Τάματα και κληρονομιές

Αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν κατάλαβα. Πάει ο άλλος και κάνει ένα τάμα, ας πούμε δίνει ένα πανάκριβο κόσμημα στην Παναγία (ε;) και προσεύχεται για να γίνει καλά το παιδί του. Καταλαβαίνω φυσικά την αγωνία και την ανάγκη να στηριχτείς κάπου όταν κάποιος δικός σου υποφέρει, αλλά τί να το κάνει το κόσμημα η Παναγία; Και πιο συγκεκριμένα η εικόνα της Παναγίας. Η οποία είναι έτσι κι αλλιώς φορτωμένη με ασήμια, χρυσά, πολύτιμες πέτρες, πράγματα που δεν ταιριάζουν σε μια χριστιανική εικόνα, αν δεχτούμε πως το χριστιανικό ιδεώδες είναι η εγκράτεια και η ολιγάρκεια.

Ακόμη περισσότερο, αν δεχτούμε πως το χριστιανικό ιδεώδες είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπο, θα μπορούσε στο παράδειγμά μας το κόσμημα να πουληθεί, να δοθούν τα λεφτά σε κάποιον φτωχό που τα έχει ανάγκη, στα παιδάκια που πεινάνε, σε κάποιον που θα τα αξιοποιήσει τέλος πάντων, και να προσευχηθεί η οικογένεια στην Παναγία για να γίνει καλά το παιδί τους. Δεν λέω να μην προσευχηθούν, αν τους βοηθάει να προσευχηθούν όσο θέλουν. Αλλά και η ίδια η Παναγία (αν υπάρχει και είναι όπως την περιγράφουν) δεν θα προτιμούσε να δοθεί λίγη χαρά σε κάποιον δυστυχισμένο παρά να έχει ένα άχρηστο κόσμημα; (ε δεν μπορεί να το φορέσει, πως να το κάνουμε!).

Δηλαδή δεν πιάνω καν το παράλογο της υπόθεσης όσων αφορά τα τάματα, προσευχές και τέτοια (γιατί για μένα είναι λίγο παράλογα όλα αυτά), αλλά προσπαθώ να μπω στην λογική του χριστιανού και δέχομαι πως κάποιοι παίρνουν δύναμη έτσι. Δεν μπορεί όμως ο χριστιανός να διακρίνει πως τα χρήματά του θα ήταν καλύτερα να τα δίνει κάπου αλλού κι όχι σε εικόνες και εκκλησίες; Και από χριστιανικής πλευράς να το δούμε δηλαδή, με αυτά που λένε πως πιστεύουν θα έπρεπε να μην χρειάζεται καν να το συζητάμε. Τί στο καλό έλεγε ο Χριστός όταν πήγε στον ναό για το παζάρι, τους γραμματείς και τους φαρισαίους; Δεν βλέπουν ότι τα ίδια και χειρότερα γίνονται και σήμερα;

Να μην πω για τις κληρονομιές. Πας βρε άνθρωπε και αφήνεις τα πάντα σε μοναστήρια και εκκλησίες; Γιατί; Για να έχει ο Θεός χρηματική άνεση να συντηρεί τον παράδεισο; Ή μήπως τον νοιάζει αν η εκκλησία είναι τεράστια κι ο παπάς καλοντυμένος; Δηλαδή με την δική σου λογική, δεν θα χαιρόταν ο Θεός σου καλύτερα αν με τα χρήματα αυτά μορφωνόταν ένα φτωχό παιδί, ζούσε ένα ορφανό παιδί, έβρισκε τέλος πάντων ελπίδα κάποιος που ήταν ξεχασμένος από τον κόσμο;

Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω στους Χριστιανούς. Κολλάνε τόσο πολύ στην θρησκεία τους γιατί πιστεύουν πως προάγει την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και για να σωθεί ο κόσμος αλλά δεν σκέφτονται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να υιοθετήσουν οι ίδιοι μια τέτοια συμπεριφορά, σύμφωνη με την υποτιθέμενη διδασκαλία του Χριστιανισμού.

