Διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους (μέρος 1ο)

Πρόλογος

Θα ξεκινήσω σιγά σιγά, μου βγήκε και τεράστιο το θεματάκι, οπότε μάλλον θα δημοσιευτεί σε 3 μέρη.. Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα τελευταία 3 χρόνια ζούσα στην Βόρεια Ουαλία (θα βαρεθείτε να ακούτε για αυτά, μου λείπουν λιγουλάκι).. Επίσης δεν φημίζομαι για την λακωνικότητά μου (αν και θα μου άρεσε να ήμουν λιγότερο πολυλογού), οπότε καλό κουράγιο γιατί ακολουθούν πολλά σεντόνια…

Η επιστροφή

Γύρισα λοιπόν πριν από ένα μήνα περίπου και βρήκα μια άλλη Ελλάδα!! Καλά υπερβάλλω λιγάκι. Βρήκα φυσικά όλα τα παλιά, «καλά», κολλήματα που με ενοχλούν σε βαθμό που δεν μπορώ να περιγράψω, αλλά παράλληλα βρήκα και πολύ κόσμο που έχει βαρεθεί, που έχει αντιληφθεί (επιτέλους) ότι κάτι πάει στραβά και είναι διατεθειμένος να βρει τι είναι αυτό ακόμη κι αν χρειαστεί να κλονίσει παλιές, παραδοσιακές αξίες (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ). Και βλέπω στις ειδήσεις κόσμο να κατακρίνει την εκκλησία!! Να ζητάει διαχωρισμό!! Έχω μείνει άφωνη…

Και με ένα γρήγορο ψάξιμο στο google, διαβάζω από καθηγητή Kοινωνιολογίας στο Tμήμα Θεολογίας του A.Π.Θ. πως:

«Tο πλέον σημαντικό είναι ότι βλέπει (η εκκλησία) την κοινωνική πραγματικότητα με βάση αντιλήψεις προμοντέρνες και προδημοκρατικές, τις οποίες επιζητεί να επιβάλει στην κοινωνία. Oι επαϊοντες τονίζουν εδώ και χρόνια ότι η Oρθόδοξη Eκκλησία στην Eλλάδα πρέπει να προσαρμοστεί σε θεμελιώδη δεδομένα του σύγχρονου κόσμου, όπως είναι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα…… H θρησκεία δεν είναι κρατική υπόθεση, αλλά προσωπική υπόθεση των πολιτών, που εκφράζεται ατομικά και συλλογικά.»

(http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12305&subid=2&pubid=216446)

Η παρένθεση και ο τονισμός των γραμμάτων δικά μου. Δεν το περίμενα να ακούσω κάτι τέτοιο από καθηγητή σε τμήμα Θεολογίας, και γενικά μια χαρά τα είπε ο άνθρωπος! Και προφανώς είναι χριστιανός έτσι; Αν τον άκουγε και η εκκλησία και κάποιοι φανατισμένοι χριστιανοί ίσως να καταλάβαιναν πως δεν θέλει κανείς να τους «φάει» ή να εξαφανιστούν από προσώπου γης (καλά κάποιοι ίσως να το θέλουν αυτό, αλλά δεν ανήκω σ’αυτή την κατηγορία) κι ότι δεν υπάρχουν εχθροί παντού, απλά οι ίδιοι τα έχουν κάνει χάλια και θα πρέπει να διορθώσουν τα πράγματα αν θέλουν να μην τους «ενοχλεί» ο κόσμος …

Advertisements

9 thoughts on “Διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους (μέρος 1ο)

 1. Ο/Η stardust30 λέει:

  Πιστεύω πως πολλών οι συνειδήσεις έχουν αφυπνιστεί πια. Δυστυχώς για τους παπάδες, ο κόσμος ζητά λύση πρώτα στα καθημερινά του προβλήματα και μετά αν βρουν χρόνο ψάχνουν και την πνευματικότητα.. Βέβαια ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους δεν συμφέρει το ίδιο το κράτος γιατί πρώτον χάνει ένα πρώτης τάξεως όργανο επιβολής της τάξης αλλά και ένα όργανο ύπνωσης συνειδήσεων. Πώς θα αποκοιμίζει τους ψηφοφόρους χωρίς την εκκλησία; Και η εκκλησία βέβαια βγαίνει κερδισμένη με τις φοροαπαλλαγές και τις κοινωτικές επιχορηγήσεις (δήθεν για αναστειλώσεις και συντήρηση αρχαίων κειμένων) αλλά ποιός ξέρει που τρώγονται όλα αυτά τα εκατομμύρια..
  Μακάρι κάποιος τίμιος πολιτικός να αφαιρέσει όλη την περιουσία από την εκκλησία έτσι ώστε η εκκλησία να αφιερωθεί με όλες τις δυνάμεις της στην αναζήτηση της.. επόμενης ζωής και βασιλείας των ουρανών.. Άιντε γιατί μας τα’χουν πρήξει οι ρασοφόροι κόρακες..

