Εκτρώσεις και παραλογισμοί..

Εισαγωγή

Έχω βαρεθεί να ακούω ανθρώπους να διαμαρτύρονται κατά των εκτρώσεων. Και εκνευρίζομαι, ειδικά όταν είναι άντρες. Βρε παιδιά, να σας δώσουμε κι ένα λουράκι να μας δέσετε να μας βγάζετε βόλτα; Εμ βέβαια, γιατί έξω από τον χορό όλοι καλά χορεύουμε, δεν πρόκειται ποτέ να μείνουν έγκυοι οπότε σκασίλα τους. Όταν βιάζουν ή συνουσιάζονται (χμ.. δεν μ’αρέσει αυτή η λέξη) όμως καλά είναι. Α ρε υποκρισία…

Ανεπιθύμητες Εγκυμοσύνες

Φυσικά δεν είναι ένα απλό θέμα, δεν είναι μια έκτρωση κάτι που πρέπει ο οποιοσδήποτε να σκεφτεί ως κάτι συνηθισμένο και επιθυμητό και γιατί στερεί από έναν άνθρωπο την δυνατότητα να ζήσει, πριν καν του δοθεί ουσιαστικά, αλλά και γιατί δεν είναι καλό για την ίδια την γυναίκα, ψυχολογικά κυρίως.

Συγχύζομαι αφάνταστα όταν ακούω για άτομα που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν προφυλάξεις με ηλίθιες δικαιολογίες. Και ναι, το «είναι πιο ωραία η αίσθηση» και το «είναι πιο εύκολο/πρακτικό» είναι ηλίθιες δικαιολογίες μπροστά στο «όσο κι αν προσέχεις μπορεί να την γκαστρώσεις την άλλη» και «μπορεί να κολλήσεις και 1000 αρρώστιες». Ναι, δεν είναι δυνατόν στον αιώνα μας οι νέοι (αλλά και οι μεγαλύτεροι) να αγνοούν τους κινδύνους και να μην αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης και τις επιπτώσεις μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Το αλλά…

Αλλά όλα τα παραπάνω δεν οδηγούν έναν λογικό άνθρωπο στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να απαγορευτούν οι εκτρώσεις!!! Πάλι καλά που δεν ζητάνε να απαγορευτεί ο έρωτας. Αν και δεδομένου πως οι περισσότεροι που φωνάζουν κατά των εκτρώσεων είναι και χριστιανοί (αυτοί που ξέρω τουλάχιστον), μπορεί να μην είχαν πρόβλημα ούτε με το δεύτερο.

Και εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη υποκρισία όλων κυρίες και κύριοι. Για άλλη μια φορά εντοπίζουν ένα πρόβλημα και επιλέγουν την λύση την εύκολη, την τσαπατσούλικη, αυτή όμως που στην διεστραμμένη ηθική τους φαίνεται σωστή. Σιγά μην κάτσουν, μέσα στον πουριτανισμό τους, να ψάξουν την πραγματική ρίζα του προβλήματος, να αναρωτηθούν σε τι βαθμό φταίνε και οι ίδιοι (γιατί φταίνε) και να το αντιμετωπίσουν σωστά. Δεν σκέφτονται πως αυτοί οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τον έρωτα σαν ένα θέμα απαγορευμένο για συζήτηση, οπότε η ενημέρωση προς τους νέους είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Επίσης ότι με όλη αυτή την ενοχοποίηση του έρωτα πολλά παιδιά θα το κάνουν χωρίς καν να ξέρουν γιατί, απλά γιατί φαίνεται κάτι που κάνουν οι μεγάλοι και ακούγεται πολύ μάγκικο και όλοι συζητούν για αυτό χωρίς όμως να λένε πραγματικά κάτι, και να σου τα χαζογελάκια και οι περηφάνιες. Έτσι βλέπεις περιπτώσεις, κοριτσιών κυρίως, που όχι μόνο για εγκυμοσύνες δεν ήταν έτοιμες, αλλά ούτε και για τον ίδιο τον έρωτα, και μετά ζουν την ζωή τους στιγματισμένες και έχουν προβλήματα με όλες τις μετέπειτα σχέσεις τους.

