Δεξιά και αριστερά στην Ελλάδα

Έμαθα λοιπόν ξανά την Ελληνική γλώσσα γιατί μου φαίνεται πως είχα ξεχάσει κάποια πράγματα. Ή εξελίχθηκε και έχασα επεισόδια. Το δεξιά και το αριστερά λοιπόν είναι είτε ταυτόσημες έννοιες είτε ανταλλάσσουν την σημασία τους ανάλογα με την περίσταση.

Λέει η ευγενέστατη κοπελίτσα στον ηλεκτρικό στην Ομόνοια, παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να εξέλθουν από την δεξιά αποβάθρα. Ναι.. Μερικοί κατεβαίνουν από δεξιά, μερικοί από αριστερά, ό,τι να’ναι. Βέβαια φταίει και η κοπελίτσα, που πας βρε κοπελιά μες στην ευγένεια; Κύριοι; Τους μπερδεύεις τους ανθρώπους.. Μετά λέει πάλι η κοπελίτσα, παρακαλείσθε όταν χρησιμοποιείτε τις κυλιόμενες κλίμακες να στέκεστε στην δεξιά πλευρά. Εδώ μάλλον το κλίμακες την κάνει την δουλειά. Τις κυλιόμενες ΣΚΑΛΕΣ εννοεί. Εντάξει, δεν λέω, σε όλους μπορεί να τύχει να ξεχαστούν και να κάτσουν μες στην μέση ή να κατέβουν από την αριστερή πόρτα στην Ομόνοια, αλλά το βλέπω ΚΑΘΕ μέρα και από πάρα πολύ κόσμο. Ε αμάν πια δηλαδή, ούτε αυτό το απλό δεν μπορούμε να κάνουμε; Γιατί αγνοούμε τους πάντες και τα πάντα; Δηλαδή είναι μαγκιά; Δεν μας έμαθαν τρόπους στο σπίτι μας; Ή τους ξεχάσαμε μόλις βγήκαμε στον δρόμο; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Έλληνας φέρεται τόσο αψυχολόγητα και τόσο σαν γαϊδούρι. Δεν είναι μόνο το δεξιά-αριστερά, είναι η όλη του συμπεριφορά. Πας να κατέβεις από το τρένο και ορμάνε να μπούνε μέσα όλοι. Μήπως νομίζουν πως θα φύγει τρέχοντας και θα αναγκαστούν να το κυνηγάνε από πίσω; Βγάζει ένας κυριούλης το κεφάλι του και κοιτάει βρε παιδιά, να δει, βγήκαν, μπήκαν, καθάρισε η αποβάθρα να φύγει το τρένο, δεν τα κάνουν στην τύχη.

Δηλαδή αναρωτιέμαι, αναίσθητοι τελείως είμαστε ή έχουμε χαμηλό δείκτη νοημοσύνης σαν λαός;

Θα μου πείτε σιγά το θέμα μωρέ, τόσα και τόσα στραβά στην Ελλάδα αυτό σε πείραξε.. Ε το βλέπω κάθε μέρα και από πολλά τέτοια μικρά γίνεται η καθημερινότητά μας ενοχλητική. Το κακό είναι πως αυτά τα μικροθεματάκια είναι τόσο μέρος της ζωής μας που βλέπεις και άτομα που γενικά είναι υπεύθυνα και ενοχλούνται και οι ίδιοι με την κατάσταση στην Ελλάδα να κάνουν, ασυναίσθητα ίσως, τις ίδιες βλακείες. Κάπου πρέπει να σπάσει ο κύκλος δεν νομίζετε; Άμα δείτε καμιά συγχυσμένη να φωνάζει στο τρένο και να μην τους αφήνει να ανέβουν αν δεν κατέβουν όλοι πρώτα εγώ θα είμαι!

Advertisements

10 thoughts on “Δεξιά και αριστερά στην Ελλάδα

 1. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

  Η μόνη τους διαφορά είναι οτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν άλλοθι σε διαφορετικές περιπτώσεις… Τι εννοώ: «Αποκλείεται να είμαι κακός, αφού είμαι αριστερός!» και «μη με κατηγορείτε οτι ξεπούλησα την πατρίδα μου, είμαι δεξιός εγώ!»

