Εισπρακτικές, δάνεια και άλλα…

Ε ναι ακολουθεί κράξιμο. Προφανώς.

Είχα ακούσει πριν από καιρό ότι θα σταματήσουν λέει να υπάρχουν εισπρακτικές και θα γίνουν εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών = δεν θα μπορούν να βρίζουν και να απειλούν τους οφειλέτες και τους συγγενείς τους, δεν θα μπορούν να τους ενοχλούν ακατάλληλες ώρες και φυσικά δεν θα μπορούν να λένε ψέματα. Άντε καιρός ήταν (αν και γιατί να μην καταργηθούν πλήρως; Δεν τις πάω τις τράπεζες, ας μην έκαναν βλακείες να μην τους χρώσταγαν λεφτά άντε τώρα…). Να δούμε όμως αν θα ισχύσει αυτό όντως ή απλά θα συνεχίσουν να είναι το ίδιο ακριβώς με άλλο όνομα. Τέλος πάντων, ας πούμε καλά ως εδώ για να πάμε παρακάτω..

Ας κράξουμε λίγο τώρα. Και όοοοοοοοχι, δεν θα ξεκινήσω με τις εισπρακτικές, θα ξεκινήσω με τους πολίτες.

Πως γίνεται να είναι όλοι υπερχρεωμένοι; Πως γίνεται να σου λέει ο άλλος ότι έχει πάρει δάνειο ή ότι έχει υπερχρεώσει όλες τις κάρτες του αλλά τα ρούχα του είναι όλα μάρκες  και τα ανανεώνει συχνά(ακούω στο βάθος στην τηλεόραση 17χρονη να λέει ότι τα ψώνια – ρούχα και παπούτσια – είναι το χόμπι της, ορίστε, που να ξεράσω τώρα;;;), το αμάξι του είναι πολυτελέστατο και φυσικά ούτε στο περίπτερο δεν θα πάει χωρίς αυτό και για να μην ξεχνιόμαστε θα πάει να δει όλα τα σχήματα σ’όλα τα σκυλάδικα που υπάρχουν στην Αθήνα γιατί είναι και πολύ κουλ… Καταρχήν γιατί έχει πολλές κάρτες;;;;;;; (ε μα δεν μπορώ συγχύζομαι).

Οκ, ίσως υπερβάλλω λίγο, αλλά έχω την εντύπωση πως πάρα πολλοί χρωστάνε απλά γιατί δεν προσέχουν, όχι γιατί δεν τους φτάνει ο μισθός τους για να ζήσουν, αλλά γιατί δεν τους φτάνει για να ζήσουν με την πολυτέλεια που επιθυμούν. Δεν γίνεται να υπάρχει δάνειο για διακοπές ή για γιορτές! Άμα δεν έχω λεφτά δεν θα πάω διακοπές! Δεν θα πάρω δώρα τα Χριστούγεννα ή θα πάρω κάτι οικονομικό κι αν με παρεξηγήσει κανείς χέστηκα. Γενικά πρέπει να μάθουμε να ξοδεύουμε όσα έχουμε και να βάζουμε και στην άκρη αν γίνεται. Να κάνω μαθήματα οικονομίας στο έρμο το ιστολόγιο;

Όταν λέει η τράπεζα δάνειο με ευνοϊκούς όρους εννοεί για αυτήν!! Μα ποιος χαρίζει χρήματα; Δηλαδή ρε άνθρωπε σου λένε βάλε μια υπογραφούλα κι εμείς θα σου κάνουμε ό,τι θες, θα σου κάτσουμε κιόλας κι εσύ το χάβεις; Διάβασε λίγο τα ψιλά γράμματα, και κυρίως, έχε λιγότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Γιατί λένε όλοι «α, εγώ θα πάρω πιστωτική αλλά δεν θα την τσακίσω», και την τσακίζουν πριν προλάβεις να πεις «μα…». Εμ δεν έχουμε μυαλό. Και εμπιστευόμαστε τους τραπεζικούς χωρίς να έχουμε γνώση. Λάθος.

