Καιγόμαστε;

Γίνεται ένα θεματάκι τελευταία για την καύση των νεκρών. Καταρχήν άντε μπράβο επιτέλους! Είναι δικαίωμα του καθένα να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του και στην ζωή και στον θάνατο. Οπότε σκουλήκια, στάχτες, διαλέχτε κόσμε και πάρτε!!

Νομίζω όμως πως δεν συμφωνώ με αυτούς που λένε πως πρέπει η εκκλησία να διαβάζει αυτούς που καίγονται. Όταν πιστεύεις σε μια θρησκεία και ακολουθείς το δόγμα της δεν ακολουθείς ό, τι σε βολεύει μόνο. Από την στιγμή που για τον Χριστιανισμό η ταφή στο χώμα είναι σημαντική και η ανάσταση νεκρών αναμενόμενη θα πρέπει ένας πιστός να το σεβαστεί αυτό και να το δεχτεί. Δόγμα σημαίνει αυτό ακριβώς: «η καθιερωμένη πίστη ή δοξασία που υποστηρίζεται από μία θρησκεία, ιδεολογία ή κάθε είδους οργανισμό. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφισβήτηση, αντίρρηση ή απόκλιση από αυτό.» (:Dogma is the established belief or doctrine held by a religion, ideology or any kind of organization: it is authoritative and not to be disputed, doubted or diverged from – από το wiki)

fire_37

Δεν καταλαβαίνω με ποια λογική κρατάει ο καθένας ό, τι του αρέσει και απορρίπτει τα υπόλοιπα όταν μιλάμε για μια θρησκεία. Καλά λέει η εκκλησία (για να είμαστε και αντικειμενικοί), άμα θες κύριε να είσαι χριστιανός πρέπει να πάρεις όλο το πακέτο που προσφέρουμε, αλλιώς πολύ απλά δεν είσαι, είσαι αιρετικός. Και αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος το καταλαβαίνει πολύ καλά η εκκλησία: Δεν μπορείς φίλε μου να πεις, α μ’ αρέσει να κοινωνάω αλλά δεν μ’ αρέσει η εξομολόγηση οπότε κάνω το 1ο και δεν κάνω το 2ο. Όταν σου λέει η θρησκεία σου πως υπάρχει κάποιος λόγος και για το ένα και για το άλλο δεν διαλέγεις, τα κάνεις και τα δύο. Είναι πολύ εύκολο να δηλώνει ο καθένας χριστιανός ή οτιδήποτε άλλο, και να μην κάνει τίποτα. Αυτό όμως δεν αρκεί, δεν βάζεις μια ταμπελίτσα στον εαυτό σου και τέλειωσε. Πρέπει αν αποδείξεις ότι είσαι αυτό που λες με πράξεις και το να κάνεις μόνο τα εύκολα δεν αποτελεί απόδειξη για τίποτα.. Και οι πράξεις του κάθε πιστού πρέπει να είναι σύμφωνες με την διδασκαλία της εκκλησίας, όπως είπα και στο προηγούμενο άρθρο (ερμηνείες) δεν γίνεται να ερμηνεύει ο καθένας τις γραφές όπως θέλει και να κάνει τα δικά του. Υπάρχει επίσημη «γραμμή» για το δόγμα…

Με λίγα λόγια, αν σε κάποιον δεν αρέσει κάτι στο δόγμα του θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Να το ψάξει καλύτερα και να δει γιατί το δόγμα προτείνει αυτό το συγκεκριμένο πράγμα, και ή να κατανοήσει τους λόγους και να τους δεχτεί ή να τους απορρίψει αν δεν του κάνουν και να συνειδητοποιήσει πως δεν ανήκει σ’ αυτό το δόγμα τότε και να το πάρει απόφαση… Δεν μπορούμε όμως να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο!

fire

Περισσότερα για την καύση νεκρών:

http://www.lifo.gr/content/x6/1798lifo

http://www.iospress.gr/mikro1997/mikro19971206.htm

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=23488

http://news.pathfinder.gr/greece/politics/531326.html

Advertisements

13 thoughts on “Καιγόμαστε;

 1. Ο/Η Κλείτωρ λέει:

  ναι αλλά όμως το βασικό δόγμα τους λέει «γεμίστε τα παγκάρια» οπότε επιτρέπονται οι κατά καιρούς όποιες αλλαγές στα υπο-δόγματα προκειμένου να εφαρμοστεί το κύριο. Άλλωστε αρχής εξ’ αρχής άυτό κάνουν συνεχώς. Μιλάνε με τον θεό τους και τα φέρνουν κατά πως τους βολεύει, ήτοι ποίμνιο να ‘χουμε ν’ αρμέγουμε. Θα κάνουν λοιπόν μια σύνοδο οι άγιοι πατέρες (αμαν τι λέω σήμερα) θα μιλήσουν με τον θεό και θ’ αλλάξει το σχέδιο. Πλέον θα μπορούν να…. αναστηθούν και οι καμένοι (τι σκατά παντοδύναμος είναι άλλωστε) και λήξη του προβλήματος. Ο θεός άλλαξε γνώμη.

 2. Ο/Η Dreaming_world λέει:

  Γεια και από εμένα!

  Πολύ ωραίο άρθρο Ιοκάστη και επίκαιρο… !!!

  Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη με το δικαίωμα καύσης των νεκρών!!

  Τώρα, εντάξει.. για το δόγμα, τους πιστούς και τις θρησκείες…

  Έλα τώρα!!

  Οι μισοί δε ξέρουν καν το δόγμα…
  Οι άλλοι μισοί είναι πιστοί γιατί έτσι «γεννήθηκαν» (μη παρεξηγηθώ, εννοώ την βάπτιση σε ηλικία 3 χρονών -διότι αυτή είναι και ώριμη ηλικία για να επιλέξει θρησκεία ο άνθρωπος?!?!)…
  Και άλλοι τόσοι, κάνουν απλά τα τυπικά, είτε λόγω παράδοσης είτε λόγω συνήθειας?!? (την ανάσταση θα πάμε εκκλησία, όλε!! να δούμε και να κουτσομπολέψουμε και όοολο το χωριό… )

  Πάντως, από κοινωνικής απόψεως νομίζω είναι ένα πολύ καλό βήμα…

  Καιρός ήταν, να έχουμε δικαίωμα και «μετά το θάνατο»

  Και πάλι μπράβο για το άρθρο!!

 3. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Γεια σου γλυκούλααααα!!

  Ναι ρε καιρός ήταν να αρχίσουμε το κάψιμο (το κυριολεκτικό :p).

  Όντως οι πιστοί έτσι είναι… Δες αν θες αυτό http://diagoras.wordpress.com/2008/08/12/militant_atheism/, έχει κατηγορίες πιστών στο τέλος του άρθρου, πολύ πετυχημένο κατά την γνώμη μου….

 4. Ο/Η atumrakis λέει:

  Τελειώνοντας με την προφητεία του Αγίου Καρδαμούκη του Νοσφεράτου:

  «Και έτσι ήρθε το τέλος.

  Για τα σκουλήκια.»

 5. Ο/Η Άθεος λέει:

  Μα τι φοβούνται οι χριστιανοί… με το κάψιμο δεν θα βρικολακιάζουν κι όλας!
  Βέβαια, αν ήταν, να γίνονται έτσι οι βρικόλακες
  στο διάολο να πήγαινε!
  Είδατε…. Αυτή φοράει και σταυρό… και σε άλλες φωτογραφίες… μας τον έκρυβε!

 6. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Αααααααα, φίλε Άθεε βρήκες μια μεγάλη αδυναμία και αγαπημένο αβαταράκι. Για περισσότερους βρικόλακες (όπως έχεις ίσως καταλάβει τους έχω μια συμπάθεια) αναμείνατε στις οθόνες σας!!! 🙂

 7. Ο/Η Άθεος λέει:

  Σε βρικόλακες έχεις συμπάθεια ή σε ανθρώπους θύματα;

 8. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Κλείτωρ

  θεϊκό αυτό με τα παγκάρια, αφού σκεφτόμουν να βάλω το σχόλιό σου μέσα στο άρθρο.. Χεχε, σε λίγο θα ανασταίνονται και οι ομοφυλόφιλοι, όσοι κάνουν σεξ πριν το γάμο και τέτοια ε; Κοίτα εξέλιξη η θρησκεία!!!

  Atumrakis

  αχ όχι κρίμα τα σκουλήκια, ελπίζω να μην θέλουν όλοι να καούν τώρα, κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτά!!