Ένας συνάδελφός μου στην δουλειά στην Ουαλία μου έλεγε πως αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα στην Βρετανία, γιατί είναι ναι μεν θέμα ταμπού στην κοινωνία να μιλάς ανοιχτά για σεξ, όλοι το κάνουν όμως προφανώς με αποτέλεσμα να είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο τα δεκαεξάχρονα κοριτσάκια με μωρά (εκεί που ζούσα τουλάχιστον), τα οποία όμως καθόλου έτοιμα δεν είναι να γίνουν μητέρες, και συνεχίζουν την ζωή τους περίπου όπως πριν (αυτό συμπεριλαμβάνει πολλά μεθύσια συνήθως) και βλέπεις πως συναισθηματικά και σε επίπεδο σχέσεων είναι κατεστραμμένες. Επίσης τα παιδιά τους είναι κατά κανόνα καταδικασμένα να ακολουθήσουν τα βήματα της μητέρας…

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να οδηγηθεί κάποια γυναίκα σε έκτρωση, όπως επιπλοκές κατά την διάρκεια της κύησης. Μπορεί δηλαδή για οποιονδήποτε λόγο να συστήσει ο γιατρός την διακοπή της εγκυμοσύνης, συνήθως για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας.

Βιασμός

Αυτό είναι μια ξεχωριστή περίπτωση για την οποία δεν έχει πολλά να πει κανείς. Δεν φτάνει που πέρασε ένα μαρτύριο η κοπέλα, που πιθανότατα θα έχει ψυχικά τραύματα και τύψεις σε όλη της την ζωή, πρέπει να αντιμετωπίσει και μια στενόμυαλη κοινωνία που την κατακρίνει σε περίπτωση που δεν θέλει να κρατήσει ένα παιδί που προήλθε από μια πράξη μίσους; Και η ίδια αυτή η κοινωνία επέτρεψε να την βιάσουν. Εντάξει δεν μπαίνω στον κόπο να το σχολιάσω καν. Όποιος δεν το καταλαβαίνει έχει πρόβλημα και μόνο ίσως αν μπορούσε να βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να κατανοήσει τι συμβαίνει στην ψυχοσύνθεση μιας κοπέλας εκείνη την στιγμή.

Τελικά…

Όπως και να έχει θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει σε μια γυναίκα να περάσει από την διαδικασία της εγκυμοσύνης αν δεν το επιθυμεί η ίδια, γιατί την τελευταία φορά που κοίταξα ήμασταν κύριοι του εαυτού μας και δεν ανήκαμε σε κανέναν.

Δεν υποστηρίζω (όπως όποιος γνωρίζει ανάγνωση θα έχει καταλάβει ως τώρα) πως η έκτρωση είναι κάτι ωραίο και πως είναι φυσιολογικό να γίνεται αλόγιστα, αλλά δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν και κάποιοι πως όσες κάνουν εκτρώσεις το χαίρονται.

Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη προκαλεί συνήθως πολύ δυσάρεστα συναισθήματα σε μια γυναίκα, από τύψεις μέχρι κατάθλιψη μέχρι πανικό, και μια έκτρωση δημιουργεί ακόμα χειρότερα. Όσες κοπέλες έχω γνωρίσει κι έχουν κάνει έκτρωση μου έχουν πει τα ίδια πάνω κάτω, φόβος, θλίψη, συναισθηματικό κενό, αγωνία. Παρόλ’αυτά επιλέγουν αυτό το δρόμο, και κάποιοι νομίζουν πως το κάνουν ελαφρά τη καρδία για να μην χαλάσουν την ζαχαρένια τους φροντίζοντας ένα παιδί.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να υπάρχει κόσμος που σκέφτεται έτσι.. Που δεν ενδιαφέρεται καθόλου να δει το πραγματικό πρόβλημα και να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του που περνά από μια τρομερά δύσκολη κατάσταση (γιατί αυτό είναι μια έκτρωση για μια γυναίκα), αλλά κρύβεται πίσω από το δάχτυλο μιας σάπιας ηθικής και θεωρεί πως ο ίδιος είναι ενάρετος και μπορεί να κρίνει τους άλλους και να έχει απαιτήσεις από αυτούς χωρίς να τους αναγνωρίζει πως έχουν κι αυτοί δικαιώματα.

Α και εκτρώσεις πάντα γινόντουσαν, απλά κάποτε τις κάνανε παράνομα στα κρυφά και σακατευόντουσαν ενώ τώρα γίνονται νόμιμα και με ασφάλεια. Με το να απαγορευτούν οι εκτρώσεις απλά θα γυρίσουμε στην προηγούμενη, πρωτόγονη κατάσταση, την οποία όπως φαίνεται κάποια «ηθικά» στοιχεία προτιμούν…

Advertisements

8 thoughts on “Εκτρώσεις και παραλογισμοί..