Ιστοριούλα από την Αγγλία: Πήγα να πάρω ένα laptop και είχε 2 επιλογές πληρωμής. Η πρώτη ήταν σε 5-6 δόσεις, με το κλασσικό επιτόκιο (δεν θυμάμαι πόσο ήταν, 11% νομίζω). Η δεύτερη είχε για ένα εξάμηνο άτοκες δόσεις, σου τραβούσαν αυτόματα από την τράπεζα ένα πολύ μικρό ποσό (10 λίρες ή κάτι τέτοιο) και όταν τέλειωνε το εξάμηνο έπρεπε να το ξεχρεώσεις αλλιώς μετά το πλήρωνες για 1 χρόνο με επιτόκιο διπλάσιο του κανονικού. Κόβω το κεφάλι μου ότι πολλοί θα επέλεγαν τον δεύτερο τρόπο πληρωμής, δεν θα ασχολούνταν το πρώτο εξάμηνο, θα επαναπαύονταν και στο τέλος του εξαμήνου δεν θα μπορούσαν να το ξεπληρώσουν όλο γιατί φυσικά ήταν μεγάλο το ποσό που είχε μείνει. Και θα κατέληγαν να το πληρώσουν στην διπλάσια τιμή το laptopάκι. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι να πηγαίνουν κάθε μήνα το 1 εξάμηνο και να προσθέτουν στις 10 λίρες που τραβούσε αυτόματα η τράπεζα κάποια χρήματα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να δώσουν ένα μισθό στο τέλος.

Γενικά οι Έλληνες αφενός είμαστε πολύ γκρινιάρηδες και αφετέρου έχουμε μάθει να ζούμε σε μια πολυτέλεια περίεργη, γιατί στο χωριό μας ξέραμε τι πάει να πει καπουτσίνο και ρούχα φιρμάτα, μη χέσω…

Εντάξει με τους ανθρώπους, τώρα θα κράξω τις τρέπεζες.

Ρε λαμόγια του κερατά, αφού ξέρετε ότι έτσι όπως τα δίνετε τα δάνεια και βγάζετε τις κάρτες το 80% των πελατών σας θα την πατήσει και θα χρεωθεί, αααααχ, πάρτε τα τώρα, ρευστότητα και ρευστότητα, άι σιχτίρ.

Εντάξει εδώ που τα λέμε όμως, τις τράπεζες θα τις κράξω λίγο. Είναι επιχειρήσεις και ό,τι κάνουν δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους, αλλά για να κερδίσουν όσα πιο πολλά μπορούν. Ε ναι ντε, έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάολο, το έχουμε ξαναπεί, είναι κοινό μυστικό πια, γιατί πάει και πέφτει ο καθένας στην παγίδα τους δεν μπορώ να καταλάβω.

Τέλος, θα κράξω τις εισπρακτικές φυσικά. Καταρχήν οι ιδιοκτήτες είναι γαϊδούρια, αλλά αυτό δεν είναι και κάνα νέο, ούτε καν κοινό μυστικό δεν είναι, κοινό βούκινο είναι. Για τα λεφτά τα κάνουν όλα και φυσικά και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ο άνθρωπος, αυτοί βλέπουν δολάρια, όπως στα καρτούν που έχουν τα δολάρια στα μάτια…

Μα κι αυτοί που δουλεύουν εκεί, δεν ντρέπονται να μιλάνε έτσι; Δεν μπορώ να καταλάβω, πόση ανάγκη για δουλειά μπορεί να έχει κάποιος για να μείνει σε μια τέτοια εταιρία. Πολλή μεγάλη ανάγκη βέβαια μπορεί να απαντήσει κανείς, και το δέχομαι, αλλά και πάλι, θα προτιμούσα να καθαρίζω σκάλες παρά να βρίζω τον κόσμο.

Για να τελειώνω κάπου, κράζω κυρίως τον κόσμο γιατί από τις τράπεζες και τις εισπρακτικές δεν περιμένω κάτι καλύτερο. Η οικονομία αυτή την στιγμή λειτουργεί αδίστακτα. Εκμεταλλεύονται την άγνοια και την ανάγκη των ανθρώπων για να πλουτίσουν, δεν τους ενδιαφέρει αν στην πορεία θα πατήσουν επί πτωμάτων. Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να δεχτούμε, και για μένα η ενημέρωση και η συνετή χρήση των χρημάτων μας είναι ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης. Επίσης κάποιοι σχετικοί νόμοι για την προστασία των δανειζόμενων (ναι και με την κάρτα δανείζεσαι φίλε, και ο δανεισμός δεν είναι ό, τι καλύτερο γενικά) θα βοηθούσαν πολύ.

Φυσικά δεν υπάγονται όλοι οι οφειλέτες στην κατηγορία που ανέφερα, πολλοί σίγουρα έχουν ανάγκη και δεν είχαν άλλη επιλογή. Αλλά όχι όλοι. Οπότε πριν βγάλει μια κάρτα κανείς και πριν πάρει ένα δάνειο καλό θα ήταν να θυμάται πως η τράπεζα δεν θα του κάνει χάρες, αυτή πάντα κέρδος θα έχει κι έτσι καλύτερα αυτά να μένουν ως λύσεις ανάγκης, κι όχι ως καθημερινές συνήθειες.