 2. Ο/Η Iokaste λέει:

  Η αλήθεια είναι ότι το δεξιά και το αριστερά εκτός από τις πόρτες στο τρένο μπερδεύονται και στα πολιτικά στην Ελλάδα (και αλλού βέβαια), οπότε μάλλον θα χρειαστεί να κάνω αρκετά posts για να ξεμπλεχτούν οι έννοιες (που σιγά μην ξεμπλεχτούν αλλά λέμε τώρα…)

 3. Ο/Η ellinaki λέει:

  Εδώ είναι Ελληναριστάν παιδί μου. Τί το πέρασες; Αυτή η «ασήμαντη» καφρίλα και ο καθημερινός ατομικισμός είναι που συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας. Από την καθημερινότητά μας, μέχρι τα επαγγελματικά μας, τα πολιτικά μας κλπ κλπ. Γενικός ό,τι περιγράφει τον πολ…χμμ.. πολιτ..εε… πολιτισμ…γκρρρ (δε μου βγαίνει)… αυτό τέλος παντων μας.

  Κατάλαβα. Κι εσύ ελληνάκι είσαι μου φαίνεται…

 4. Ο/Η mirce@ λέει:

  Μου πήρε καιρό μέχρι να προσέξω ότι η χαριτωμένη κοπελίτσα που λέει ότι να εξέλθουμε από τη δεξιά πόρτα λέει και κάτι άλλο μετά…»ΠΡΟΣ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΜΟΥ!» και σιγά που κανείς ακούει τι λέει!!! το δεξιά και το αριστερά είναι περιττές έννοιες να γεμίζουμε το κεφάλι μας!εμένα κοπελιά με βολεύει το δεξιά γιατί είναι πιο κοντά η έξοδος Σταδίου/Πανεπιστημίου! :Ρ

  Οι κυλιόμενες σκάλες είναι για αυτούς που ΔΕΝ πειράζει να αργήσουν στη δουλειά τους και πάνε για τον πρωινό πριν τη δουλειά-καφέ-κουτσομπολιό.Παρακαλούνται οι ΜΗ έχοντες εργασία να απομακρύνονται!

  Το περπάτημα στο μετρό και στον ηλεκτρικό χρειάζεται εκπαίδευση!
  Ελιγμοί,προσπεράσεις, σύγκρουση στα εισιτήρια με το χαρτοφύλακα του άλλου(χαλάλι του αν φοράει ωραίο άρωμα!)Εξοικείωση με τις ταμπέλες και πισωγυρίσματα στη μέση της αποβάθρας. Συνωστισμός τύπου Νταχάου στη Βικτώρια στις 8:30 πμ.
  Και κάνε να σε πιάσει κ ο σεκιούριτι μαν(ύψιστο αξίωμα) την ώρα που θες να προλάβεις το μετρό και έχεις βάλει το εισιτήριο στη μία τσάντα(η άλλη έχει τάπερ ή λαπιτοπ ) και μισό λεπτό γιατί δεν το βρίσκω,να αφήσω κάτω τη τσάντα και να ψαχουλέψω τις τσέπες και πάει το μετρό …αχχχ και πάει λέγοντας!

  Στη χώρα αυτή έχουμε εκτός από αυθάδεις,κακομαθημένους και άτσαλους πεζούς, και πολύ όμορφες λέξεις που αν χρησιμοποιηθούν με τη δέουσα προσοχή και ένα χαμόγελο τότε αξιώνονται σε μάθημα αντιστρές και χαρούμενο πρωινό ξύπνημα…»συγγνώμη» ….»περάστε»..»ευχαριστώ»….! απλά είμαστε πιο επικοινωνιακοί από άλλους λαούς ,κατάλαβες?! 🙂

  Η Αριστερά και η Δεξιά δημιουργήθηκαν κατά το τέλος της γαλλικής επανάστασης και έτσι εκλαϊκεύτηκαν αμφότεροι ριζοσπάστες και συντηρητικοί. Ἐκτοτε τα πράγματα κατά πως φαίνεται άλλαξαν στην «πραγματική» πολιτική (κατά το πραγματική οικονομία που είναι φοριέται πολύ αυτές τις μέρες). Οι έννοιες δεν μπορούν να ξεμπλεχτούν, αλληλοσυγκρούονται και αλληλοσυμπληρώνονται γιατί έτσι γεννήθηκαν. Είναι κομμάτι υπέροχο του καθαρού πολιτικού παιχνιδιού. Ο φόβος έρχεται από αλλού.. τι θα γίνει όταν θα σταματήσουν να υφίστανται? ! 🙂