  Άθεε

  νομίζω πως ξέρεις την απάντηση.. Στους βρικόλακες βέβαια.. Κάποτε είχα και σε ανθρώπους θύματα, έλεγα «αααα τους καημένους, κρίμα είναι», τώρα τελευταία έχουν αρχίσει να με εκνευρίζουν όμως. Αφενός γιατί συχνά είναι σαν να μιλάς σε τοίχο και αφετέρου γιατί μερικοί την βρίσκουν με το να το παίζουν θύμα και όλος ο κόσμος να ασχολείται μαζί τους. Γενικά δεν μπορείς, και δεν έχεις και το δικαίωμα θεωρώ, να βοηθήσεις όποιον δεν το θέλει. Οπότε πλέον αφήνω τα θύματα στην ησυχία τους 😉

 9. Ο/Η panasonic λέει:

  eudi kalimera
  thelona sou po oti to anafereto dikaioma tis epilogis tou tropou zois kathos kai tou tropou tafis sou DEN exei kaneis to dikaioma na sto sterei.
  den tha sou ekfraso tin apopsi mou gia tin eklisia kai ton fanatismo pou kaliergi alla tha anafertho se olous emas pou asxoloumetha me to ti symvei sto soma mas meta thanato.
  opos sou pro anefera einai anafereto dikaioma tou kathenos na thelei na apofasizei ton tropo tafis i kaysis i stavrosis i otidipote allo borei na skeftei to diastrofiko mialoudaki tou kathenos.
  isos prepei na skeftoume apo pou pigazei ayti i mataiodoksia pou mas diakatexei kai mas exei ftasei se simio oxi mono na skeftomaste pos tha tafoume alla na organonoume emeis oi idoi tin oli teleti tafis kai na proplironoume grafeia kidion na dialegoume feretra kai ming vaza gia tis staxtes mas.
  den mas apasxoli toso poli o thanatos all to ti tha poun meta ton thanato mas kathos kai to an tha paristantai kai poioi tha paristantai stin kideia mas.
  ena fysiko epakoloutho tou kyklou zois to opoio dinei telos stin diki mas fysiki ypostasi, oloi mas theloume na to paratinoume xwris omos na exei kapoia epirooi se emas tous idious fysika.
  tetoies skepsis tis ekana stin 1 dimotikou.
  den boro na katalavo giati asxoloumaste toso poly me to an tha eime omorfos sto feretro kai tha meino stin istoria gia ton tropo me ton opoio me entafiasan. XESTIKA

  an pali se xaropoiei to gegonos ayto kai sou prokalei mia aisthisi ikanopoiisis oti pires ti zoi sta xeria sou ( i ton thanato sou) tote sou ekfrazo ta sygxaritiria mou.

  EUDI otan pethano RIKSTE ME STA SKYLIA.

  PS: oloi aytoi pou asxolountai me ton thanato as skeftoun kalytera na xarisoun ligi zoi.
  yparxoun xiliades anthropoi pou zitoun na zisoun perimenontas apo mas mia kardia ena sykoti ena arxidi vre aderfe, to kati tis telos panton.
  afou ayto einai kati pou boroume na to prosferoume toso eykola giati prota perimenoume na to exoume anagi emeis oi kapoios tis oikogeneias mas protou ginoume dorites?

 10. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Γεια σου panasonicaki!!

  Χαχα, βρε πουλάκι μου, σιγά μην σε ρίξουμε στα σκυλιά. Θα σε κάψουμε και θα σκορπίσουμε τις στάχτες σου από το pier :p

  Κοίτα σίγουρα η ζωή είναι πιο σημαντική από τον θάνατο (για μένα), αλλά θεωρώ επίσης σημαντικό να μπορεί κάποιος να έχει την επιλογή και του τί θα του κάνουν αφού πεθάνει.

  Και εντάξει, μπορεί να γίνεται πανηγύρι καμιά φορά το ζήτημα, αλλά δεν είναι θέμα ματαιοδοξίας πάντα. Μην ξεχνάς πως πολλοί πιστεύουν στην μετά θάνατον ζωή και σέβομαι την σημασία που αποκτά ο τρόπος ταφής τους για αυτούς.