 1. Ο/Η stardust30 λέει:

  Μάλλον δεν έχεις αντιληφθεί πως οι χριστιανοί θέλουν να επιβάλλουν την βούλησή τους χωρίς καν να ρωτήσουν το γυναικείο φύλο για το τί επιθυμεί.
  Δεν νομίζω κανείς άθεος να επιθυμεί την απαγόρευση των εκτρώσεων. Όταν σε τρώει όμως το σκουλήκι της θρησκείας τότε μες την παράνοιά σου ζητάς να έχεις λόγο επί του γυναικείου σώματος που κυοφορεί το έμβρυο.
  Κουμάντο ο καθε ένας κάνει στο δικό του σώμα. Δεν είναι θέμα «δημοκρατικών διαδικασιών» το αν θα κάνει μια κοπέλα έκτρωση- άλλωστε εφόσον ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ για το θέμα αυτό τα χριστιανόπουλα (και τα άλλα θρησκευτικά ..όπουλα) γιατί δεν ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ για το πως θα μεγαλώσει το παιδί αύριο-μεθαύριο;
  Δηλαδή ναι μεν να απαγορεύσουνε από τη μια την έκτρωση αλλά από την άλλη το πώς θα μεγαλώσει το παιδί (σε τί οικογενειακό περιβάλλον, αν οικονομικά είναι ανεξάρτητη η κοπέλα, αν ο σύντροφος είναι κοντά στην κοπέλα ή εξαφανίστηκε λόγω έλλειψης εγκεφάλου) είναι κάτι που ουδέποτε απασχόλησε τη μεγαλοφυία των πιστών!!
  Και μου κάνει εντύπωση.. Το θέμα των ανεγκέφαλων αυτών είναι το αν πρέπει να γεννηθεί ή το πώς θα μεγαλώσει; Και ακούω κατά καιρούς πως κάνουν εράνους για «ανέγερση ναών» (μη χέσω)- έναν έρανο για τις κοπέλες που έχουν τα παιδιά τους αλλά αντιμετωπίζουν χίλιες δύο δυσκολίες γιατί δεν κάνουν; Έχουν μεγαλύτερες ανάγκες τα τσιμέντα του ναού από τις γυναίκες αυτές;
  Άει σιχτήρ με τους συντηρητικούς θρήσκους και τους ιερείς τους..
  Άει σιχτήρ και με τους καραγκιόζηδες που αφήνουν έγκυο την κοπέλα τους και μετά την εγκαταλείπουν (μαζί με το παιδί ΤΟΥΣ) λες και δεν έχουν οι ίδιοι ευθύνες για το «ατύχημα»..

 2. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

  Φίλη Ιοκάστη
  Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Νομίζω πως η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής δεν είναι δικαίωμα κανενός, ακόμα κι αν είναι η μητέρα…

  Βέβαια, το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και σηκώνει πολλή κουβέντα. Συμφωνώ οτι η έκτρωση είναι η μόνη λύση σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας και μετά από τραυματικές εμπειρίες βιασμού ή αιμομιξίας. Όμως, πόσο συχνά συμβαίνουν αυτά;

  Το γνωρίζετε οτι στην Ελλάδα έχουμε 100.000 γεννήσεις καθε χρόνο και 200.000 εκτρώσεις; Κανονικό μακελειό δηλαδή! Οι περισσότερες που καταφεύγουν σε αυτή τηλύση είναι παντρεμένες μητέρες που ήδη έχουν π.χ. 2 παιδιά και δεν επιθυμούν τρίτο! Σε αυτές τις περιπτώσεις δε νομίζω οτι υπάρχει καμία δικαιολογία.

  Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, σαν κοινωνία που καταδικάζουμε τα «ξώγαμα» «μπάσταρδα» παιδιά εκτός γάμου (ενώ στην Σουηδία ας πούμε θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό). Το κράτος ευθύνεται γιατί δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα υιοθεσιών. Σε περίπτωση που μια γυναίκα δεν επιθυμεί να μεγαλώσει το παιδί, να μπορεί να το δίνει για υιοθεσία χωρίς περίπλοκες διαδικασίες και κοινωνική κατακραυγή. Χίλιες φορές καλύτερα να μεγαλώσει σε μια άτεκνη οικογένεια που θα το φροντίζει και θα το αγαπά, παρά να εξοντωθεί από έμβρυο…

  Αυτά τα ολίγα! Την καλημέρα μου!

