Beltane

Η πρωτομαγιά, Beltaine στην Αγγλία και Bhealltainn στην Σκωτία, είναι η γιορτή της γονιμότητας, της αισιοδοξίας και της αναγέννησης κι είναι μια από τις 8 σημαντικότερες γιορτές των παγανιστών (Sabbats).

Επίσης ήταν, είναι και θα είναι η αγαπημένη μου γιορτή για αυτά που συμβολίζει και με αυτήν θα ξεκινήσω – λίγο ανορθόδοξα – την περιγραφή του παγανισμού όπως τον γνώρισα πριν από κάμποσα χρόνια. Λέω ανορθόδοξα γιατί κανονικά θα έπρεπε να παρουσιάσω κάποια άλλα πράγματα πρώτα για να γίνει και πιο κατανοητό το πνεύμα και του παγανισμού αλλά και των γιορτών του, αλλά θα γίνει κι αυτό σιγά σιγά, μια ζωή ανάποδα ξεκινάω έτσι κι αλλιώς.

Για όσους απορήσουν πως ξέφυγε ένα τέτοιο θέμα στο ιστολόγιό μου: αν και άθεη, διατηρώ τον σεβασμό μου για τις θρησκείες, όταν κι αυτές σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, και μου αρέσει γενικά να γνωρίζω τις διδασκαλίες και τα έθιμά τους. Τον παγανισμό συγκεκριμένα τον έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση, λεπτομέρειες γι’αυτά όμως άλλη φορά.

listening-to-the-trees

Ιστορία
Για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς λαούς η πρώτη μέρα του Μαΐου σηματοδοτούσε το τέλος της άνοιξης, την αρχή του καλοκαιριού και των πρακτικών ανησυχιών για το μέλλον της σοδιάς. Την εποχή αυτή λοιπόν, οι άνθρωποι είχαν κυρίως την ελπίδα τους ως μόνο «βοηθό» για μια καλή σοδειά κι έτσι απευθύνονταν στους θεούς για περισσότερη σιγουριά. Η πρωτομαγιά θεωρούνταν μια καλή μέρα για να ζητήσει κανείς από την φύση να δώσει γονιμότητα στο χωράφι του. Πολύ καλή τύχη έφερνε κάποιο ζώο που ήταν έγκυος και γεννούσε σε ένα χωράφι, όπως και μια γυναίκα με περίοδο γιατί το αίμα της θεωρούνταν ιερό (χαααα, ορίστε και στον χριστιανισμό θεωρούμαστε βρώμικες όταν έχουμε περίοδο, άντε μην αρχίσω πάλι). Τέλος οι στύροάχτες από τις φωτιές που άναβαν αυτή την μέρα υποτίθεται πως βοηθούσαν την γονιμότητα και για τα χωράφια αλλά και για τους ανθρώπους.

Επίσης αυτή η μέρα καθόριζε και το κυνήγι, δηλαδή από εδώ και μπρος επιτρεπόταν το κυνήγι «καλοκαιρινών» ζώων και απαγορευόταν των υπολοίπων, όπως πχ των ελαφιών.

Μπορεί για μας όλα αυτά να φαίνονται ανούσια, όμως κάποτε είχαν ξεχωριστό νόημα για την ζωή και την επιβίωση των ανθρώπων.

Δεν είναι ξεκαθαρισμένο από πού προέρχεται το όνομα της γιορτής, μιας και οι περισσότερες παγανιστικές παραδόσεις δεν γράφονταν αλλά μεταδίδονταν στόμα με στόμα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ συχνά αμφιλεγόμενη η προέλευσή τους και φυσικά να έχουν αλλάξει αρκετά με το πέρασμα του χρόνου, λαμβάνοντας στοιχεία από την κάθε εποχή και τις συνήθειες των ανθρώπων τότε. Κάποιες από τις πιθανές εκδοχές είναι:
• Να ονομάστηκε από τον Ιρλανδό θεό του θανάτου, Belten. Μιας και είναι γιορτή αναγέννησης αυτό ακούγεται λίγο περίεργο.
• Να ονομάστηκε από τον Ουαλικό θεό του ήλιου, Beli. Θα μπορούσε, αν και λένε πως αυτός ο θεός θα ήταν πιο πιθανό να γιορτάζεται στην γιορτή του ήλιου, που είναι το καλοκαίρι.
• Να ονομάστηκε από τον κέλτικο θεό της φωτιάς Belanos ή Belios
• Να ονομάστηκε από τον φοινικικό θεό Baal (ο οποίος δαιμονοποιήθηκε αργότερα από τις νέες θρησκείες που εμφανίστηκαν στην περιοχή – τι περίεργο…)
• Να προέρχεται από την λέξη balefire, επειδή αυτή την μέρα ανάβουν μεγάλες φωτιές.

Διαλέγετε και παίρνετε, όχι ότι έχει και τόση σημασία κατά την γνώμη μου.