  Οπότε εμείς μπορεί να μην δίνουμε δεκάρα για το αν θα μας διαβάσει παπάς στην κηδεία πχ αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί που δίνουν, και κυρίως οι οικογένειές τους. Ένας θάνατος επηρεάζει πολύ αυτούς που μένουν πίσω και είναι λάθος να μην μπορεί ο καθένας να τιμήσει (ή να αγνοήσει) τον νεκρό του όπως θέλει. Ε και στην τελική κάτι πρέπει να κάνουν με το πτώμα βρε παιδί, δεν νομίζω πως η οικογένεια θα χαρεί πολύ αν απλά το πετάξουν σε μια χωματερή. Καλώς ή κακώς δεν είμαστε, οι περισσότεροι τουλάχιστον, και πολύ εξοικειωμένοι με τον θάνατο και πολλοί βρίσκουν μια παρηγοριά στο να μπορούν έστω να επισκέπτονται έναν τάφο ή να έχουν ένα βάζο με στάχτες. Όλα σεβαστά είναι όμως.

  Κι για μένα είναι η κάθε μικρή λεπτομέρεια που κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο μέρος, όσο ασήμαντη κι αν φαίνεται.

  Υ.Γ: Ναι το να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων είναι πολύ ωραίο.

 11. Ο/Η Nikos V. λέει:

  Κατ’ αρχάς καλημέρα αγαπητή!!!(μόλις ξύπνησα τελικά,οπότε δε μπόρεσα να έρθω εξάρχεια όπως κατάλαβες!!ουπς πέρασε πολύ η ώρα!!)

  Δε θυμάμαι αν έχουμε κουβεντιάσει αυτό το θέμα στο παρελθόν,όμως είμαι της άποψης ότι όλο αυτό δημιουργείται εξαιτίας της αδυναμίας του ανθρωπίνου μυαλού να παραδεχθεί ότι με το θάνατο τελειώνουν όλα….(τουλάχιστον από βιολογικής άποψης,έτσι για να μην είμαι και απόλυτος!!)

  Ωραία θα μου πεις είναι πολλοί που προσδοκούν «ανάσταση νεκρών»( και καλά τώρα…)
  και απορρίπτουν γι’αυτό το λόγο την «καύση»,όμως από την άλλη και στο χώμα το σώμα δε λιώνει???Ποια η διαφορά?Οπότε πίπες στην ουσία!!!

  Άντε πάω να την πέσω πάλι!!! 🙂

  Nikos V.

 12. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Χαχα, νωρίς νωρίς ξύπνησες! :p (dada πήγαμε τελικά…)

  Ναι, σίγουρα το θέμα είναι η αδυναμία του ανθρώπου να δεχτεί πως όλα τελειώνουν κάποια στιγμή, αλλά εντάξει, σεβαστό αυτό κατά την γνώμη μου. Το όλο σκεπτικό του γιατί πρέπει να θαφτεί κάποιος κι όχι να καεί το βρίσκω παράλογο, αλλά εγώ δεν είμαι χριστιανή οπότε δεν μου πέφτει και λόγος.

  Αυτό που ήθελα να πω γενικά είναι πως αν κάποιος είναι χριστιανός θα πρέπει να αποδέχεται συνολικά αυτό που υποστηρίζει η επίσημη εκκλησία, και αυτό ισχύει γενικά για κάθε δόγμα. Δεν είναι δυνατόν να κρατάει ο καθένας μόνο ότι του αρέσει από την μια και από την άλλη να νιώθει πως απειλείται το δόγμα του από την παρουσία άθεων πχ…. Ας ακολουθήσει πραγματικά το δόγμα του και μετά ας έρθει να το ξανασυζητήσουμε…

 13. Ο/Η Nikos V. λέει:

  Ααα…πώς ήταν???Έχει χαλάσει τώρα τελευταία το Dada..εννοώ κυρίως τα άτομα που μαζεύει πλέον!!!

  Όσο για τις θρησκείες μην το ψάχνεις…Ανθρώπινα δημιουργήματα είναι και πάντα ο άνθρωπος έτσι κι αλλιώς θα κάνει αυτό που τον συμφέρει…Αρκεί να έχει κέρδος από αυτό και να εξυπηρετείται ο ίδιος…Σιγά μη σκεφτεί τη θρησκεία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του…μόνο στα «δύσκολα» και συνήθως μπροστά στο θάνατο αρχίζουν τα «παρακάλια» και τα «τάματα»…

  Nikos V.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s