ομιλητής παράθεσε όλα τα κακά που στέλνει το υποτιθέμενο αυτό ον στον άνθρωπο και καταλήγει: «But he loves you» (δυστυχώς δεν μπορώ να το ξαναβρώ, δεν θυμάμαι τον τίτλο).

 5. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  @Newton

  Ναι ξέρω, κι εμένα μου ήταν δύσκολο να το βγάλω από το μυαλό μου ;). Κι όσο για το θαύμα, πράγματι, τελευταία όποιος πιστός μιλάω έχει μια ιστορία να πει, κάτι που είδε κάτι που έγινε, έναν πραγματικά «άγιο» ιερέα που γνώρισε…

  Ξέρω ότι είναι άσκοπες οι θεωρητικές συζητήσεις, αλλά μου φαίνεται αδιανόητο ότι δεν μπορούν να δεχτούν 2 απλά και λογικά επιχειρήματα, όχι όσον αφορά την πίστη στον θεό αλλά όσον αφορά το δικαίωμά μου να μην πιστεύω σ’αυτόν.

  @Tyler

  Αν εφαρμοζόταν η καλύτερη εκδοχή που αναφέρεις εδώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς όμως συνήθως δεν υπάρχει μεγάλη ανοχή στην διαφορετικότητα από την πλευρά των θρησκειών…

  @Aeroxeimarros

  Χεχε, ορίστε το μαθηματικό μυαλό με τις πιθανότητες 😉

  @Heliotypon

  Ναι δεν υπάρχει και πολλή λογική γενικά σ’αυτά τα θέματα. Το βίντεο που αναφέρεις είναι αυτό που έχει βάλει ο Γιώργος.

  @Γιώργος

  Τρομερός ο Carlin 😉

 6. Ο/Η GreekCthulhu λέει:

  Δύστυχως και εγώ θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Τώρα γιατί λέω δυστυχώς είναι άλλο θέμα.
  Μη χάσετε το ντοκυμαντερ Religulous («Πιστευε και γελα» ο ελληνικος τίτλος) καθώς και το Zeitgeist που φαντάζομαι θα τοχουν δει οι περισσότεροι.

 7. Ο/Η Επικουρίδης λέει:

  Γλυκειά μας Ιοκάστη, τυχαία βρέθηκα στο φιλολογικό και φιλοσοφικό κήπο του ερευνητικού σου διαλογισμού.

  Προσωπικά δεν ψάχνω αποδείξεις ύπαρξης ή μη όποιας θεϊκής οντότητας. Και προπάντων του μοναδικού Θεού των Εβραίων, Χριστιανών και των Μωαμεθανών.

  Δεν μπορώ, ν’ αποδεχθώ ένα Θεό θυμωσιάρη που να κρατά μπακαλοδεύτερο(τώρα πιστεύω ότι εκσυγχονίστηκε), για να τιμωρεί, όποια στιγμή της αιωνιότητας αυτός κρίνει, κάθε αμαρτωλό που δεν συμμορφώνεται στις θεϊκές υποδείξεις Του, να σωθεί από το προπατερικό ολίσθημα του μίστερ Άνταμο. Μέσα σ’ ένα διαρκές και γοερό κλάμα με συνεχείς προσευχές, νηστείες και γονυκλησίες.

  Όποιοι θεοί, κατά το βαθύ, μέσο και πρόσφατο παρελθόν ή και σήμερα, αποτελούν εφευρετικές επινοήσεις, για έλεγχο και εκμετάλλευση των μανδρωμένων αμνοεριδίων.

  Ο μεγάλος ανθρωπιστής, φιλόσοφος και ειρηνικός επαναστάτης ενάντια στους άγγλους κατακτητές στην Ινδία Κάντη, σημειώνει κάπου στα απομνημονεύματά του, ότι μέσα από το Θεό αναζητούσε την Αληθινή Γώση και τελικά μέσα από την Αλήθεια της ζωής γνώρισε έναν αδρανή και αδιάφορο Θεό. Ο θεός δεν νοιάζεται για τις τύχες των ανθρώπων. Επειδή δεν υπάρχει.Και δεν χρειάζομαι αποδείξεις, ας μας τις φέρουν οι θεϊστές, ότι υπάρχει.

 8. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  @Επικουρίδης

  Καλώς μας ήρθες!!!