Συμβολισμός
Σύμφωνα με την παγανιστική παράδοση αυτή την εποχή το πέπλο που χωρίζει τους κόσμους είναι πολύ λεπτό και η μαγεία της φύσης μπορεί εύκολα να μας αγγίξει αν την αφήσουμε. Ο νεαρός θεός – ο οποίος απεικονίζεται κερασφόρος, σαν τον Πάνα ή τον κέλτικο Κερνούνο (Cernunnos) – ενηλικιώνεται, και αναζητά την αγάπη της θεάς, υμνώντας την γονιμότητα και το πάθος που ανάβει με το καλοκαίρι. Κάτι που διάβασα και μ’άρεσε:

«This is a time when sweet desire weds wild delight» (αυτή είναι μια εποχή όπου η γλυκιά επιθυμία παντρεύεται την άγρια απόλαυση)*

beltane-big

Μ’αυτή την γιορτή ξεκινά το φωτεινό τμήμα του χρόνου, μια εποχή κατάλληλη για την εξωτερίκευση των συναισθημάτων, την συνεργασία με τον κόσμο γύρω μας και την αύξηση της πνευματικής αλλά και σωματικής ενέργειας (εντάξει εμένα με την ζέστη με πιάνει μαστούρα και δεν μπορώ να κουνηθώ, αλλά φαντάζομαι κάτι θα ήξεραν οι πρόγονοι και τα έλεγαν αυτά, άλλωστε τότε μάλλον δεν έκανε τόση ζέστη).

Επίσης ο Μάιος είναι ο μήνας της βελανιδιάς (Oak), που συμβολίζει την προστασία, το μυστήριο και την δύναμη. Γενικά υπάρχουν πάρα πολλοί συμβολισμοί στις παγανιστικές γιορτές και τελετές, οπότε όπως φαντάζεστε δεν μπορώ να τους απαριθμήσω όλους.

Εορτασμοί
Οι εορτασμοί για την πρωτομαγιά ξεκινούν παραδοσιακά την τελευταία μέρα του Απριλίου με την δύση του ήλιου.

Είναι μια γιορτή χαράς και ανεμελιάς κι αυτό εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Γενικά είναι καλύτερα να γιορτάζεται σε δάσος, ή κοντά στην φύση τέλος πάντων.

Ο κόσμος μαζεύει λουλούδια, ανάβει φωτιές, κρεμάει φρούτα και κέικ σε κλαδιά δέντρων, στήνει γαϊτανάκια (maypoles) – τα οποία συμβολίζουν τον θεό – και τα διακοσμεί με λουλούδια – τα οποία συμβολίζουν την θεά – και κορδέλες. Βόλτες στο δάσος, τραγούδι, χορός γύρω από το γαϊτανάκι και δρασκελιές πάνω από τις φωτιές για εξαγνισμό είναι μέρος της γιορτής.

beltane16

Αυτή την μέρα έχουμε την συμβολική ένωση της θεάς και του θεού, πράγμα που συνήθως αναπαρίσταται στις τελετές τους και κυριαρχεί το πνεύμα της ζωντάνιας, του πάθους και της ελπίδας.

Για το κλείσιμο, θέλω να πω πως ο ερχομός της άνοιξης γιορταζόταν σε όλες τις χώρες του κόσμου (όχι την 1η Μαΐου παντού φυσικά – όμως παραμένει η ίδια γιορτή με τον ίδιο συμβολισμό) και κάθε χώρα έχει τα δικά της ενδιαφέροντα έθιμα.

Υ.Γ: Όταν διάβαζα τις Ομίχλες του Άβαλον, στην περιγραφή αυτής της γιορτής κόντεψα να σκάσω – και τι δεν θα έδινα για να είμαι εκεί.  Και ρωτάω τώρα, ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα άλλαζε μια θρησκεία με τέτοιες γιορτές οικειοθελώς και με χαρά, για μια θρησκεία που αντιμετωπίζει τον έρωτα, την γυναίκα και την χαρά που προκαλεί το πάθος και η επιθυμία σαν μιάσματα;;;;

Πηγές:

*Η φράση καθώς και αρκετές πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο:

The Spiral Dance, a rebirth of the ancient religion of the great Goddes – Starhawk

Πληροφορίες πήρα επίσης από τα παρακάτω:

Wicca,  a guide for the solitary practicioner – Scott Cunningham

Sabbats, a witch’s approach to living the old ways – Edain McCoy

Earth Religions – Γραμμένο από κάτι γνωστούς μου, δεν κυκλοφορεί.

Η πρώτη εικόνα είναι από την Jane Star Wells, η δεύτερη από εδώ κι η τρίτη από εδώ

23 thoughts on “Beltane

 1. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Υπέροχο άρθρο.

  Όντως ο παγανισμός πρέπει να είναι με διαφορά η πιο «σωστή» και «καθώς πρέπει» θρησκεία σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας.

  Δεν υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να νιώθει κανείς ένοχος.
  Δεν υπάρχει κανένας μπαμπούλας/big brother θεός να σε παρακολουθεί συνέχεια.
  Και το αγαπημένο μου! Δεν κάνει εσένα και τη μίζερη, μικρή και ασήμαντη ύπαρξή σου το κέντρο του κόσμου!

 2. Ο/Η ΘΒ λέει:

  «Ξέχασες»,Ιοκάστη, να μάς πείς για τις ανθρωποθυσίες που γίνονταν τη μέρα αυτή από τους παγανιστές και την «σωστή»,«καθώς πρέπει» θρησκεία τους.

  http://www.spiritofold.co.uk/magick/wheel/beltaine.htm

 3. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Καλά θρησκεία είναι και ο παγανισμός τι περιμένεις;
  Αλλά η ανθρωποθυσία δεν ήταν το βασικό Δόγμα. Και δεν έλεγες στο παιδί σου ότι πρέπει να νιώθει ένοχο που γεννήθηκε γιατί ο καλύτερος άνθρωπος που έζησε ποτέ έπρεπε πριν 2000 χρόνια να πεθάνει για τις αμαρτίες του.
  Ούτε ο παγανισμός χρησιμοποιούταν για να πείσει αγράμματους ανθρώπους ότι αν θυσιάσουν τους εαυτούς τους θα πάνε στον παράδεισο.

