Αστυνομία

Το θέμα αστυνομία είναι ένα μεγάλο και περίεργο ζήτημα.

Να πω για αρχή πως επειδή δεν εμπιστεύομαι τους ανθρώπους καθόλου δεν είμαι κατά της αστυνομίας. Νομίζω πως η ύπαρξή της είναι απαραίτητη γιατί οι άνθρωποι δεν είναι ικανοί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση της κοινωνίας, να ζήσουν αρμονικά και να αποφύγουν την βία. Αυτό βέβαια το θεωρώ κατάντια, και μέγιστη ένδειξη απαισιοδοξίας και όχι κάποια επιτυχία για την αστυνομία.. Τέλος πάντων…

Θα μπορούσε η αστυνομία να είναι όντως δίπλα στον πολίτη και να διασφαλίζει την ασφάλειά του.. Θα μπορούσε, πολλά θα μπορούσαν βέβαια αλλά τι γίνεται είναι το θέμα…

Όμως έτσι όπως έχουμε καταντήσει, όχι μόνο δεν κάνουν την δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν αλλά ενεργούν αντίθετα, απειλούν την ασφάλειά μας οπότε η ύπαρξή τους καταλήγει να είναι περιττή, ενοχλητική και επικίνδυνη.

Δεν το κρύβω πως πιστεύω ότι αρκετοί από αυτούς που επιλέγουν να γίνουν αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί και όλα τα σχετικά έχουν κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς, είτε μικρό είτε μεγάλο. Δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, αλλά τι να κάνω, τα δεδομένα αυτά μου δείχνουν. Όταν ο άλλος βάζει μια στολή και αποκτά ύφος έτοιμο για τσαμπουκά και στυλ «σας έχω», ε κάτι δεν πάει καλά, δεν γίνεται… Ξέρω βέβαια παιδιά που είναι αστυνομικοί και δεν είναι καθόλου έτσι, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτός είναι ο κανόνας ή η εξαίρεση. Και παρακολουθώντας την πορεία της αστυνομίας τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να πει κανείς κάτι θετικό δυστυχώς. Αυθαιρεσία και κατάχρηση εξουσίας είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της, και ακόμη και κάποια αξιόλογα άτομα να υπάρχουν στις τάξεις της χάνονται… Μετά τα πρόσφατα γεγονότα έχουν εμφανιστεί σε πάρα πολλά blogs, sites ακόμα και στις ειδήσεις λίστες με τις σοβαρότερες περιπτώσεις παραβάσεων από πλευράς της αστυνομίας, οι οποίες δεν είναι απλά σοβαρές και πολλές, είναι τραγικές..

Μερικά από τα προβλήματα της αστυνομίας κατά την γνώμη μου:

Αγένεια

Καταρχήν πολλοί αστυνομικοί είναι υπερβολικά αγενείς, με όλους αλλά κυρίως με κάποιες ομάδες του πληθυσμού, μαλλιάδες και αλλοδαπούς πχ. Αυτό είναι ρατσιστικό, λάθος, καταχρηστικό και ιδιαίτερα ενοχλητικό για τα άτομα που λαμβάνουν μια τέτοια συμπεριφορά. Και μετά απορούν γιατί δεν τους συμπαθεί ο κόσμος! Όταν λάβεις μια ρατσιστική συμπεριφορά θα φερθείς και ανάλογα, είναι αναμενόμενο… Να μην πω για τις κοπέλες, που όπως έχω αναφέρει ξανά ακούνε τα ουκ ολίγα από τα όργανα της τάξης…

Πορείες

Σαν να βγάζουν σπυράκια όταν ακούνε για πορεία.. Λες και πάνε φτιαγμένοι, με όρεξη για φασαρία και βρισίδι. Δηλαδή λες τι σκατά, όλα τα απωθημένα της εβδομάδας τα μαζεύουν ευλαβικά για να τα βγάλουν στις πορείες; Το χειρότερο είναι πως φέρονται σαν ρομποτάκια, βαράνε συνταξιούχους; Και εντολές να έχουν δεν δικαιολογείται αυτό κατά την γνώμη μου… Όχι ότι δικαιολογείται το να βαράνε κανέναν δηλαδή, και εγκληματίας να είναι έχει δικαίωμα να του φέρονται με σεβασμό. Και όλα τα κόμπλεξ τους θα τα εκφράσουν στα κοριτσάκια που είδαμε να τραβολογάνε και να κλωτσάνε όπως είδαμε αυτές τις μέρες και σε πολλά άλλα που δεν είδαμε.

Κουκουλοφόροι

Είναι πια κοινό μυστικό πως δρουν όχι μόνο με την ανοχή της αστυνομίας αλλά και με την υποστήριξη και προστασία της. Δεν λέω πως όλοι όσοι κάνουν καταστροφές ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία, δεν ξέρω, αλλά είναι γεγονός πως πολλοί ανήκουν, όσο κι αν θέλουν πεισματικά να κλείνουν τα μάτια πολλοί.