 3. Ο/Η Iokaste λέει:

  @stardust

  Αχ μη μου συγχύζεσαι! Ναι είναι εκνευριστικό βέβαια το πως αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι τους συνανθρώπους τους και το ότι κολλάνε στους τύπους χάνοντας την ουσία όπως πολύ σωστά παρατηρείς. Τι να πούμε κι εμείς οι γυναίκες όμως;

  @Ανορθόδοξος

  Συμφωνώ πως είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και πως δεν πρέπει να θεωρείται η έκτρωση σαν κάτι καθημερινό και απλό.

  Αλλά ακόμη και σ’αυτές τις περιπτώσεις «αδικαιολόγητων» εκτρώσεων που αναφέρεις πάλι δεν πιστεύω πως φταίνε οι μητέρες. Αφού δεν θέλουν να κάνουν παιδιά γιατί δεν καταφεύγουν σε ιατρικές μεθόδους που δεν θα τους επιτρέπουν να συλλάβουν; Υπάρχουν κάποιες, και μπορούν κάθε στιγμή να αφαιρεθούν αν αποφασίσει η γυναίκα πως τελικά θέλει να κάνει παιδί. Προφανώς δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση όμως και δεν έχει καταφέρει η κοινωνία να ωθήσει αυτές τις γυναίκες στο να βρουν εναλλακτικές λύσεις και να μην φτάσουν στο σημείο να πρέπει να κάνουν έκτρωση. Το θέμα μου είναι πως δεν πρέπει να απαγορευτούν οι εκτρώσεις αλλά να διορθώσουμε τα μύρια άλλα προβλήματα, μερικά από τα οποία ανέφερες, που οδηγούν σε τόσο μεγάλο αριθμό εκτρώσεων.

  Επίσης κάτι που δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη κανείς είναι πως δεν είναι μόνο το πώς θα μεγαλώσει μια κοπέλα μόνη της ένα παιδί, αλλά και όλη η περίοδος της εγκυμοσύνης. Δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι ωραία εμπειρία για ένα κορίτσι 16 χρονών να κυοφορεί για 9 μήνες, να αναγκαστεί πιθανότατα να αφήσει το σχολείο για το διάστημα αυτό τουλάχιστον, να περάσει από την επώδυνη γέννα και μετά ή να γίνει μια μητέρα που δεν είναι έτοιμη αφού και η ίδια είναι παιδί ουσιαστικά, ή να δώσει το παιδί για υιοθεσία, κάτι εξίσου άσχημο (οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν πως από την αρχή κιόλας της εγκυμοσύνης νιώθουν αλλαγές στην ψυχολογία τους και δέσιμο με το μωρό).

 4. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

  Φίλη Ιοκάστη
  Φυσικά δεν αναφερόμουν σε ανήλικα κορίτσια. Επίσης, συμφωνώ με το ότι αν δεν επιθυμείς παιδιά η αντισύλληψη είναι η καλύτερη λύση. Όσοι την αποφεύγουν (για… καλύτερη αίσθηση ή… θρησκευτικούς λόγους) είναι ηλίθιοι!

 5. Ο/Η Άθεος λέει:

  Εγώ λακωνικά θα πω τι γνώμη μου.
  Αν η αισθητική του νόθου δεν σας ενοχλεί, ψηφίστε η έκτρωση να καταργηθεί!

 6. Ο/Η Iokaste λέει:

  Δεν είμαι υπέρ των εκτρώσεων γιατί έχω πρόβλημα με τα νόθα παιδιά. Γενικά δεν έχω τέτοια κολλήματα, ούτε που την χρησιμοποιώ αυτή την λέξη.. Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους υποστηρίζω τις εκτρώσεις γενικά και τους αναφέρω παραπάνω όλους (νομίζω).

 7. Ο/Η chris λέει:

  οι theatre of tragedy ειναι πολυ καλυτεροι

 8. Ο/Η Iokaste λέει:

  @chris

  μήπως το σχόλιο πήγαινε στους lacrimosa; Πάντως είναι όντως καλύτεροι οι theatre of tragedy από τους lacrimosa, και θα μπουν αρκετά τραγούδια τους σιγά σιγά 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s