 5. Ο/Η Ian λέει:

  Γειά σου Iokaste. Το αριστερό και το δεξιός είναι αληθινά ενοχλητικά στην Ελλάδα που φαίνεται. Τα μιλώντας αγγλικά προκάλεσαν για τόσο πολύ καιρό τόσα πολλά προβλήματα στην επιστροφή σας; Μπορεί να είχα χάσει μερικά από το σημείο της θέσης σας, δεδομένου ότι δεν μιλώ τα κανένα ελληνικά, και οι μεταφραστές είναι φτωχοί. Αλλά είναι πολύ πολύ διασκεδαστικό για να διαβάσει! Ι can’ το τ επιλύει εάν παραπονιέστε ότι οι άνθρωποι ακολουθούν τους κανόνες, ή ότι αυτοί don’ τ. Ή εάν αυτός είναι ακόμη και κοντά στην πρόθεση missive σας. Αλλά συμβαδίστε με το blog. Είναι εύθυμο στη μετάφραση: -)

 6. Ο/Η Iokaste λέει:

  @ellinaki

  Άστα, ελληνάκι δεν λες τίποτα… Όταν έφυγα ήμουν απελπισμένη, έλεγα ότι δεν παίζει να γυρίσω στο κολωχανίο. Και μην νομίζεις, δεν γύρισα τόσο γιατί μου έλλειψε η ελλάδα σαν χώρα..

  @ mirce@

  Αφού το ξέρεις, άμα αρχίσω το κράξιμο δεν σταματάω, μην με προκαλείς γιατί θα με απελάσουν στο τέλος :p :p

  Στις δικαιολογίες είμαστε πρώτοι, αυτή είναι μια πρωτιά μας όντως. Σιγά που δεν μπορούμε να συντονιστούμε, στο λονδίνο δηλαδή με 12 εκ. κόσμο που το πρωί διπλασιάζεται γιατί πηγαίνουν για δουλειά εκεί από παντού γιατί τα ακούνε όλα που λένε οι κυριούλες στα τρένα και δεν γίνεται αυτός ο χαμός; Και στις σκάλες και παντού δηλαδή, είναι μια χαρά. Απλά έχουν μάθει έτσι, να προσέχουν κι επίσης έχουν μάθει να βρίζουν, άμα βρεθεί κανένας «έξυπνος» και κάνει καμιά βλακεία. (αχ ακόμα θυμάμαι στην Πράγα μια γλυκιά Τσέχα που πρέπει να μας ξέχεσε αγρίως, δεν καταλαβαίναμε και τι έλεγε, γιατί σαν ελληνάρες κι εμείς κάναμε την κοτσάνα και κάτσαμε 40 άτομα μπροστά στην πόρτα του μετρό, από που να βγει η κοπελίτσα..)

  Αλλά εμείς εδώ είμαστε καλομαθημένοι, δεν μπορούμε να περπατήσουμε 1 μέτρο παραπάνω, όοοοοοοοοχι, θα μας πέσει ο …πισινός. Και δεν λέω για Bangor, εκεί βέβαια μικρή πόλη ήταν, δεν βιαζόταν ποτέ κανείς (αααααααχ), λέω για λονδίνο που γίνεται πανικός κάθε μέρα.

  Κι εκεί βέβαια θα σε σκουντήσουν, κατά λάθος, κι εκεί θα σου πουν συγνώμη και περάστε κλπ, μιλάνε κι εκεί οι άνθρωποι δεν είναι μουγκοί. Δεν είμαστε πιο επικοινωνιακοί, πιο γαϊδούρια είμαστε.

  Ουφ εντάξει, τέλος το κράξιμο για σήμερα (μάλλον). Θα βάλω ένα άρθρο σύντομα για τους μύθους που μας έχουν μάθει για την ελληνική πραγματικότητα σε σύγκριση με το τι γίνεται στο εξωτερικό.

  @Ian

  hehe, it sounds gibberish indeed! Though i think i understand what you wanted to say.. I would translate the posts in english (i will find something about the english version eventually) but i don’t believe they’re very interesting for people who are not greeks.