  «Δεν μπορώ, ν’ αποδεχθώ ένα Θεό θυμωσιάρη…»

  Χαχα, συμφωνώ απολύτως!! Όσο περνάει ο καιρός είναι τόσο προφανές στο μυαλό μου πως δεν γίνεται να υπάρχει ένας θεός όπως τον περιγράφουν οι θρησκείες που δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να μην το βλέπει όλος ο κόσμος. Από την άλλη βέβαια θυμάμαι την εποχή που κι εγώ πίστευα τυφλά και πόσο δύσκολο μου ήταν να αποδεχτώ πως όχι μόνο δεν είμαι χριστιανή αλλά δεν πιστεύω και σε θεούς πια… Οπότε τι να πω, είναι σαν να γίνεται ένα κλικ και όλα να είναι ξεκάθαρα όμως πριν το κλικ το παράλογο φαίνεται λογικό…

 9. Ο/Η freemind λέει:

  Από μια άποψη έχετε δίκιο γιατί ο Χριστιανισμός όπως τον διαμόρφωσαν οι λεγόμενοι ΠΑΤΕΡΕΣ της εκκλησιάς δεν έχει καμιά σχέση με ότι δίδαξε ο Χριστός ΝΑΙ παιδιά υπάρχει Θεός!! μελετήστε καλύτερα της γραφές κ θα το δείτε αλά περισσότερο διαβάστε συνγράμματα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων όπως ο Πλάτωνας κ Σωκράτης κ θα δείτε για τι θεό μιλούσαν κ ιδικά τον Τιμεο του Πλάτωνα.. Αυτοί οι άνθρωποι αν κ ήταν τόσο ανώτεροι στο πνεύμα δεν ήταν ποτέ εγωιστές αλλά πάντα ταπεινοί εγκρατείς κ πράοι οι ζωή κ τα έργα τους έμοιαζαν με εκείνα τον αποστόλων του χρηστού κ ας έζησαν εκατοντάδες χρόνια πριν! Αφήστε στη άκρη την εβραϊκή παλεα διαθήκη (Που νομίζω ότι είναι μια φτηνή αντιγραφή της Ελληνικής Μυθολογίας ) κ ασχοληθείτε μονάχα με αρχαίους φιλοσόφους κ πιστέψτε με θα δείτε ότι Θεός υπάρχει..

 10. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  @freemind
  «… δεν έχει καμιά σχέση με ότι δίδαξε ο Χριστός»

  Θα ήθελα απλά να πω πως ιστορικά δεν έχουμε στοιχεία για το τι δίδαξε ο Χριστός, ούτε καν για το αν υπήρξε. Οι μαρτυρίες που υπάρχουν για τα λόγια του γράφτηκαν από άλλους και μάλιστα αρκετά μετά τον θάνατό του. Ας δεχτώ πως υπήρχε όμως για χάρη της κουβέντας, και πάλι δεν έχουμε τίποτα γραμμένο από τον ίδιο. Επίσης ακόμη κι από τις διδασκαλίες που έχουμε μαθαίνουμε συγκεκριμένα πράγματα, και όχι όλα γιατί δεν είναι όλα τόσο καλά όσο νομίζουμε. Αυτό νομίζω αρκεί για να προβληματιστεί κανείς.

  «μελετήστε καλύτερα της γραφές»

  Καταρχάς οι γραφές είναι ένα κολάζ βιβλίων. Ό,τι δεν τους άρεσε το πέταξαν έξω, ό,τι τους άρεσε (= τους βόλευε) το πέταξαν μέσα. Ένα ακόμη σημείο που θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Είναι πλέον γνωστό σε όλους φαντάζομαι πως στις Συνόδους αποφάσισαν ποια από όλα τα «ευαγγέλια» που είχαν ήθελαν να περιλαμβάνονται στην βίβλο. Τα υπόλοιπα έμειναν απέξω ως μη αυθεντικά (είμαι πολύ περίεργη για τα πως δικαιολόγησαν την αυθεντικότητα πέρα από το ότι δεν τους άρεσε το περιεχόμενο) και ονομάζονται απόκρυφα.

  «Αφήστε στη άκρη την εβραϊκή παλεα διαθήκη (Που νομίζω ότι είναι μια φτηνή αντιγραφή της Ελληνικής Μυθολογίας ) κ ασχοληθείτε μονάχα με αρχαίους φιλοσόφους κ πιστέψτε με θα δείτε ότι Θεός υπάρχει..»

  Οι αρχαίοι φιλόσοφοι καταρχάς δεν μιλάνε για τον θεό που μιλάει και η Καινή Διαθήκη, η οποία είναι συνέχεια της παλιάς που τόσο υποτιμάς από ό,τι φαίνεται. Το ότι πίστευαν κάποιοι αξιόλογοι άνθρωποι στην ύπαρξη κάποιου θεού ή θεών δεν σημαίνει πως αυτοί οι θεοί υπάρχουν. Και μην βιάζεσαι να καταλήξεις στο ότι δεν έχουμε ασχοληθεί με φιλοσοφία και με κάποια άλλα πράγματα και γι’αυτό δεν πιστεύουμε.