 2. Ο/Η Iokaste λέει:

  @stardust
  Ναι όντως φαίνεται πως πολλοί έχουν αρχίσει να σκέφτονται αρκετά διαφορετικά και αυτό νομίζω πανικοβάλει την εκκλησία γιατί φυσικά το καταλαβαίνουν. Κι αντί να κάνουν κάτι σοβαρό για να κρατήσουν τους πιστούς τους κάνουν σκάνδαλα και απειλούν, έτσι έμαθαν όμως, τί να κάνουν κι αυτοί…

  Αυτό που αναρωτιέμαι είναι ποια θα είναι η αντίδραση των πιστών σε κάποιες καταστάσεις. Γιατί αρκετοί, ακόμη και αυτοί που δέχονται τα λάθη της εκκλησίας και που μπορεί και οι ίδιοι να την κατακρίνουν πολύ αυστηρά, κάτι παθαίνουν όταν πρόκειται για ανοιχτή «διαμάχη» εναντίων της εκκλησίας, φοβούνται ότι απειλούνται, δεν ξέρω.. Πάντως ξαφνικά τα ξεχνάνε όλα, φανατίζονται και καταλήγουν να υποστηρίζουν την εκκλησία νομίζοντας πως έτσι υπερασπίζονται την θρησκεία τους (κάτι σαν τους ψηφοφόρους, όλοι θα σου πουν ότι όλοι οι πολιτικοί είναι χάλια, ε πάντα τους ίδιους ψηφίζουν όμως).

 3. Ο/Η mirce@ λέει:

  Τίμιος πολιτικός?χμμμ…οξύμωρο…»ρασοφόροι κόρακες»!!!,πετυχημένο!!!!!!!!!!!!χαχα! χωρίς να το έχω φιλοσοφήσει πολυ,θεωρώ ότι υπάρχουν οι εξής κατηγορίες. Οι άνθρωποι εκείνοι που είναι κατα των όσων γίνονται στην εκκλησία,αλλά αδιαφορούν ώστε να κανουν κάτι( η εκκλησία και ο τρόπος που λειτουργεί δεν τους εκφράζει οπότε μένει έξω από τη σφαίρα τους) και οι άνθρωποι εκείνοι που ακολουθούν πιστά το «έργο»της, παροπιδικά. Και οι 2 περιπτώσεις σίγουρα βοηθούν τον ανώτερο κλήρο να δρα ανενόχλητος. Όσο για την «συνεργασία» πολιτείας και εκκλησίας, γίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων(ιστορικά εξακριβομένο),απλά παλιότερα δεν υπήρχαν ΜΜΕ με ανησυχίες!

 4. Ο/Η Iokaste λέει:

  @mirce@

  😀

  Πρέπει να νυχτώσει για να αρχίσεις το γράψιμο ε; Χεχέ, άντε άντε να σε βλέπουμε, πρέπει ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον τρόπο γραφής σου!

  Όσο για τις 2 ομάδες, το θέμα είναι όταν θα τεθεί η ερώτηση και θα χρειαστεί να πάρουν θέση, οι αδιάφοροι τί θα κάνουν; (α πα πα, το βράδυ το γράψιμο εμένα δεν μου πάει καθόλου, 800 λαθη έκανα στις 4 γραμμές)….

 5. Ενδιαφέρον το άρθρο προς το οποίο παραπέμπεις, θα ήθελα μόνο να ήξερα από που προκύπτει κατά τον κο Πέτρου ότι «Aνήλθε πάνω από 60% το ποσοστό εκείνων που θέλουν τον «χωρισμό» εκκλησίας και κράτους.»

 6. Επίσης ωραίο θα ήταν αν το άρθρο της Ημερησίας είχε ημερομηνία. Χριστούλη μου, (τρόπος του λέγειν,) τα χαπάκια μου… άρθρο εφημερίδας χωρίς ημερομηνία!

 7. Ο/Η Iokaste λέει:

  Καλά το πως βγαίνουν τα ποσοστά γενικά άστο… Με έγκυρες έρευνες ;). Έπρεπε να έχει μια πηγή πάντως, τις έχουμε ξεπεράσει όμως αυτές τις.. λεπτομέρειες πλέον στην Ελλάδα ε;

 8. Ο/Η mirce@ λέει:

  Θα σου απαντήσω το βράδυ για το τι θα κάνουν!!! χαχαχαχαχαχαχα!!!

  Οκ,πέρα από την πλάκα, δε νομίζω να αλλάξει κάτι στους εκκλησιαστικούς θεσμούς και στο συνδιασμό τους με την πολιτεία. γιατί πολύ απλά ,το αλισβερίσι συμφέρει αμφότερους!

  Χρείαζονται τουλάχιστον 2 γενιές μετά αν αρχίσει μια ευαισθητοποιήση από τώρα για να δούμε μία στροφή. Επιπλέον ο κόσμος έχει τόσα πολλά στο κεφαλάκι του όπου δεν διαθέτει χώρο(άσχετο αν τον έχει) και για την εκκλησία. Σε σκανδαλοθηρίες,τύπου Βατοπαίδι,αυτό που ενδιαφέρει είναι το ευρύ κοινό είναι το κίτρινο της υπόθεσης και η επιφάνεια.

  Απουσία κριτικής σκέψης?Μαζική χειραγώγηση από τα ΜΜΕ? Δεν σου έμαθαν πουθενά να φιλτράρεις αυτά που ακούς?Μα δεν ήθελαν,έχουν άλλο σκοπό και τον έχουν πετύχει.
  Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και ουσιαστικότερο κατά τη γνώμη μου..
  Η λύση…λαβύρυνθος. Ο μίτος που βρίσκεται..?

 9. […] Νοέμβριος 9, 2008 at 7:26 μ.μ (Ελλάδα, Θρησκεία) (Ελλάδα, Θρησκεία) (το 1ο μέρος βρίσκεται εδώ) […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s