  Και τι κάνανε; Καίγανε τους εγκληματίες και τους απόκληρους στην πυρά;
  Σήμερα αυτούς τους φόνους τους αναλαμβάνει η αστυνομία. Σιγά το πράμα.

  Οπότε και πάλι άποψή μου είναι ότι ο παγανισμός είναι με διαφορά η πιο «σωστή» και «καθώς πρέπει» θρησκεία σε σύγκριση με αυτές που γνωρίζω εγώ.

 4. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Γιώργο μου συμφωνώ, κι εμένα μ’αρέσει ο παγανισμός, στην τωρινή του μορφή τουλάχιστον που την έχω δει από κοντά, γιατί είναι πολύ ελεύθερη θρησκεία και χωρίς δόγμα. Πιστεύω πως οι παγανιστές, οι άθρησκοι και οι άθεοι μπορούν να συνυπάρξουν μια χαρά αυτή την στιγμή. Ίσως αν ξεπεράσουν την μεγάλη ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους να το καταφέρουν αυτό και οι υπόλοιπες θρησκείες.

  ΘΒ, δεν ξέχασα τίποτα, μπορεί να γινόντουσαν στο παρελθόν ανθρωποθυσίες σε κάποια μέρη, αυτό δεν το αρνούμαι. Στο παρόν όμως οι παγανιστές δεν ακολουθούν τέτοιες μεθόδους γιατί η θρησκεία τους είναι εξελισσόμενη, δεν κολλάει σε ανούσιες παραδόσεις και δέχεται τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται. Κι αφού μιλάω για τον σύγχρονο παγανισμό, μιας και αυτός έχει σημασία για εμένα (ζω στο τώρα, όχι στο τότε), δεν μιλάμε για ανθρωποθυσίες, δεν περιλαμβάνονται στους σύγχρονους εορτασμούς.

  Παλιά κάνανε ανθρωποθυσίες γιατί νόμιζαν ότι το αίμα κάνει τα χωράφια πιο γόνιμα. Κι εσύ αν είχες γεννηθεί τότε τα ίδια θα έκανες και δεν θα ήσουν χριστιανός…. Τώρα αν θέλεις να καταδικάσεις ή να χλευάσεις τους αρχαίους παγανιστές για αυτό είναι δικαίωμά σου. Εγώ επιλέγω να μην το κάνω γιατί για μένα δεν έχει νόημα να κρίνω κάποιους που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν με βάση τις σημερινές μας γνώσεις. Για σένα από την άλλη έχει νόημα να κρίνεις αρνητικά (και πολλές φορές παραπλανητικά) όποιον δεν πιστεύει στην θρησκεία σου αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα πιστεύω και τον τρόπο ζωής του. Αλήθεια ποιον από τους 2 μας νομίζεις πως θα προτιμούσε ο θεός σου;

 5. Ο/Η ΘΒ λέει:

  @Iocaste

  Tα έχουμε ξαναπεί στου Διαγόρα για το θέμα.
  Είσαι βέβαιη ότι οι σύγχρονοι παγανιστές έχουν απαρνηθεί τις θεωρίες τους για την χρησιμότητα των αιματηρών θυσιών αλλά και την συγκεκριμένη πρακτική;
  Μπορώ να σου αποδείξω εύκολα το αντίθετο!!!
  ΚΑΙ ΖΩΑ ΣΦΑΖΟΥΝ και ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΝΙΟΤΕ !
  Δεν είδες τον «Εξάντα» με τους αλμπίνους της Αφρικής που τους κυνηγούν οι σαμάνοι να τους σφάξουν για να κάνουν τα μαγικά τους;
  Ο σύγχρονος δυτικοευρωπαϊκός νεοπαγανισμός σε ένα του μεγάλο ποσοστό είναι είτε νεοσατανιστικού, είτε new age προσανατολισμού.
  Και βλέπει κανείς πολλά αστεία (έλληνες αρχαιολάτρες να ρίχνουν τα ταρώ και άλλα χαρωπά) αλλά και επικίνδυνα (τελετουργικές δολοφονίες όπως αυτές της Παλλήνης)

 6. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Αυτό ακούγεται ενδιαφέρον.
  Που μπορούμε να μάθουμε για τα ζώα και τους ανθρώπους που σφάζονται, και τη σύνδεσή τους με τον παγανισμό;

 7. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  @ΘΒ

  φυσικά και δεν μπορώ να μιλήσω για όλους τους παγανιστές του κόσμου, αλλά έχω συμμετάσχει σε παγανιστικές τελετές στην Ουαλία και μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως δεν σφάζαμε τίποτα. Επίσης έχω ακόμα επαφές με παγανιστές από όλο τον κόσμο μέσω ενός group και ούτε αυτοί σφάζουν κάτι. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα που ξέρω είναι από Κροατία, Φιλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και από διάφορα μέρη στην Αμερική. Είναι όλοι τους πολύ ήρεμα άτομα, αρκετά ισορροπημένα και δεν τους αρέσουν ούτε οι σκοτωμοί ούτε οι θυσίες.

  Βέβαια παντού υπάρχουν οι «καλοί» κι οι «κακοί», δεν υποστήριξα ποτέ ότι όλοι οι παγανιστές (ή όλοι οι άθεοι) είναι καλά άτομα.