Τα μεταξύ τους

Άλλο κοινό μυστικό είναι πως καλύπτουν ο ένας τον άλλο μέχρι αηδίας, δηλαδή σε ποιο σημείο η συναδελφική αλληλεγγύη έφτασε να σημαίνει πλήρης απόρριψη κάθε ηθικής, λογικής και δικαιοσύνης;

please_mind_the_cop_by_dmavromatis1

Μπορεί να πει πολλά κανείς για αυτό το θέμα αλλά λέω να σταματήσω εδώ…

Δεν κρύβω πως έχει τύχει να νιώσω και λύπη βλέποντας μερικούς αστυνομικούς να σκύβουν το κεφάλι σε βρισιές αυτές τις μέρες, μια κίνηση που εγώ εξέλαβα ως εκδήλωση ντροπής για αυτό που έκανε ο συνάδελφός τους. Επίσης νιώθω άσχημα καμιά φορά όταν αντιμετωπίζουν πολύ άσχημες συμπεριφορές χωρίς να έχουν δώσει δικαιώματα, καταλαβαίνω πως άνθρωποι είναι κι αυτοί και δεν μπορεί να είναι ευχάριστο να τους μισεί όλος ο κόσμος.

Όμως αντί να γίνονται πιο επιθετικοί πρέπει να σκεφτούν ποιες είναι οι αιτίες αυτής της συμπεριφοράς. Είναι αναμενόμενο όταν υπάρχει κακή γνώμη για την αστυνομία να εκφράζεται προς όλους τους αστυνομικούς, όπως έχω πει και για την εκκλησία, αν δεν θέλουν ο κόσμος να έχει πρόβλημα μαζί τους θα πρέπει οι ίδιοι να φροντίσουν να εξυγιανθεί το αστυνομικό σώμα, να καταδικάζουν τις πράξεις των συναδέλφων τους που τους ντροπιάζουν όλους και να φροντίσουν ώστε να μην συμβαίνουν ούτε «μεμονωμένα» ούτε τακτικά παρόμοια περιστατικά…

(η εικόνα από http://dmavromatis.deviantart.com)

Advertisements

2 thoughts on “Αστυνομία

 1. Ο/Η ellinaki λέει:

  Ξέχασες και τη βία. Μπορεί να μην σκοτώνονται άνθρωποι από αστυνομικά πυρά συχνά, αλλά οι περιπτώσεις σωματικής βίας (ελαφράς και βαριάς) από την αστυνομία, είναι πολύ περισσότερες. Μπορεί ο μπάτσος να θεωρεί ότι δίνοντάς σου μια σπρωξιά ή κάνοντας μία ελαφρά χειροδικία δεν κάνει και τίποτα σοβαρό, όμως πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι κάποιες εποχές έχουν περάσει. Δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να σε αγγίξει παραπάνω πέρα από αυτό που χρειάζεται για να σε συλλάβει. Τέλος.

  Όλα αυτά που γράφεις είναι σωστά. Και αυτό που μου κάνει πιο πολύ εντύπωση, είναι ότι ολες αυτές τις μέρες, πολύ λίγοι βγήκαν και είπαν ότι η αστυνομία έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα οργάνωσης, εκπαίδευσης και συμπεριφοράς. Οι περισσότεροι μιλούσαν λες και η αστυνομία ήταν, είναι και θα είναι πάντα έτσι. Και εφόσον υπάρχει βία στην κοινωνία, η αστυνομία όφειλε να απαντήσει με βία.

  Στα δικά μου μάτια είναι πιο ξεκάθαρο. Πέρα από τις πολιτικές ευθύνες, υπάρχει και η στοιχειώδης λογική… Η οργή, το πάθος και η αγανάκτηση δεν προκαλούνται χωρίς λόγο. Άρα όταν βλέπεις ότι χρόνια τώρα, ο κόσμος έχει «θέμα» με την αστυνομία, κοιτάς να βελτιώσεις την εικόνα της. Εκπαιδεύεις σωστά, αξιολογείς ΣΥΝΕΧΩΣ, και η παραμικρή παρέκληση από το σωστό ρόλο της αστυνομίας (δηλαδή της πρόληψης του εγκλήματος), τιμωρείται αυστηρά. Η βιτρίνα της εφαρμογής του νόμου, δεν μπορεί να έχει τέτοια συμπεριφορά. Ένα αστυνομικό σώμα που λειτουργεί σωστά και χωρίς να προκαλλεί τον κόσμο, σιγά σιγά θα αποκτήσει πάλι το σεβασμό που του αρμόζει. Και όλη αυτή η εξυλέωση είναι δουλειά του ιδίου του Σώματος και όχι των πολιτών.

 2. Ο/Η stardust30 λέει:

  Το άλλο άσχημο με την αστυνομία είναι πως οι αστυνομικοί κάνουν παρέα περισσότερο με άλλους συναδέρφους παρά με άτομα από άλλες ομάδες. Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάποιου είδους κοινωνικός σνομπισμός για τους υπόλοιπους πάντως σίγουρα δεν είναι σημάδι μιας ψυχικά υγιούς προσωπικότητας.
  Πάντως είναι επιτακτική ανάγκη να μπουν ψυχολογικά τεστ για την είσοδο ανθρώπων στα σώματα ασφαλείας.
  Δεν μπορεί άνθρωποι που είναι εθισμένοι στην βία να μπαίνουν σε σώματα που σκοπός τους είναι η προστασία του πολίτη. Δεν έχουν δικαίωμα τα ψυχολογικά καταπιεσμένα άτομα που μπήκαν στα σώματα ασφαλείας να εκτονώνονται σε αθώους ανθρώπους επειδή το κοινωνικό τους περιβάλλον (γυναίκα,παιδιά, γονείς) τους πνίγει ασφυκτικά..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s