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, οι τράπεζες μπορούν να είναι και πάρα πολύ χρήσιμες και κάποια προγράμματά τους ωφέλιμα, αρκεί να ξέρει κανείς πώς να τις χρησιμοποιήσει.

Advertisements

9 thoughts on “Εισπρακτικές, δάνεια και άλλα…

 1. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Εγώ θα σταθώ σε αυτούς που δουλεύουν σε εισπρακτικές. Πρέπει κάποιος να είναι σε απελπιστικά δύσκολη θέση για να δικαιολογείται να δουλεύει εκεί. Αλλά και πάλι είναι πιο αξιοπρεπές να πλένεις σκάλες όπως είπες (και ένα σωρό άλλα πράγματα) από το να κάνεις αυτή τη δουλειά.
  Προσωπική εμπειρία σε εισπρακτικές δεν έχω. Έχω κάνει όμως δουλειά που είναι (ίσως μακρινά) εφάμιλλη όσον αφορά την μηδενική αξιοπρέπεια που πρέπει να έχει κάποιος για να δουλεύει εκεί. Τηλεφωνικές πωλήσεις σταθερής τηλεφωνίας. Αυτοί οι σπαστικοί που σε παίρνουν και σου λένε «Γεια σας, από την Tellas σας πήρα για μια ενημέρωση…».
  Και η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ χειρότεροι από τον να γίνονται απλά σπαστικοί. Η κύρια στρατηγική είναι: Παίρνουμε τηλέφωνο σε επαρχία και μικρά χωριά και πείθουμε/αναγκάζουμε/υποχρεώνουμε/εκφοβίζουμε τον άμοιρο παπού/γιαγιά που θα σηκώσει το τηλέφωνο για να μας δώσει το Α.Φ.Μ. του για να κάνουμε αίτηση.

  Το τι ψέμα και εκφοβισμός πέφτει εκεί δεν φαντάζεσαι. Με το ζόρι κάθισα ένα μήνα να πάρω τουλάχιστον όλο το μηνιάτικο. Περιττό να πω ότι δεν έκανα ρεκόρ αιτήσεων.

  Τώρα δεν μπορώ να ξέρω τις ανάγκες του καθενός και το τι σκέφτονται αλλά από ότι κατάλαβα οι περισσότεροι ή δεν τους πείραζε ή βρίσκανε κάποια βολική δικαιολογία για να τα έχουν καλά με τον εαυτό τους.

 2. Ο/Η Elva λέει:

  Διαβαζοντας το ποστ σου για τις τραπεζες μου θυμησες το παλιο ρητο:
  »The banks will give you an umbrella while it’s sunny and take it away when the rain comes….» Tα λεει ολα νομιζω………..

  Tη καλησπερα μου….. 🙂

 3. Ο/Η Γιώργος λέει:

  haha σωστό!

 4. Ο/Η Αγησίας λέει:

  Εγώ οργίζομαι αποκλειστικά με τους πολίτες. Οι τράπεζες κάνουν ό,τι τους γουστάρει, οι «ελεγκτικοί μηχανισμοί» κάνουν τους αδιάφορους και οι πολίτες άκουσαν τόσο τον Γιάννο Παπαντωνίου όσο και τον Γιώργο Αλογοσκούφη να λένε ακριβώς το ίδιο: «Δεν ασκείται πιστωτική πολιτική με δικαστικές αποφάσεις». Τουτέστιν, «σιγά μην συμμαζέψουμε τις τράπεζες, επειδή έτσι αποφάσισαν τα δικαστήρια!» Και οι πολίτες πάνε και τους ξαναψηφίζουν!!!

  Όσο για τις εισπρακτικές, αφού ο οίκος ανοχής έχει πολλά εργαζόμενα άτομα και οργανωμένους δαβαζήδες, θα δυσκολευτεί να βρεί μυική δύναμη;

 5. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Elva έτσι ακριβώς είναι. Δεν συνειδητοποιεί κανείς πως δεν υπάρχει πραγματικός νικητής με αυτή την τακτική όμως…

  Αγησία, έχεις δίκιο. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας και των επιλογών μας.

 6. Ο/Η Dreaming_World λέει:

  Elva, νομίζω τα είπες όολαααα με το «ρητό» σου…

  Ιοκάστη, έχω ακούσει και την άποψη (από τον Dad) ότι φταίει και το Κράτος που δεν προειδοποιεί τους πολίτες και δεν τους ενημερώνει, αλλά τους αφήνει έρμεους στα «πειστικά ψέμματα» των τραπεζών.