  Πάντως μην πιστεύεις πάντα ό,τι διαβάζεις, καμιά φορά άμα ζεις κάποια πράγματα βλέπεις πως είναι τελείως διαφορετικά από ό, τι τα παρουσιάζουν. Κι όπως σου έχω ξαναπεί προτιμώ να κρίνω από τις εμπειρίες μου παρά από την παραπληροφόρηση των άλλων. Κι οι εμπειρίες μου με τους παγανιστές ήταν καλές. Αν δω κάτι κακό θα το πω, μην ανησυχείς…

  Επίσης ένας φίλος (στην Ουαλία πάλι) μου έμενε μ’ένα παιδί που άνηκε σε νεοσατανιστικό γκρουπάκι και σε πληροφορώ πως δεν ήταν καθόλου επικίνδυνοι (αν και προσωπικά δεν με εξέφραζαν καθόλου και μου φαινόντουσαν και αστεία όλα αυτά – αλλά πάντως επικίνδυνοι δεν ήταν).

  Άμα θέλουμε να βλέπουμε μόνο τα κακά είναι πολύ εύκολο, ειδικά άμα βασιζόμαστε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που απλά προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για να βγάλουν κάτι παραπάνω. Άμα όμως είσαι καλοπροαίρετος άνθρωπος και δίνεις ευκαιρίες μπορεί να εκπλαγείς από αυτά που θα ανακαλύψεις. Διαλέγεις και παίρνεις. Εγώ έχω διαλέξει το δεύτερο.

  @Γιώργος

  Σιγά το ενδιαφέρον… Άμα θες να μάθεις παραπάνω για τον παγανισμό μπορώ να σου στείλω διάφορα και να δεις και να μιλήσεις με πραγματικούς παγανιστές. Αλλά μπορεί αν απογοητευτείς αν περιμένεις περίεργα πράγματα, φυσιολογικοί άνθρωποι είναι με φυσιολογικές ζωές…Ας τα αφήσουμε όμως αυτά και ας ασχοληθούμε καλύτερα με τα δικά μας, πίστεψέ με, έχουν περισσότερο ενδιαφέρον 🙂

 8. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Εγώ ζήτησα πληροφορίες απλά επειδή ανέφερε διάφορα ο ΘΒ. Όχι ότι με πολυενδιαφέρει, και μάλλον δεν δεν έχει και σημασία τελικά. Τρελοί υπάρχουν παντού. xD

 9. Ο/Η ΘΒ λέει:

  @Γιώργο

  Oι παραδοσιακοί παγανιστές και εννοώ αυτούς που παρέλαβαν τον παγανισμό από τυς προγόνους τους ,δηλαδή οι παγανιστές της Αφρικής ,οι σαμανιστές τής Ασίας και της Αμερικής ,οι οπαδοί της θεάς Κάλι στην Ινδία, οι αβορίγινοι της Αυστραλίας κ.ο.κ πραγματοποιούν ΟΛΟΙ αιματηρές θυσίες!

  Στη μαϊμού εκδοχή του παγανισμού που έχει εισβάλλει μέσω της new age κουλτούρας στις δυτικές κοινωνίες η πρακτική των αιματηρών θυσιών γίνεται γαργάρα για ευνόητους επικοινωνιακούς λόγους.

  Ωστόσο πάντα υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα των θυσιών αυτών.

  Στους δε wiccan ,όχι σπάνια γίνεται προσφορά στα πνεύματα του αίματος της έμμηνης ρύσης ή ακόμα και εμβρύων από αμβλώσεις.

  Δες τον τελευταίο «Εξάντα» που προανέφερα και θα πάρεις μιά ιδέα για το θέ

 10. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Κοίταξε να δεις Γιώργο μου, ο ΘΒ ότι δεν καταλαβαίνει και δεν του αρέσει το δαιμονοποιεί και το χλευάζει, το έκανε πάντα, είμαστε παλιοί «γνωστοί» βλέπεις.

  ΘΒ το ότι μια θρησκεία δέχεται να εξελιχθεί και να κρατήσει κάποια στοιχεία από το παρελθόν της και να απορρίψει κάποια άλλα τα οποία θεωρεί περιττά ή για τα οποία θεωρεί πως υπάρχουν επιστημονικές εξηγήσεις πλέον, μόνο ένας φανατικός χριστιανός θα μπορούσε να το θεωρήσει ως κακό και ως «μαϊμού» εκδοχή. Βέβαια γενικά η έννοια της εξέλιξης δεν σου κάθεται καλά όπως ξέρω.

  Όπως είπα και στο προηγούμενο σχόλιο, όσοι παγανιστές έχω γνωρίσει – και είναι πάρα πολλοί, στο ένα γκρουπάκι είμαι 9 χρόνια σχεδόν – δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που θέλουν να περιγράφουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι χριστιανοί. Αλήθεια ΘΒ εσύ πόσους παγανιστές έχεις γνωρίσει; Με πόσους παγανιστές έχεις μιλήσει για τα έθιμά τους και για τον τρόπο σκέψης τους;

  Τώρα βέβαια πολλοί προτιμούν να κρίνουν χωρίς να ξέρουν, απλά γιατί τους βολεύει καλύτερα, αν μάθουν μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και αυτό θα ήταν πραγματικά τραγικό για τον εγωισμό τους.

  Έχω 3 ερωτήσεις ΘΒ:

  1. Σαν χριστιανός που λες ότι είσαι, δεν ντρέπεσαι που κρίνεις τους πάντες έτσι αλόγιστα βασιζόμενος μόνο σε ό,τι στοιχεία βρίσκεις που υποστηρίζουν την θρησκεία σου; Αυτές είναι οι διδασκαλίες της αγάπης που μας λέτε ότι έχετε; Άτομα σαν κι εσένα δημιουργούν κακό όνομα στον Χριστιανισμό.