  Προσωπικά δεν έχω καμία απόδειξη για την ύπαρξη του θεού. Αντιθέτως όταν κοιτάζω την απεραντοσύνη του σύμπαντος έχω αρκετές αποδείξεις για την ανυπαρξία του. Εσύ τι αποδείξεις έχεις για την ύπαρξή του;

 11. Ο/Η freemind λέει:

  Ιοκάστη καταρχάς ακόμα κ επιστημονικά να το πάρουμε όλες οι καινούριες απόψεις των επιστημόνων για το σύμπαν την δημιουργία του κ δημιουργία της ύλης βάση των καινούριων σωματιδίων που ανακάλυψαν συγκλίνουν στο οτι όλο το σύμπαν οι Άνθρωποι τα ζώα τα φυτά τα αστέρια αν τα αναλύσεις μέχρι τα μικροτέρα σωματίδια που είναι τα φωτόνια ολα ειναι ενωμένα μεταξύ τους κ λειτουργούν αρμονικά. ολα αυτα δεν μπορεί να έγιναν έτσι απο μόνα τους απο το τίποτα! ολο κ περισσότεροι επιστήμονες σήμερα έχουν την άποψη οτι καπια δύναμη ειναι υπεύθυνη για την δημιουργία της κοσμικής έκρηξης..Αν πας στο αγιο ορος θα δεις εκτός απο της εικόνες των αγίων κ της εικόνες του Αριστοτέλη του Σωκράτη κ του Πλάτωνα κ δεν νομίζω να έβαζαν ειδωλολάτρες δωδεκαθεϊστες κει οσο για το οτι αυτα που μαθαίνουμε ειναι αυτα που αποφάσισαν οι 3 οικουμενικοί σύνοδοι ειναι αλήθεια ώμος ειναι ψεμα οτι δεν υπαρχει κατι γραμμενο απο τον Χριστο..αυτο ειναι το (Πάτερ Ημών) ολα τα αλλα ειναι γραμμένα απο τους μαθητες του ψαξε αν θες κ τα άλλα ευαγγελεια κ της γραφές αυτές που πετάχτηκαν οχι μόνο απο μαθητές του αλλα κ απο άλλους θα δεις περίπου τα ιδια πράγματα κ ειναι παρα πολοι αυτοι που έγραψαν για αυτον στην εποχη του.μπες κ ψαξε αν θες την αρχαια Ελληνική γλώσσα βαση λεξαριθμων κ το βαθύτερο νόημα του πιθαγωριου θεωρήματος..που στην ουσία αναφέρετε στη αιωνιότητα τής ψυχής..διαβασε ιδιετερα τον ΤΙΜΕΟ του Πλατωνα που μιλαει κ για την δημιουργια του κοσμου κ δεν αναφερει βεβεα το περιβόητο αγωστο θεο που ελεγαν οι αρχαιοι Πιστεψεμε δεν ειμαι καθόλου θρησκόληπτος κ με οτι εχω κανει στην ζωη μου με συμφέρει όντως να μην υπάρχει θεος ουτε παράδεισος ουτε κόλαση κ ο θανατος να ειναι το τελος ομος δεν ειναι! θεος υπαρχει κ μου πήρε πολλά χρονιά ψάχνοντας για να βεβεοθω για την υπαρξη του ειναι πολυ ευκολο να βεβαιώθεις κ εσυ αρκει να το θελεις πραγματικα μεσα απο την καρδια σου κ χορις να επιρεαζεσε απο εκκλησιαστικές η αντιεκκλησιαστικες απόψεις.

 12. Ο/Η Μανώλης λέει:

  Είμαι απόλυτα βέβαιος, πως το Πάτερ Ημών το έχει γράψει ο Σωκράτης. Επίσης ο Σωκράτης έγραψε, το Τσιγάρο ατέλειωτο, ο κήπος, πριγκιπέσα, και άλλα. Αντίθετα στους Πατέρες χρεώνονται, η φραγκοσυριανή, η συννεφιασμένη Κυριακή, όπως, και το πότε Βούδας πότε Κούδας.
  Εκτέλεση
  Αφού βάλουμε όλα τα παραπάνω υλικά στο μπλέντερ, και τα χτυπήσουμε καλά, (μέχρι να μελανιάσουν) το μείγμα είναι έτοιμο.
  Σερβίρετε σε ποτήρι του μιλκ σέικ. Κατά προτίμηση μπορείτε να προσθέσετε και χτυπημένη (βαριά) κρέμα γάλακτος.
  Καλή σας απόλαυση.

 13. Ο/Η noxteryn λέει:

  freemind, δεν είμαι σίγουρος ότι ξέρεις τι είναι τα φωτόνια…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s