  I didn’t forget my greek while i was there, people here forgot their manners (if they ever had any…) :p

 7. Ο/Η stardust30 λέει:

  Είναι η έλλειψη παιδείας αγαπητή μου που υπάρχει σε αυτή την χώρα και συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σαν τα γαϊδούρια- μόνο που με αυτό τον χαρακτηρισμό προσβάλουμε τα ίδια τα γαϊδούρια που όσες φορές έχω συναντήσει στα βουνά που ανεβαίνω μια χαρά το ένα πίσω απ’το άλλο πάνε και μάλιστα από τη δεξιά μεριά του μονοπατιού (και να σκεφτείς πως δεν έχουν πάει ούτε στο δημοτικό)!
  Το γελοίο είναι πως πολλοί ανάγωγοι θεωρούν πως οι άλλοι πρέπει να τους ανοίγουν τον δρόμο ενώ οι ίδιοι δημιουργούν κυκλοφοριακό κομφούζιο πίσω τους και επειδή οι κατέχοντες την παιδεία δεν θεωρούν σκόπιμο να δημιουργήσουν φασαρία (κακώς για μένα) αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι να φτάσουν οι τελευταίοι στα όρια τους..
  Είναι το ίδιο φαινόμενο με τους γελοίους στα σινεμά που απαντάνε στο κινητό τους λες και είναι στο σαλόνι τους..

 8. Ο/Η Iokaste λέει:

  @stardust

  Ρε ναι, πάω σ’ένα θέατρο προχτές, λένε στην αρχή παρακαλώ κλείστε τα κινητά, μην τα βάλετε στο αθόρυβο, κλείστε τα. Ε μες στην παράσταση ντριν, ντριν, δηλαδή ούτε καν στο αθόρυβο. Που να μην το είχε πει δηλαδή…

  Και συμφωνώ, πρέπει να κάνουμε φασαρία, έστω μια παρατήρηση/υπόδειξη αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα…

 9. Ο/Η ksotiko_melian λέει:

  Ε, λοιπόν σκεφτείτε το θετικά… Οι πιο μεγάλοι από εμάς, ήταν ακόμα χειρότεροι!!! Ήμουνα στην ουρά Υποθηκοφυλακείο (μιλάμε για τρελήηηη ουράαα), οπότε πιάνεις κουβέντα με όοοοσο κόσμο είναι γύρω σου… Και μιλώντας για σχετικό θέμα με μεγαλύτερους ανθρώπους, μου λέγανα ότι στη δικιά τους γενιά τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, πώς ο ένας θα την «πει» στον άλλο…. πώς θα είναι το πιο «λαμόγιο»… εντάξει, αν σκεφτώ τους ευρύτερους γνωστούς, λίγοι είναι αυτοί που θα σκεφτώ ότι θα ήταν κοσμάρα τους… Άρα, το βλέπω θετικά, υπάρχει μια μικρήηηηη βελτίωση… 🙂

 10. Ο/Η Iokaste λέει:

  @ksotiko_melian

  Καλώς την!! Ναι χρειάζεται θετική σκέψη γιατί αλλιώς θα μας πιάσει και μαυρίλα και θα σταυρώσουμε τα χέρια και δεν θα κάνουμε τίποτα.. Ενώ αν είσαι αισιόδοξος κάτι θα κάνεις ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

  Μιλούσα με το αγγελάκι χτες και λέγαμε πως πλάκα πλάκα, μόνο με τα άτομα που ξέρουμε που αγανακτούν με τις υπάρχουσες συνθήκες, και όσον αφορά την θρησκεία και όσον αφορά την κοινωνικοπολιτική κατάσταση μαζευόμαστε πάνω από 20, βάλε και γνωστούς γνωστών κλπ. Πόσοι φίλοι μας είναι Χριστιανοί; Εμένα από τους κοντινούς 3 μόνο, και από αυτές (είναι θηλυκού γένους και οι 3) οι 2 σίγουρα θα μας υποστήριζαν εναντίων της εκκλησίας και της θρησκείας όπως εφαρμόζεται σήμερα, κι ίσως και η τρίτη σε κάποιο βαθμό… Αισιοδοξία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s