  2. Ελπίζεις ότι με τις αισχρές συκοφαντίες σου θα πείσεις κάποιον; Αν έχεις προσέξει σχεδόν ό,τι γράφω είναι πράγματα που είτε έχω ζήσει είτε έχω ψάξει πολύ και ανούσιες προσβολές και ψέματα δεν περνάνε, απλά γιατί τίποτα δεν μπορεί να ισοπεδώσει μια εμπειρία και ποτέ δεν γράφω πράγματα που δεν μπορώ να τεκμηριώσω.

  3. Θες να χρησιμοποιήσεις σαν επιχείρημα φυλές της Αφρικής που δεν έχουν καμία επαφή με τον πολιτισμό; Δηλαδή άτομα που ζουν όπως ζούσαν οι πρόγονοί τους πριν από χιλιάδες χρόνια και δεν ξέρουν καν τί θα πει επιστήμη και ζουν σε πραγματικά πρωτόγονες για τα δεδομένα μας καταστάσεις είναι για σένα η απόδειξη πως ο σύγχρονος παγανισμός είναι κατακριτέος; Και κρίνεις αυτά τα άτομα με όλες τις δυσκολίες που έχουν στον τρόπο που ζουν για τις συνήθειές τους; Ξανά θα έπρεπε να ντρέπεσαι κατά την γνώμη μου.

  Εσύ ΘΒ τσουβαλιάζεις τους πάντες εκτός από τους χριστιανούς. Δεν μπορείς προφανώς να καταλάβεις πως το ότι είναι κάποιος παγανιστής δεν σημαίνει ότι είναι ίδιος σε τρόπο σκέψης και συνήθειες με όλους τους παγανιστές του κόσμου, υπάρχει διαφορετικότητα και μοναδικότητα στον κάθε άνθρωπο.

  Το είπα από την αρχή πως δεν είναι όλοι οι παγανιστές άγιοι και προφανώς και θα υπάρχουν και ακραίοι και τρελοί ΑΛΛΑ το αγνόησες επειδή δεν σε ΒΟΛΕΥΕ. Γιατί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ξέρεις πως δεν είναι κι όλοι οι χριστιανοί άγιοι και πως και στις τάξεις σας υπάρχουν και ακραίοι και τρελοί, όπως παντού. Αλλά είπαμε, εσύ θες μόνο να συκοφαντείς τους άλλους. Αλλά τώρα συκοφαντείς και φίλους μου, οπότε θα σε παρακαλέσω να προσέχεις λίγο τι λες.

 11. Ο/Η stardust30 λέει:

  Ρε συ θουβου δεν μας είπες γιατί ο Αβραάμ (ο μάγος που είναι και πρόγονός σας) θυσίασε τον Ιωσήφ; Τί είδους έθιμο είναι να θυσιάζεις τον γιό σου επειδή ο θεός σου είχε όρεξη για ανθρωποθυσία;
  Εσένα αν ο θεός σου έλεγε να θυσιάσεις το παιδί σου θα το έκανες; Θα τον τραβούσες πάνω στο βουνό (λες και δεν μπορούσε να τον σφάξει στο σπίτι αλλά ήθελε βουνά ο «Κύριος» για να χει καλύτερα θέα-φαίνεται ο πανταχού-παρών ενοχλείται από τα ντουβάρια γιατί του κόβουν το σήμα).
  Με τέτοιους προγόνους σαν τον Αβραάμ πως τολμάς και εκφέρεις γνώμη για τις δήθεν ανθρωποθυσίες των θρησκείων που ανταγωνίζονται την δική σου ; Σε ενοχλεί επειδή χάνετε πελάτες;
  Μήπως με τον άλλο πρόγονό σου τον Λωτ που βίασε τις κόρες του νιώθεις υπερηφάνεια;
  Υπάρχει μια παροιμία που λέει «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»..

 12. Ο/Η Γιώργος λέει:

  ΛοΛ, είπα να είμαι διακριτικός και να μην πω για Αβραάμ και σια. Αλλά ο/η αστερόσκονη το συνόψισε όμορφα. xD

 13. Ο/Η ΘΒ λέει:

  @Iocaste

  Eίναι άλλο πράγμα να φαντάζεσαι μια ιδεατή πραγματικότητα, όπως κάνεις εσύ, και άλλο να αντιμετωπίζεις την αλήθεια κατάματα.
  Ο παγανισμός ήταν και παραμένει στενά συνδεδεμένος με τελετουργικές αιματηρές θυσίες.
  Αυτό είναι πολύ εύκολα διακριτό ακόμα και στη μουσική και τους στίχους συγκροτημάτων με νεοπαγανιστικό-νεοσατανιστικό προσανατολισμό.
  Δεν λέω ότι όλοι όσοι μετέχουν σε τέτοιες κινήσεις είναι θιασώτες τέτοιων πρακτικών, αλλά είναι βέβαιο ότι στη θεωρία αυτών των θρησκειών περιλαμβάνονται αιματηρές θυσίες.

  @stardust

  O Aβραάμ απέχει από εμένα 3000 χρόνια και βάλε.
  Ο Στάλιν,ο Εμβέρ Χότζα, ο Πόλ Ποτ απέχουν από εσένα ,τον σύγχρονο άθεο, μόλις μερικές δεκαετίες.
  Αν εγώ οφείλω να απολογηθώ για μιά ανθρωποθυσία που δεν έγινε ποτέ, εσύ οφείλεις να μη κάνεις το παγώνι όταν καλείσαι να δώσεις εξηγήσεις για τα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο όνομα του άθεου «επιστημονικού υλισμού».

 14. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  ΘΒ είσαι απίστευτος!!!