  Αρχικά είχα διαφωνήσει, καθώς υπάρχει ελεύθερος -θεμιτός πάντα- ανταγωνισμός και ο καθένα είναι ελεύθερος να διαχειρίζεται τη ζωή και τα οικονομικά του όπως θέλει.

  Ωστόσο, σε ένα υποτιθέμενο Κοινωνικό Κράτος Δικαίου (πλέον ρητά ορίζεται και στο Σύνταγμά μας, άσχετο το τι πραγματικά ισχύει…) δε θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος φορέας ή κάποια υπηρεσία που να συμβουλεύει τους πολίτες,ή έστω να τους ενημερώνει, για τα «κατεξοχήν ψιλά γράμματα» που υπάρχουν στις συμβάσεις?

  Δε ξέρω…. Δεν έχω καταλήξει ακόμα σε μια άποψη….

 7. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Dreaming_World

  Ναι θα έπρεπε νομίζω και το κράτος είναι υπεύθυνο κι αυτό για αυτήν την κατάσταση. Και κατά την γνώμη μου ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει πως θα πρέπει να μπορεί ο καθένας να κάνει κομπίνες, θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια στα πάντα.

  Γενικά την ευθύνη την έχουν όλοι λίγο πολύ, το κράτος είναι άχρηστο όμως, πρέπει να αλλάξει ριζικά τρόπο σκέψης (εμείς δηλαδή πρέπει να τους αναγκάσουμε να αλλάξουν) οπότε ως τότε ας μην βασιζόμαστε πάνω του…

  Εκεί που ρίχνω μεγάλη ευθύνη στους καταναλωτές όμως είναι όταν δανείζονται από τις τράπεζες χωρίς λόγο. Και για μένα λόγος είναι μόνο η αγορά του σπιτιού εδώ που τα λέμε. Λίγο τραβηγμένο ίσως, αλλά δεν μ’αρέσει ο δανεισμός σαν ιδέα, το θεωρώ απαράδεκτο να δέχονται να αγοράζουν πανάκριβα ρούχα και να χρωστάνε. Θεωρώ δηλαδή πως πολλοί καταχρεώνονται για να διατηρήσουν ένα υπερβολικό life style που ο μισθός τους δεν τους επιτρέπει να έχουν. Δεν γίνεται όμως να χαλάμε παραπάνω από όσα κερδίζουμε, τί να κάνουμε; Και το «ήθελα να πάω διακοπές στην μύκονο» δεν αποτελεί ποτέ καλή δικαιολογία για ένα δάνειο, άσχετα με το τί ευθύνη φέρει και η τράπεζα για την δική της συμπεριφορά στο όλο θέμα. Επίσης το αν θα έχεις επιτόκιο και τελικά αυτό που πήρες το πληρώσεις στην διπλάσια τιμή λόγω δόσεων μπορείς να το καταλάβεις, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις. Γενικά λίγο πολύ όλοι ξέρουν πια ότι κάτι δεν πάει καλά με τις τράπεζες, πρέπει να προσέχουμε.

 8. Ο/Η Nikos V. λέει:

  Ιοκάστη αν σκεφτείς ότι για να πάνε ορισμένοι «μάγκες» στα μπουζούκια χρησιμοποιούν…πιστωτικές κάρτες(αποδεδειγμένο γεγονός αυτό!!!),πιστεύεις ότι υπάρχει σωτηρία;;;;Δύσκολο μου φαίνεται πλέον με αυτά τα μυαλά…Βασικά ούτε το σύστημα θα αφήσει να…αλλάξουν κάποια πράγματα!!
  Εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ να γίνω γρανάζι αυτής της μηχανής…Το θεωρώ μεγάλη ντροπή και ξεφτίλα να φτάσεις στο σημείο να «δανειστείς» μόνο και μόνο για να το παίξεις…»μουράτος» και κυριλέ!!(Δες π.χ. πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός πολυτελών αμαξιών που κατάσχονται από τις τράπεζες κάθε μέρα επειδή οι αγοραστές τους δε μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις!!!)Ποιος ο λόγος;;;

  Να μαστε καλά!!! 😉

  Νίκος.

 9. Ο/Η billtaxi λέει:

  αγαπητη ιοκαστη το ονειρο των ελληνων ειναι να παρουν jeep και bmw γι αυτο παιρνουν δανεια και χρεονονται και το αλλο τους ονειρο ειναι να μην παρει καλυτερο jeep ο απεναντι γιατι θα σκασουν απο το κακο τους τοσο μαλακες ειναι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s