Ακόμα και σ’αυτήν την περίπτωση, που ξεκινάω με όλη την καλή διάθεση να δεχτώ τις απόψεις τους και να μην πιάσω καθόλου το θέμα της αλήθειας και του κατά πόσο συμφωνώ ή βρίσκω λογικά αυτά που πιστεύουν, βλέπω πως οι πράξεις τους δεν συμβαδίζουν καθόλου με τα λόγια τους. Και μιας και είπαμε πως υπάρχει καλοπροαίρετη διάθεση ας μην καταλήξω στο βιαστικό και εύκολο συμπέρασμα πως το κάνουν επίτηδες (όχι όλοι τουλάχιστον), αλλά μάλλον στο συμπέρασμα πως δεν σκέφτονται τί κάνουν. Αλλά αυτό δεν είναι χειρότερο;

Καλά για τους παπάδες που με τα τάματα και τις κληρονομιές ζούνε ζωή χαρισάμενη αντί να τα προσφέρουν οι ίδιοι για κοινωφελείς σκοπούς ή να προτρέπουν τους πιστούς να στηρίζουν τους ανθρώπους που το χρειάζονται κι όχι τις εικόνες, δεν έχω να πω τίποτα. Το βλέπει όλος ο κόσμος πια πως είναι διεφθαρμένοι μέχρι το κόκκαλο και απλά προσπαθούν να φάνε ό,τι μπορούν, έχει πολυσυζητηθεί το θέμα και δεν νομίζω πως έχω κάτι καινούριο να προσθέσω.

Εδώ είναι η άποψη ενός Χριστιανού για τα τάματα. Μπορεί να μη συμφωνώ με όσα λέει συνήθως αλλά εκτιμώ τουλάχιστον το ότι παραδέχεται πως το σημαντικό είναι να συμβαδίζουν οι πράξεις με την θεωρία του χριστιανισμού (το σωστό να λέγεται).

Advertisements

16 thoughts on “Τάματα και κληρονομιές

 1. Ο/Η Άθεος λέει:

  Ας πάψουμε επιτέλους να τους λέμε θρησκεία της αγάπης. Μόνο αγάπη δεν δείχνουν οι κύριοι αυτοί εδώ και 17 αιώνες που έγιναν εξουσιαστές! Πού πήγαν τα τάματα 17 αιώνων; Γιατί η Εκκλησία έχει αμύθητη περιουσία; Γιατί δεν φορολογούνται, δεν πλήττονται από ανεργία, δεν πηγαίνουν στρατιώτες, γιατί οι Τούρκοι τους άφησαν μετά την επανάσταση τους τίτλους, γιατί στους παγκόσμιους πολέμους δεν επλήχθη κανείς; Πόσα να γράψω ακόμα και για τον Ελληνισμό δεν έγραψα τίποτα. Αρκούν τα σπασμένα ερείπια για να θυμίζουν τους βανδαλισμούς

 2. Ο/Η Iokaste λέει:

  @Άθεος

  Κοίτα, συμφωνώ απολύτως, μόνο αγάπη δεν δείχνουν. Πλέον αμφισβητώ και την ίδια την διδασκαλία τους, παλιότερα θεωρούσα πως όντως ήταν της αγάπης κλπ και απλά δεν εφαρμοζόταν σωστά, τώρα πιστεύω πως απλά έχουν καλό μάρκετινγκ και προβάλλουν μόνο όσα θεωρούν πως θα τραβήξουν κόσμο. Και το πετυχαίνουν.

  Όμως δεν είναι σκοπός μου να πείσω όλους τους χριστιανούς πως αυτό που πιστεύουν είναι μια σαπουνόφουσκα. Ας πιστεύουν ό,τι θέλουν, αλλά 1ον ας μην ενοχλούν τους άλλους με αυτό και 2ον αφού μας πρήζουν πως είναι η θρησκεία της αγάπης ας το εφαρμόσουν τουλάχιστον αυτό που λένε, και τότε δεν θα έχω κανένα πρόβλημα μαζί τους. Το βασικό μου πρόβλημα είναι με την εκκλησία έτσι κι αλλιώς, και αν οι πιστοί ξυπνούσαν λίγο σε κάποια θέματα θα είμασταν μια χαρά.

 3. Ο/Η ellinaki λέει:

  Μάλλον υπερτιμάς τη νοημοσύνη αυτών των Χριστιανών που κάνουν τάματα και αφήνουν κληρονομιές. Πριν πολλούς αιώνες η Εκκλησία ζητούσε χρυσό για συγχωροχάρτι. Ε, το γονίδιο της βλακείας των τότε Χριστιανών, διαιωνίστηκε και στους σημερινούς.

  Αυτά που εσύ αναρωτιέσαι λογικά, δεν έχουν καμία ισχύ στο τοίχος του βλακώδους παραλογισμού.

 4. Ο/Η Iokaste λέει:

  Γεγονός. Αλλά νομίζω πως ένας χριστιανός θα ήταν πολύ πιο δεκτικός σε μια τέτοια προσέγγιση, που προσπαθεί απλά να του δείξει πως δεν θα σταματήσει να είναι πιστός ούτε θα χάσει την θεία ευλογία αν σταματήσει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλευσης των παπάδων, παρά προς μια προσέγγιση επιθετική απέναντι στην ίδια την φύση και το νόημα της πίστης του.