  Ο Αβραάμ απέχει από εσένα 3000 χρόνια και βάλε αλλά οι σύγχρονοι παγανιστές από τους παλιούς όχι;;; Αυτό θα πει εξετάζω τα πάντα με δυο μέτρα και δύο σταθμά!!!

  Διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα όπως σε βολεύει και μάλλον δεν μπορείς να δεις κάτι άλλο οπότε δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα να σου πω οτιδήποτε.

  Επειδή όμως λυπάμαι γενικά τους ανθρώπους που ζουν τέτοιες ζωές, θα κάνω μια προσπάθεια για σένα.

  Λοιπόν, για να μαθαίνουμε λιγάκι:

  Αυτός που ζει σε μια ιδεατή πραγματικότητα είναι αυτός που την ζει από τον καναπέ του, που δεν έχει ζήσει κάποια πράγματα αλλά βγάζει συμπεράσματα για αυτά από τα όσα ακούει, και φυσικά ακούει επιλεκτικά μόνο όσα θα επιβεβαιώσουν στο μυαλό του την εικόνα της πραγματικότητας όπως αυτός θα ήθελε να είναι.

  Αυτός που έχει ΖΗΣΕΙ κάποιες καταστάσεις και έχει άποψη για αυτές δεν ζει σε μια ιδεατή πραγματικότητα αλλά ΣΤΗΝ πραγματικότητα.

  Και σε ξαναρωτώ, πόσους παγανιστές έχεις γνωρίσει; Και σου ξαναλέω 9 χρόνια τώρα έχω επαφή με πάρα μα πάρα πολλούς παγανιστές, οπότε αυτά που λέω δεν τα βγάζω από το μυαλό μου ούτε τα άκουσα στον χαρδαβέλα. Τα έχω ζήσει.

  Και παρεμπιπτόντως προς τιμήν τους αποδέχονται μια χαρά το γεγονός πως είμαι άθεη, γιατί είναι αγνοί όντως, με κρίνουν από τις πράξεις μου κι όχι από το αν πιστεύω αυτό που πιστεύουν και η θρησκεία τους δεν είναι μαγαζάκι να προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους πελάτες, σε αντίθεση με μερικούς μερικούς χριστιανούς που μόνο να κρίνουν ξέρουν και νομίζουν ότι θα κερδίσουν και την βασιλεία των ουρανών με τέτοια συμπεριφορά.

  Όσο για την μουσική, εντάξει δεν περίμενα να καταλάβεις ποτέ εσύ συγκεκριμένα τί σημαίνει η μουσική, κι εκεί δεν θα κάτσω να χαλάσω το σάλιο μου…

  Επίσης θα ήθελα να σε παρακαλέσω τα κόμπλεξ σου επειδή η θρησκεία σου χάνει έδαφος να μην τα βγάζεις εδώ (αυτό πάει στην απάντηση που έδωσες στον stardust) και τέλος πάντων άμα σεβόσασταν την ελεύθερη βούληση εσείς οι χριστιανοί δεν θα μας πρήζατε επειδή δεν συμφωνούμε μαζί σας.

  ΑΛΛΗ μια απόδειξη πως είστε μόνο λόγια… (όχι όλοι βέβαια, βλέπουμε και παραδείγματα σαν του LOL που όντως την ζουν την θρησκεία τους… Καλό κουράγιο σ’εσάς γιατί ακόμα και ανάμεσα στους «ομοϊδεάτες» σας είστε μόνοι σας δυστυχώς).

 15. Ο/Η ΘΒ λέει:

  @Iocaste

  O παγανισμός,στις διάφορες μορφές του, είναι ενεργή θρησκεία σε πολλές περιοχές του πλανήτη και έτσι δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί ότι δήθεν πρόκειται για εφεύρεση εκ του μηδενός.
  Όταν ακούγονται αστειότητες τύπου «τι καλός ο παγανισμός και τι κακός ο χριστιανισμός» κάποιος πρέπει να σας δείξει την πραγματικότητα.
  Κι η πραγματικότητα απέχει πολύ από new age εκδηλώσεις τύπου Στόουνχετζ τις οποίες έχεις υπόψη σου.
  Η ηθογραφία,λαογραφία,ανθρωπολογία ΟΛΩΝ των παγανιστικών θρησκειών στον κόσμο (με εξαίρεση ισως κάποιων ολιγάριθμων νησιωτικών φυλών του ειρηνικού) περιλαμβάνει ακόμη και σήμερα ζωοθυσίες και ,όχι σπάνια, ανθρωποθυσίες.
  Η μαϊμού ,new age εκδοχή, τού παγανισμού που έχεις υπόψη σου και υποστηρίζεις , μοιάζει λίγο με το κίνημα των χίππυς και προσπαθεί να συνδυάσει βουδιστικούς διαλογισμούς,ινδουιστικό ταντρισμό, δυτική αστρολογία,κέλτικους ρούνους ,ινδιάνικο σαμανισμό,θετική σκέψη , mind control κλπ σε έναν πανθρησκειακό αχταρμά.

  Kρίνουμε ,γιατί δεν είμαστε βλάκες ώστε να αρνηθούμε την ομορφιά της ορθόδοξης,αναστάσιμη παράδοσης μας και να αναμασάμε τους θανατολαγνικούς βορειοευρωπαϊκούς βαρβαρικούς εμετούς τύπου Lordi.

 16. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Χαχαχα, βρε ΘΒ πραγματικά να’σαι καλά γιατί είχα τα νεύρα μου σήμερα και μ’έκανες και γέλασα!!!!!!!!!!!!

  Μιλάει ο χριστιανός για θρησκείες που δεν γεννήθηκαν εκ του μηδενός οπότε κρίνονται και από το παρελθόν τους (ενώ ο χριστιανισμός μια αγιοσύνη έχει να επιδείξει μονάχα ανά τους αιώνες), κρίνει τους πάντες εκτός από τα χαΐρια της δικής του θρησκείας και φυσικά ως αντιπρόσωπους της βορειοευρωπαΐκής σκηνής θεωρεί τους Lordi από την eurovision!!!

  Εγώ ξέρω πολύ καλά τί είναι και ο χριστιανισμός και ο παγανισμός, και προτιμώ τον 2ο ναι, λυπάμαι που σου είναι τόσο αχώνευτο αυτό, αλλά δεν θα πάρω «μαθήματα» από κάποιον που δεν έχει πραγματικά ιδέα και φαίνεται σε κάθε σχόλιο όλο και περισσότερο. Προτιμώ να μαθαίνω από ανθρώπους που ξέρουν κάτι παραπάνω, που αγαπούν την γνώση και δεν είναι κολλημένοι στις παρωπίδες τους, άσχετα με το αν είναι χριστιανοί, άθεοι κλπ…. Εσύ συνέχισε να κρίνεις τους πάντες επειδή θεωρείς πως έτσι δείχνεις ότι δεν είσαι βλάκας, εγώ έχω καλύτερα πράγματα να κάνω, όπως το να τους γνωρίζω και να αναγνωρίζω την αξία του διαφορετικού για παράδειγμα 🙂

  Κατά τ’άλλα δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο, τα είπες όλα εσύ για μένα!!!

 17. Ο/Η stardust30 λέει:

  Ποιός σου είπε βρε ανεγκεφαλε φαλακρε πρακτορα πως ο στάλυν είναι απόγονός μου;
  Ποιός σου είπε πως επειδη ειμαι άθεος είμαι και οπαδός του κομμουνισμού;
  Κάποτε θα πρέπει να βρεις νεα επιχειρηματα γιατι με τις μαλακιες αυτές κανένας δεν πείθεται πλεον.
  Όταν σου λέω πως ο Αβραάμ είναι προγονός σου το στηρίζω στο γεγονός πως τα κωλόχαρτα που αποκαλείς «ιερές γραφές» και τα λατρεύεις ως «θεόπνευστα» τον έχουν σαν το πρότυπο – άρα είναι και δικό σου πρότυπο και χαίρεσαι να λες πως έιναι πρόγονός σου.
  Ο Στάλυν βρε πίθηκε είδες να γράφει καμία βίβλο για τους άθεους; Είδες να επιβάλλει καμία αθεΐα στο κράτος του; Ο Στάλυν (ο Λένιν, ο Χότζα και τα άλλα παιδιά) επέβαλλαν θρησκεία με αρχηγούς τους ίδιους βρε καραγκιόζη.
  Αλλά είσαι τόσο ανεγκέφαλος που δεν υπάρχει περίπτωση να δεις την αλήθεια κατάματα, γι’αυτό πήγαινε στην εκκλησίτσα σου, άναψε κανένα κεράκι και προσευχήσου μήπως αποκτήσεις μία ιδέα μυαλό.
  Το αστείο με την πάρτη σου είναι πως όσες φορές και να σου απαντήσει κανείς εσύ έχεις κολλήσει με το ίδιο σαθρό επιχείρημα.
  Κάποτε ελπίζω να χτυπήσεις σε κανέναν τοίχο ώστε να αρχίσει να πέρνει στροφές το κεφάλι σου και να καταλάβεις πόσο μπουρδολογείς.
  Πάντως ασχέτως αν απέχετε 3000 χρόνια από τον παππού σου τον Αβραάμ βλέπω τα ίδια σκατά κουβαλάτε στο κεφάλι- αλήθεια τί γνώμη έχεις που έγινε νταβατζής της γυναίκας του δύο φορές; Τί λέει η «χριστιανική» ηθική γι’αυτό;

 18. Ο/Η ΘΒ λέει:

  M αρέσει το αμόκ.Συνέχισε.
  Προς το παρόν για να ξεστραβωθείς δες ποια κράτη εφάρμοσαν τον κρατικό αθεϊσμό που υποστηρίζεις και τα λέμε:

  http://en.wikipedia.org/wiki/State_atheism

  Όσο για την Παλαιά Διαθήκη ,έχει πολλά πράγματα (λιθοβολισμούς,εκδικήσεις,πολυγαμίες) τα οποία καταργήθηκαν στην Καινή Διαθήκη.

 19. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Αν και αυτή η «συζήτηση» δεν πάει πουθενά και δεν νομίζω να ξαναπώ τίποτα.
  Αλλά καθαρά «εγκυκλοπαιδικά» και επειδή συμφώνησα με stardust πριν για παλαιά διαθήκη και μια που ο ΘΒ λέει ότι όλα στην Κ.Δ. καταργούνται έχω να πω το εξής:

  Το όλο θέμα της καινής διαθήκης είναι μία ανθρωποθυσία. Μια ανθρωποθυσία που ο πιο αγνός θυσιάζεται για όλη τις αμαρτίες όλης της ανθρωπότητας.
  Όσες θυσίες και ανθρωποθυσίες ξέρω εγώ έχουν γίνει ή για προσφορά στους θεούς ή για εξαγνισμό. Με τον Ιησού γίνεται το δεύτερο. Και ως ανάμνηση αυτής της θυσίας (αν και μερικοί θεολόγοι όπως ο πατέρας μου διαφωνούν και λένε ότι δεν είναι απλά ανάμνηση, δεν θέλω να φαντάζομαι τι μπορεί να είναι) πίνουμε και τρώμε «συμβολικά» το σώμα και το αίμα του ανθρώπου από την ανθρωποθυσία (όπως στις περισσότερες θυσίες ανθρώπων και μη) για να «εξαγνιστούμε». Οπότε σίγουρα οι χριστιανοί δεν σκοτώνουν ανθρώπους σήμερα, αλλά η όλη ιδέα βασίζεται σε αυτήν ακριβώς την ένοια της ανθρωπο-θυσίας.