 5. Ο/Η stardust30 λέει:

  Όταν ο άνθρωπος έχει χαρακτήρα νωθρό, αποτέλεσμα της χρόνιας πλύσης εγκεφάλου τότε δεν μπορεί να στηριχθεί στα πόδια του και αναζητά συνεχώς δύναμη εκεί που δεν υπάρχει- στις εικόνες, στους ιερείς, στις «ιερές» γραφές..
  Η φράση «έχει ο θεός» είναι ό,τι πιο μίζερο και μοιρολατρικό έχω ακούσει ποτέ. Ακριβώς όπως οι μουσουλμάνοι έχουν την φράση «Ο θεός είναι μεγάλος» (λες κι αν ήταν μικρός θα έδινε λιγότερα στον πιστό)..
  Νομίζω πως πολλοί φανατισμένοι οπαδοί των τριων μονοθεϊστικών θρησκειών χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης δεν εξηγείται αλλιώς η κατάντια τους.
  Έχω κάτι γνωστούς που θαυμάζουν τους μοναχούς και έχουν και φωτογραφίες τους μάλιστα- τί να θαυμάσει κανείς σε ένα ανθρωπάκι που κλείστηκε σε ένα μοναστήρι και δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει οικογένεια, δεν πρόκειται ποτέ να απολαύσει τις χαρές της ζωής;

 6. Ο/Η Iokaste λέει:

  Ναι, ούτε κι αυτό το κατάλαβα ποτέ, να αρνηθείς να ζεις ουσιαστικά. Νομίζουν πως έτσι κερδίζουν πνευματική τελειότητα. Και πάμε πάλι στο μίσος για το σώμα, αλλίως δεν εξηγείται αυτή η μανία να διαχωρίζουν την πνευματική με την σωματική ευτυχία, λες και δεν μπορούν να τα έχουν και τα δύο. Αντιθέτως πιστεύω πως αν καταπιέζεις όλα όσα νιώθεις θα τρελαθείς στο τέλος.

  Άσε που δεν έχει κανένα νόημα να λες είμαι αγνός γιατί μένω μακρυά από τους πειρασμούς και να είσαι κλεισμένος σε 4 τοίχους. Βγες φίλε μου έξω και (αν το θεωρείς σωστό) πες όχι στους πειρασμούς που θα περπατάνε μπροστά σου και τότε το ξανασυζητάμε, εκ του ασφαλούς όλοι άγιοι γίνονται…

  Δεν με πειράζει που αναζητούν δύναμη στους ιερείς και στις γραφές, αυτό είναι προβλημά τους. Αυτό που με τρελαίνει όμως είναι που όλοι οι χριστιανοί θα σου πουν την καραμέλα αγαπάτε αλλήλους και τα λεφτά ούτε που θα σκεφτούν να τα δώσουν σε κάποιον που τα έχει ανάγκη!

 7. Ο/Η stardust30 λέει:

  Άκου να δεις.. Την πνευματική και σωματική αναπηρία την ονομάζουν «πνευματική τελειότητα».. 😀
  Μα όλες αυτές τις δοξασίες που λένε πως «οι μοναχοί μιλάνε με αγγέλους» πως νομίζεις ότι εξηγούνται με βάση τη λογική; Είναι η καταπίεση που κάνει τον εγκέφαλο να ψάχνει την λύση στην παράνοια για να μπορέσει να ανταπεξέλθει..
  Άσε που δεν νομίζω πως είναι αγνοί- ελάχιστοι μένουν αγνοί γιατί τρελαίνονται- οι υπόλοιποι βρίσκουν λύση στον ομοφυλοφιλικό έρωτα- δεν το κατακρίνω μιας και είναι λογικό αποτέλεσμα αυτής της καταπίεσης του σώματος.

 8. Ο/Η Πάρης λέει:

  «…πράγματα που δεν ταιριάζουν σε μια χριστιανική εικόνα…»

  Και όμως ταιριάζουν. Από όλα τα ιερατεία τα μονοθεϊστικά είναι τα πιο άπληστα και φιλοχρήματα.

  Όσο για τη διδασκαλία του χριστιανισμού είναι απλώς ταχυδακτυλουργία. Έννοιες όπως αγάπη, αλληλεγγύη, συγχώρεση έχουν νόημα μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και για συγκεκριμένους λόγους.
  Π.χ το κλασικό αγαπάτε αλλήλους το είπε ο Ιησούς στους μαθητές του και εννοούσε αυτό και μόνο αυτό.
  Είναι σαν ο προπονητής μιας ποδοσφαιρικής ομάδας να πει στους πάικτες «πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πάρουμε το πρωτάθλημα». Εννοεί φυσικά τους δικούς του παίκτες όχι όλων των ομάδων. Για τις άλλες δεν ενδιαφέρεται. Γιατί άλλωστε;

 9. Ο/Η Άθεος λέει:

  Εσύ Πάρη λες ότι το είπε στους μαθητές του μόνο. Εγώ λέω ότι ούτε σ’ αυτούς το είπε γιατί απλούστατα δεν υπήρξε ποτέ!