  Δεν θέλω να θίξω κανέναν και ούτε υπονοώ τίποτα περισσότερο από αυτά που λέω, και λέω τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ. Με άλλα λόγια…… «απόψεις»

 20. Ο/Η ΘΒ λέει:

  Γιώργο

  Μα όλη η έννοια της αγάπης δεν βασίζεται στην θυσία;
  Αν αγαπάς το παιδί σου και δείς ότι κινδυνεύει η ζωή του από ένα αυτοκίνητο ,θα πέσεις εσύ στις ρόδες του για να το σώσεις.
  Η θυσία του Χριστού έχει αυτό ακριβώς το νόημα ,τής έμπρακτης εκδήλωσης της Αγάπης στην έσχατη έκφραση της ως αυτοθυσία και μάλιστα στην πιο ταπεινωτική της μορφή.

 21. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Άλλο η θυσία που κάνεις για κάποιον κι άλλο να θυσιάζεις κάποιον, το παιδί σου πχ, γιατί στο ζήτησε ο θεός σου..

  Γιώργο έχεις απόλυτο δίκιο, η κουβέντα δεν βγάζει πουθενά γιατί για να γίνει διάλογος χρειάζεται κι από τις 2 πλευρές όρεξη να ακούσουν και να συζητήσουν ώριμα.

  ΘΒ λυπάμαι αλλά άμα απαντάς μόνο σε ότι σε συμφέρει, διαστρεβλώνεις όλες τις έννοιες και πολύ συχνά και τα λεγόμενα των συνομιλητών σου και δεν λαμβάνεις υπόψη σου καμία από τις απαντήσεις που σου δίνουν δεν μπορεί να γίνει διάλογος.

  Αν διαφωνείς με μια άποψη το λες μια φορά και σταματάς, δεν συνεχίζεις αέναα να λες τα ίδια και τα ίδια μπας και πείσεις κάποιον. Δεν έχω σκοπό να μπω σ’αυτό το χαζό παιχνίδι, έχουμε και δουλειές, ό,τι λέω θα το λέω 1 φορά κι αν δεν σ’ενδιαφέρει να το ακούσεις μπορείς άνετα να μην το κάνεις, δεν σε αναγκάζω να με διαβάζεις. Αν επιλέγεις να με διαβάζεις όμως ΠΡΕΠΕΙ και να ακούς αυτά που σου λέω κι όχι αυτά που θα ήθελες να πιστεύεις ότι σου λέω.

 22. Ο/Η stardust30 λέει:

  @ Γιώργο έτσι ακριβώς είναι- βλέπεις οι παλαβοί χριστιανοί πιστεύουν πως πίνουν αίμα και τρώνε κρέας- το κρέας του υποτιθέμενου ιδρυτή της θρησκείας τους- αν και ο ίδιος ο «ιδρυτής» ήταν οπαδός του ιουδαϊσμού και ουδέποτε ζήτησε να ιδρυθεί παραμάγαζο στο όνομά του- αυτό το έκανε ο Σαούλ επειδή «είδε όραμα».
  @ θουβου είσαι αξιοθρήνητος.. και μόνο που προσπαθείς να μου υποδείξεις σε τί πιστεύω εγώ άθλιε συκοφάντη. Πάντως ξέρεις να «τρολάρεις» καλά βλέπω, έχεις μάθει την τέχνη της παραπλάνησης από το κύριο θέμα.

 23. Ο/Η Panagiotis Balourdos λέει:

  Πολύ ενδιαφέρον το πόνημά σου περί «Beltane» και αξιόλογο.
  Εγώ το μόνο που ήξερα γι’ αυτήν ήταν από το ομότιτλο τραγούδι των Jethro Tull, ένα ξεχασμένο κομμάτι τους το οποίο το βρίσκουμε ως bonus track στο album «Songs from the wood»

  «Beltane»
  Have you ever stood in the April wood and called the new year in?
  While the phantoms of three thousand years fly as the dead leaves spin?
  There’s a snap in the grass behind your feet and a tap upon your shoulder.
  And the thin wind crawls along your neck it’s just the old gods getting older.
  And the kestral drops like a fall of shot and the red cloud hanging high
  come a Beltane.
  Have you ever loved a lover of the old elastic truth?
  And doted on the daughter in the ministry of youth?
  Thrust your head between the breasts of the fertile innocent.
  And taken up the cause of love, for the sake of argument.
  Or while the kisses drop like a fall of shot from soft lips in the rain
  come a Beltane.
  Happy old new year to you and yours.
  The sun’s up for one more day, to be sure.
  Play it out gladly, for your card’s marked again.

  Have you walked around your parks and towns so knife-edged orderly?
  While the fires are burned on the hills upturned in far-off wild country.
  And felt the chill on your window-sill as the green man comes around.
  With his walking cane of sweet hazel brings it crashing down.
  Sends your knuckles white as the thin stick bites. Well, it’s just your groaning pains.
  Come a Beltane. Come a Beltane.
  Come a Beltane. Come a Beltane.
  Come a Beltane. Come a Beltane.
  Come a Beltane. Come a Beltane.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s