 10. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Χμμ, δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν υπάρχει ή όχι και τί εννοούσε με αυτά που έλεγε αν τα έλεγε, αλλά πάντως σίγουρα οι χριστιανοί σήμερα άλλα λένε κι άλλα κάνουν και στο τέλος αυτό μετράει. Κι όχι μόνο σήμερα δήλαδή, όλη η ιστορία αυτό μας δείχνει.

  Η θεωρία από μόνη της δεν έχει καμία αξία αν δεν υπάρχουν και οι ανάλογες πράξεις να την στηρίζουν.

 11. Ο/Η Άθεος λέει:

  Συμφωνώ με την τελευταία σου φράση!

 12. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Άθεε με όλα τα άλλα δεν συμφωνείς δηλαδή;;; Θα παρεξηγηθώ!! :p :p :p

 13. Ο/Η Άθεος λέει:

  Έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στην τελευταία φράση, σαν ρεφρέν τραγουδιού!

 14. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Ααααααα, εντάξει, γιατί ανησύχησα!!

  ( :p αγνόησέ με, κάτι βάζουν στον αέρα αυτές τις μέρες και πέφτει πολύ χαρά στην περιοχή και μου βγαίνει και στο μπλογκ….)

  Ωραία συζήτηση έχετε ανοίξει στο δικό σου πάντως, την διάβαζα σήμερα, όλο λέω να σχολιάσω αλλά έχω χαθεί με τόσα σχόλια…

  Καληνύχτα!

 15. Ο/Η mirce@ λέει:

  Μήπως θα έπρεπε να ψάξουμε για την ψυχή του κάθε ανθρώπου που έχουμε δίπλα μας και να μην στηριζόμαστε σε ταμπέλες θρησκειών και αρχέγονες πρακτικές εξαπάτησης ιερατείων?

  Μήπως το μεγαλύτερο όπλο μας είναι να μάθουμε τα παιδιά μας να κοιτούν τον άλλον κατευθείαν στην ψυχή του και όχι στο τι δηλώνει ότι είναι?
  Αν μεταφέρεις σε αυτά την εμπάθεια και εκνευρισμό για το τι πιστεύουν οι άλλοι τότε πώς θες να πιστεύεις ότι θα αλλάξεις τον κόσμο?

 16. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Όταν μια ζυγαριά γένρει συνεχώς προς το ένα μέρος και κατά τόσο πολύ χρειάζεται έντονο ταρακούνημα προς την άλλη πλευρά για να επέλθει η ισορροπία, τονίζω το προς την άλλη πλευρά όμως, δεν αρκεί να προσπαθήσεις να την πας στην μέση, πρέπει να πιέσεις αντίθετα… Κι όταν η μία πλευρά είναι τόσο επιθετική αν πας με μια μετριοπαθή στάση δεν θα επιβιώσεις και για πολύ, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα σε φάνε…

  Εγώ να το μάθω το παιδί μου όλα αυτά, και ναι συμφωνώ έτσι πρέπει να είναι, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό… Αλλά αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα στο τέλος το παιδί που έχει μάθει αυτά θα πληγωθεί και θα είναι ο μαλάκας της υπόθεσης γιατί όλοι γύρω του θα φέρονται σαν ζώα όπως κάνουν καλή ώρα τώρα..

  Δεν θεωρώ φυσικά σε καμία περίπτωση σωστό να μεταφέρεται μίσος και εκνευρισμός στα παιδιά, αλλά σε ένα περιβάλλον διαρκής κατήχησης πρέπει να τους πεις κάποια πράγματα και για την άλλη άποψη. Στην κάθε ηλικία όμως φέρεσαι ανάλογα, το ότι πρέπει να μείνουν τα παιδιά έξω από έντονες αντιπαραθέσεις δεν σημαίνει πως εγώ πρέπει να δείξω και επιείκεια για τα πιστεύω του σε κάποιον που δεν έχει κάνει το ίδιο για όλον τον υπόλοιπο κόσμο και έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα. Και το ιστολόγιο απευθύνεται σε ενήλικες κυρίως βέβαια.

  Τον κόσμο θα τον αλλάξεις μόνο αν τον μάθεις να σκέφτεται…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s